Trollhättan: Här möts historia och nutid

I Trollhättan möts historia med nutid på ett sällsamt gemytligt vis. Göta älv slingrar sig vackert genom staden, båtarna kör sakta under broar och genom slussar i kanalen medan flanörer, cyklister och löpare tar sig fram längs kanalpromenaden mellan stadens olika utkiksposter.

En kopp kaffe på något av caféerna längs med kanalen, en storslagen upplevelse vid fallen eller historiska vingslag i de gamla industriområdena. Här finns något för alla.

På ena sidan av kanalen med utsikt över slussarna ligger Trollhättans ställplats. Vill du få en plats här under högsäsongen gäller det att bida sin tid eller helt enkelt bara ha tid. Men om du tar dig till andra änden av Trollhättan, någon kilometer norr om slussarna hittar du den lilla vackra campingen som ligger längs med kanalen i ett skogsområde. Härifrån tar du dig enkelt med cykel eller promenerandes in till city och till alla utflyktsmål som den här staden har att erbjuda. För här finns det mängder att upptäcka, både för stor och liten.

Slussområdet

Att besöka slussområdet är ett måste. En klassisk räkmacka på Slusscaféet är en bra start och ger en fin utsikt över stora delar av slussarna. Ta sedan en båttur med M/S Elfkungen och upplev en slussning innan du sedan promenerar runt för att titta på den anrika historia som finns kring slussarna. Den första slussen invigdes i augusti 1800. Den består av två etapper med totalt åtta slussar. På den tiden betraktades slussen som världens åttonde underverk och var i bruk fram till 1916 då den tredje och sista slussleden öppnades. Idag är det enbart denna sluss som är i bruk och det är en fantastisk syn att stå och titta på båtar och stora fraktfartyg som lyfts upp och ner av vattnet i slussarna.

Med båten Juno kan man korsa genom hela Sverige på några dagar.

Med båten Juno kan man korsa genom hela Sverige på några dagar.

Trehundra tusen liter

Vill du se hela området ska du via trapporna ta dig hela vägen ner till den sista slussen. Här tar man Kärleksstigen runt berget och kommer ända bort till Olidans kraftstation, stadens första och en gång i tiden Sveriges största kraftstation. Här ser man ända bort till Trollhättefallen. När vattnet släpps fritt här forsar 300 000 liter vatten, varje sekund, genom luckorna. Sommartid sker detta en gång om dagen och är ett fantastiskt skådespel. Bäst upplever man detta från Oscarsbron. Passa även på att gå den 45 minuter långa promenaden De Laval. Den tar dig runt fallen med ruiner från Trollhättans första industrier, Trollhättans kyrka, hembygdsmuseet och mycket mer.

Längs med hela kanalen finns det väl markerade promenad- och cykelstigar. En promenad ut på Spikön till gästhamnen med parkcafeét och lekplatsen är en trevlig upplevelse. Här finns även några av de 16 konstverk som är utspridda längs med kanalen. Planen är att det ska komma fler skulpturer efterhand men redan idag är det, för den intresserade, ett trevligt sätt att ta sig runt genom att leta upp de olika skulpturerna.

Elfkungen, en turbåt att njuta av slusstrafiken ifrån.

Industrihistoria

Trollhättan är inte bara slussar och vattenfall. Här finns även det spännande Innovatum området med Science Center, Saab Car museum och Nohabs gamla smedja. Ett besök här är som att förflyttas bak i tiden genom Sveriges industrihistoria. Med sina gamla fabrikslokaler med höga tegelväggar och ståltraverser påminns man om den verksamhet som en gång i tiden fyllde dessa lokaler. Idag förändras området sakta men säkert medan det moderniseras och fylls av en ny typ av verksamhet.

Har du med dig barn eller barnbarn på resan finns det mycket i Trollhättan att upptäcka. Förutom Innovatums Science Center med mängder av aktiviteter för både stor och liten att upptäcka tillsammans, finns det ett flertal äventyrslekplatser runt omkring i staden. Ute på Spikön finns till exempel Skrotnisses lekplats med bilflygplan, verkstad, labyrint och mycket mycket mer. Är du och barnen sugna på att bada finns Arena Älvhögsborg med simbassänger, vattenrutschkanor, utomhuspooler, klätterväggar och hopptorn.

Från Oskarsbron har vi utsikt över den nu torrlagda flodbädden. När man släpper vattnet fritt ur dammluckorna – vilket sker en gång om dagen – forsar här 300 000 liter vatten/sekund.

Vatten i fokus

Trollhättan är en stad där vattnet, av naturliga skäl, alltid spelat en stor roll för både industrin och turismen. Varje dag lyfts de olika broarna upp när en båt eller ett fraktfartyg behöver komma fram. Då stannar all trafik i staden upp och bilar, cyklister och gångtrafikanter får snällt vänta tills broarna åter fälls ned. Men i en stad där slussar och broar funnits i flera århundraden är detta något man har anpassat sina liv efter. Turisterna å andra sidan tittar på med stora förundrade ögon och kamerorna uppe i högsta hugg. Trollhättan är en stad som sakta men säkert anpassat sig från den gamla industrin till det moderna samhället och det med bravur. Här finns något för alla att upptäcka och framför allt finns här en stor bit av Sveriges historia.

I slussområdet är det trevligt att flanera längs kajen och parkgångarna. I bakgrunden syns ställplatsen.

Missa inte detta när du besöker Trollhättan:

Nohabs smedja

Smedjan är en av Sveriges äldsta hammarsmedjor och var i drift från 1847 fram till 1990. Från början hade man verksamheten på andra sidan kanalen, men 1935 flyttade man till nuvarande lokaler. I smedjan, med sina 3 stycken 500-800kg hammare och några mindre hammare, har det bland annat tillverkats kopplingsstänger till lok, ringar, axlar och verktyg. När verksamheten lades ner 1993 köpte Trollhättans kommun alla inventarier för att rädda smedjan. Idag är det en del av Innovatumområdet och tack vare eldsjälar är det åter verksamhet i smedjan.

Skulpturpromenad

Runt Trollhättekanalen finns det idag 16 skulpturer utspridda. På Spikön hittar du bland annat ”Solsäng” av Anders Thorlin och ”Kraftsamlare VI” av Lolo Funck Andersson. Och på andra sidan Malgöbron ser du konstverket Touch ute i vattnet och lite längre bort på Strömkarlsbron finns den över 100 år gamla Strömkarlen som blivit en symbol för Trollhättan. Där står även den nära 4 meter höga skulpturen ”Ström” med det strömmande vattnet och kraftstationen som bakgrund.

Touch. Nästan tre meter hög skulptur i granit av Viktor Korneev. Verket som har formen av en fot är placerad i vattnet vid Malgön. Konstverket är hugget i granit, är nästan tre meter högt och väger fyra ton. Skulpturen ingick i utomhusutställningen ”Kraften i stenen” 2008 och efter avslutad utställning köptes den av Trollhättans Stad. Namnet ”Touch” syftar på att fotens tår doppas i vattnet när vattennivån i kanalen höjs. ”Sometimes a light touch between people, in an emotional or physical way, can be very important in our life.”
Konstnär är Viktor Korneev (född 1958) och skulpturen är placerad vid Strömkarlsbrons östra sida i vattnet vid Malgön.

Olidans kraftverk

Mellan Trollhättans slussar och fallen ligger Olidans kraftverk. Detta var Svenska statens första kraftstation och idag det äldsta vattenkraftverk som fortfarande är i bruk. 1907 påbörjades bygget och i mars 1910 togs de första fyra aggregaten i bruk. Bygget av Olidan blev en start för utbyggnaden av alla Sveriges älvar. Det ledde så småningom också till bildandet av Kungliga Vattenfallsstyrelsen, numera Vattenfall. Byggnaden är helt i granit och smälter rakt in i miljön runt om. Kraftstationen är kulturminnesmärkt och blev totalrenoverad inför 100-årsjubileet 2010.

Mellan Trollhättans slussar och fallen ligger Olidans kraftverk.

Mellan Trollhättans slussar och fallen ligger Olidans kraftverk.

För den nyfikne finns det möjlighet att gå en guidad visning sommartid. Visningarna startar på Energihuset Insikten. Tre gånger om dagen från den 15/6 till den 15/8 är det möjligt att gå en visning. www.kreativkraft.se.

Innovatum Science Center

Är du nyfiken på teknik? I den gamla industrilokalen finns det idag en kreativ lekplats för vuxna och barn. Här kan alla få prova på allt möjligt på interaktiva stationer och genomföra tekniska experiment. När du väl är trött på all lek och huvudet vill vila lite finns här ett trevligt café med hembakta kakor och matiga smörgåsar. www.innovatum.se.

Café Strandgatan

Längs med Göta älvs vatten i centrum hittar du Café Strandgatan. Här sitter du precis vid vattnet och kan njuta av något gott att äta och dricka medan du vinkar till båtarna som sakta kör förbi på kanalen. Öppettiderna är generösa och kvällstid öppnar även baren upp sin uteservering för den som vill njuta av en öl eller kallt glas vitt till solnedgången. www.strandgatan.com.

Slusscaféet

Caféet ligger inne i slussområdet med utsikt över nästan alla slussar. Räkmackan sägs ha kultstatus, men om du inte är sugen på det finns här allt från matiga sallader och kakor till smarriga våfflor. Men det är inte bara för den goda maten, trevliga servicen och den vackra utsikten man bör besöka Slusscaféet. Caféet drivs nämligen av Skoftebyns IF och varje år anställs ca 25 ungdomar som hjälper till och driver caféet. Utöver de anställda hjälper spelare och föräldrar till genom att jobba ”gratis” några gånger varje sommar. Intjänade pengar går då rakt tillbaka till fotbollsverksamheten. Att driva caféet på detta sätter har blivit en viktig social funktion för föreningen samtidigt som det för många ungdomar är deras första steg ut i arbetslivet.

Räkmackan – en klassiker på slusskafeet.

Fallens Dagar

Sveriges äldsta stadsfestival inleds den tredje fredagen i juli varje år och har så gjort sedan 1959. Storslagen musik, roliga aktiviteter, underhållande framträdanden och spännande tävlingar är bara en del av vad Fallens dagar erbjuder sina gäster för att fira Trollhättefallen. Under Fallens Dagar släpps vatten i fallen på flera gånger varje dag.

Tre ställen att övernatta på

Ställplats

Vid Trollhättans slussområde med utsikt över kanalen finns en ställplats för husbilar. Här finns 21 platser med tillgång till vatten, latrintömning och el under vår, sommar och tidig höst. Kostnad 25 kr/timme. 200 kr/dygn. Dygnet räknas från kl 12.00. Avgiften betalas i en automat med betalkort. Intill finns även parkering för bilar.

Trollhättans Camping Hjulkvarnelund

Trollhättans Camping är en trestjärnig SCR-campingplats med gångavstånd till Trollhättans centrum och nära Göta älv. Campingen har ett 80-tal elplatser plus ytterligare platser för husvagnar, husbilar samt tält som inte kräver el. På campingen finns en fräsch servicebyggnad med dusch, toalett och kök som ingår i campingpriset. www.camping.se/p7

Stenrösets Camping

Ligger ca 5 km söder om Trollhättan. Här finns fina cykelmöjligheter till slussarna och mysiga promenadvägar. Campingtomterna är rymliga och här finns ett nytt servicehus och ett äldre. Gratis WIFI finns på området. www.stenrosetscamping.se

Kort om Trollhättan

Trollhättan ligger i Västra Götalands län och blev stad år 1916. Folkmängden i kommunen har ökat 15 år i rad. Under 2017 blev invånarna över 58 000 stycken. Från början kallades området Stora Edet. Lilla Edet ligger 16 km nedströms och har fortfarande kvar sitt namn. Ordet Ed kommer av namnet Eidhar vilket betyder trång passage. Det var svårt att ta sig förbi de stora fallen i Stora Edet liksom de mindre fallen i Lilla Edet. Namnet Trollhättan kommer av namnet troll och hätta. Man trodde att det var troll i fallen och att det var deras hättor som man såg sticka upp som öar. För många är Trollhättan också känt som Trollywood tack vare Film i Väst som har sin inspelningsstudio här. Flera stora svenska och nordiska filmer har scener inspelade i Trollhättan och Vänersborg så när du går på gatorna lär du känna igen dig inte bara en gång. Själva inspelningsstudion går inte att besöka, men på Storgatan i Trollhättans centrum finns Walk of Fame, som likt Hollywood, visar de filmstjärnor som besökt staden.

I förgrunden syns den första slusskanalen, en gång betraktad som världens åttonde underverk. Därefter finns kajen med infart till den nuvarande slussen och i bakgrunden syns ställplatsen för husbilar.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket