Recept: Nu är det dags för fingermat

Text: Sanna Ohlander Bild: Torbjörn Lagerwall 

Sommaren är den bästa tiden på året för fingermat. Att slippa en massa disk och i stället bara kunna njuta av god mat. Här är tre goda recept på rätter att äta med fingrarna.

För min del skulle jag gärna äta på detta sättet alltid, men just under sommaren funkar det extra bra. Dessutom passar oftast den typen av mat bra både som vanlig vardagsmat och som bjudmat.

Kännetecknet för fingermat eller plockmat är att det är få ingredienser som enkelt ska kunna gå att äta utan bestick och tallrikar. Kanske tänker du att det är grönsaksstavar, charkuterier och oliver. Och visst, det är det. Men det är också tortillabröd fyllda med godsaker eller matiga muffins som ackompanjeras av grillade grönsaker. De tre recept jag gjort här nedan är definitivt fingermat för mig. Och till den här middagen som jag dukade upp en solig söndagseftermiddag behövdes varken stolar, bord, tallrikar eller bestick. Bara god mat och härligt sällskap!

Sanna Ohlander, matkreatör och matinspiratör.
@sannastankar

Tre recept

Lax – Ananas – Sesam/Wasabi

4 portioner

500 g rökt lax
200 g ananas i bitar
2 rödlök
200 g vitkål
4 stora eller 8 mindre tortillabröd
Sesam/Wasabi krydda

Så här gör du: 

Strimla vitkålen och skiva rödlöken tunt.
Stek tortillabrödet så det får fin färg.

Fördela ut vitkål, bitar av lax, ananas och rödlök på tortillabrödet. Toppa med Sesam/wasabi-kryddan.

Lax - Ananas - Sesam/Wasabi.

Lax – Ananas – Sesam/Wasabi.

Kyckling – Pepparrot – Äpple

4 portioner

1 grillad kyckling
2 dl gräddfil
2 msk pepparrot
2 äpple
200 g vitkål
Picklad rödlök
4 stora eller 8 små tortillabröd

Så här gör du: 

Ta av köttet från kycklingen och lägg på en tallrik.
Blanda gräddfil med riven pepparrot. Smaka av med salt, peppar och ev. mer pepparrot beroende på hur stark du vill ha såsen.
Skiva äpplena tunt och strimla vitkålen.
Stek tortillabrödet så det får fin färg.

Fördela ut pepparrotssås, riven vitkål, skivat äpple och kycklingkött på tortillabrödet. Toppa med picklad rödlök.

Kyckling - Pepparrot - Äpple

Kyckling – Pepparrot – Äpple

Rödbetor – Hummus – Fetaost

Ingredienser till 4 portioner

500 g kokta rödbetor
2 dl hummus (köp färdig eller gör egen)
100 g bladspenat
100 g vitkål
200 g fetaost
Dukka (se recept här intill)

Så här gör du: 

Skär rödbetorna i mindre bitar.
Strimla vitkålen och dela fetaosten in små bitar.
Stek tortillabrödet tills det fått fin färg.

Fördela ut hummus, vitkål, spenat, rödbetor och fetaost på tortillabrödet. Toppa med dukka.

Rödbetor - Hummus - Fetaost

Rödbetor – Hummus – Fetaost

Relaterade artiklar

TV-spel: Mysigt som varm choklad och bara lite mer spännande

Vi tipsar: Fängelsedrama som överglänser dikten

Boktips: Skräckens kung i fantastisk berättarform

Sommarmat: Tre recept med honung som smaksättare

Vandra i Prins Bertils fotspår

Campingmat: Fem enkla och goda tillbehör

© 2021 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket