Hur mycket gas förbrukas vid vintercamping

Att vintercampa är härligt och blir mer och mer populärt. Det är ett lite annorlunda sätt att campa på, eftersom man oftast tillbringar mer tid i husvagnen. Det är många som har fördomar om att det är så kallt, men det är långt ifrån så – ja, kanske utomhus förstås.

Klicka för större bild En ofta ställd fråga när man skall iväg på vintercamping är, hur mycket gas man skall räkna med att det går åt. Motor har testat fyra olika husvagnar, i olika storlekar, under samma väderförhållanden, nämligen på en vinterresa till de österrikiska Alperna. Testet gjordes under fem dagar.Det är fler omständigheter som avgör hur mycket gas man förbrukar när man är på vintercamping. En sak är beroende av om husvagnen är isolerad, en annan vilken typ av värme det är i vagnen och en tredje, vilken temperatur man önskar inne i vagnen. Till det kommer de temperaturmässiga svängningarna utomhus samt hur mycket gas man använder vid matlagning och till t.ex. kylskåpet. Slutligen har kraven på ventilation också ganska stor betydelse för, hur mycket värme som måste produceras. Och det är mer nu.

Klicka för större bild Vilka husvagnar var med i testenAlla husvagnar är isolerade på samma sätt och temperaturen inne i vagnarna på dagen är ca 22 grader och på natten ca 18 grader. Det var Isabella Universal förtält i storleken 2, 40 till 3,60 på alla husvagnar. Alla vagnar har använt BPs 10 kilos gastuber.Klicka på nedanstående (WORD) fil för att se de medverkande husvagnarna Bifogad fil: Vagnar som deltog i testet (33 Kb) Temperaturerna utomhus var såledesKlicka på nedanstående (WORD) fil för att se utomhustemperaturerna under perioden. Bifogad fil: Utomhustemperaturer (26 Kb) Yttemperaturer i husvagnenYttemperaturen i husvagnen vid en temperatur på 22 grader inne – och 5,5 grader ute. Ett genomsnitt av alla vagnar. Mätningarna skall tolkas med vissa förbehåll eftersom det är svårt att hitta helt naturliga mätpunkter som inte är påverkade av kyla från fönster eller värme från element. Den mest neutrala mätningen är tak inne och ute.Klicka på nedanstående (WORD) fil för att se yttemperaturer i husvagnen. Bifogad fil: Yttemperaturer (57 Kb)

Klicka för större bild De största köldbryggorna i en husvagn är utan tvekan fönster och takluckor, så ju fler och större fönster, ju högre värmeförlust. Vagn 1 hade, även om det var den största vagnen, sparat en del på gasförbrukningen genom att ha gardiner och myggnät nere hela dagen. När vagn 2 förbrukade förhållandevis mer gas än de andra vagnarna sades det bero på matlagningen varje kväll.Skillnaden mellan gasförbrukningen på vagn 3 och 4 sades bero på att den vattenburna centralvärmen i vagn 4 ger en mer jämn uppvärmning, och det förminskar förbrukningen en liten smula. Att det var förtält på alla 4 husvagnarna påverkade gasförbrukningen väsentligt för samtliga. För det första isolerar förtältet på den sida husvagnen, det sitter. Men det utgör också en värmesluss när man går in och ut ur vagnen.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2023 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket