Campout

CampingSverige.se

8.5.07

Av: Christina Lundh
Dela
 

Snart fjärrvärme på campingen

Glöm sladden. I framtiden blir det slangen som kopplas till husvagnen. En ny uppfinning gör att värmen kommer från fjärrvärme. Och detta kan bli framtidens energiförsörjning när det gäller vinteruppställda husvagnar.

Klicka för större bild


Idén kommer från John  Pettersson när han på sin fastighet i Funäsdalen tänkte anordna en husvagnscamping för vinterbruk. Vatten och el fanns tillgängligt men det framkom att anslutningsavgifterna, samt de fasta kostnaderna, blev för höga för den korta säsongen. Det var då tanken väcktes om att värma husvagnen med fjärrvärme istället.

- När John Pettersson presenterade sin idé ville vi självklart vara med, säger Lars Thuresson, teknisk chef på Alde i Färlöv. Vi behöver endast göra smärre modifieringar av Alde 3010 centralvärmesystem för att anpassa pannan till fjärrvärme via en ”energistolpe”. Alla vet hur dyrt det är med el, och framför allt tjänar man miljömässigt på det här, menar han. Fjärrvärmecentralen drivs nämligen till 99% med biobränsle.

Alde är det företag som producerar och levererar värmepannor till alla svenska husvagnstillverkare och har även en stor del av den tyska marknaden.

Klicka för större bild


Stort intresse

Alde, som är huvudsponsor, har tillsammans med Almi och John Pettersson redan kört igång en fullskaletest av systemet i Funäsdalen, med start v 9. Och Polar har tillhandahållit två husvagnar för testet. Förhoppningen är att ha en färdig produkt redan till 08-säsongen.

-  Projektet ligger helt rätt i tiden, enligt Aldes VD Tomas Haglund. Stort intresse finns från såväl energimyndigheten som länsstyrelsen. Kan vi bidra till bättre, billigare och mer miljöanpassad camping och fritid är det självklart vi ställer upp. Skulle det dessutom innebära att fler får upp ögonen för camping i allmänhet och fjällcamping i synnerhet, ja då är i alla fall jag nöjd avslutar han.

Läs mer här: www.alde.se

Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Autohallen husbilar
Dethleffs
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt