Tryffel – Gotlands gömda guld

Tryffel är Gotlands hemliga delikatess och nu är det tid att leta upp och samla in dessa sällsynta och smakrika underjordiska svampar. Man kan få punga ut med över 5 000 kr kilot för den lilla svarta och mycket eftertraktade tryffeln, men i gengäld får man en vidunderlig smakupplevelse, samtidigt som tryffeln sägs verka stimulerande på både intelligens och potens. Ett älskogsmedel av högsta karat!

Man kan få punga ut med över 5 000 kr kilot för den lilla svarta och starkt eftertraktade tryffeln

Man kan få punga ut med över 5 000 kr kilot för den lilla svarta och starkt eftertraktade tryffeln Gotland gör som Frankrike och marknadsför nu också sina hittills helt okända förekomster av denna delikatess. Det är nämligen inte mer än 30 år sedan som de första tryfflarna hittades vid Fardhem på den södra delen denna fina semesterö och tryffelsorten är den fina Bourgogne-varianten. Tryfflarna samlas nu in till stor glädje för både fastboende och semesterfirare. Det är en kombination av kalkrik jord, förekomst av ek och hassel och en torr vår och en mild höst, som utgör grundvalen för detta års goda skörd, berättar Richard Hasselblad från Smakrike krog, ett av de matställen som har tryffel på menyn under senhösten.

Tryfflar är Gotlands hemliga delikatess och nu är det tid att samla in dessa sällsynta och smakrika underjordiska svampar

Tryfflar är Gotlands hemliga delikatess och nu är det tid att samla in dessa sällsynta och smakrika underjordiska svampar Tryffeljakt Samtidigt som tryffeln är en gastronomisk höjdpunkt, är själva jakten något alldeles speciellt. Smakrike krog bjuder in gästerna på tryffelsafari, där man på nära håll kan observera människa och hund i nära samarbete när det gäller att spåra upp dessa sägenomspunna frestelser. Normalt opererar tryffelsamlarna i det fördolda – det är som med hemliga svampställen – men Hasselblad är inte rätt för konkurrens. Det är en stor konst att ta tryfflarna vid rätt tidpunkt – är man för sent ute är de förstörda och oätliga, berättar han och tillägger att årets säsong verkar bli den bästa hittills. Hasselblads gäster kan efter utflykten avnjuta en sex rätters meny, där tryffel ingår i alla rätter. Då man bara behöver 5–10 gram riven tryffel till en rätt, blir priset heller inte så avskräckande. Hasselblads egen favorit är pasta med riven tryffel och parmesanost.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2023 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket