Ny Kabe-ventilation minimerar kondensen

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Risken för kondens på fönstren är nu avsevärt mindre, tack vare patenterade Kabe Vario Vent som är standard i alla vagnar från och med 2007 års modeller.

Med en enkel spak bakom ryggstödet skiftar du mellan minimal och maximal ventilation, visar Bosse Madenteg

Med en enkel spak bakom ryggstödet skiftar du mellan minimal och maximal ventilation, visar Bosse Madenteg – Vi tillverkare är kringgärdade av en mängd olika bestämmelser, säger Bosse Madenteg som varit med och utvecklat Kabe Vario Vent. Bland annat finns det minimi- och maximivärden för hur stor den så kallade säkerhetsventilationen får vara.Gör man ventilationsöppningarna stora, vilket man ofta ser på importerade husvagnar, så är detta en jättebra lösning sommartid eftersom vagnen – trots den tunna isoleringen – förblir någorlunda sval. Men vintertid gör samma ventilation att uppvärmningskostnaderna blir orimligt höga. Högsta komfort– På Kabe har vi därför alltid optimerat ventilationssystemet för att ge högsta komfort – och lägsta möjliga uppvärmningskostnader även vintertid – fortsätter Bosse.– Men genom den nära kontakt med kunderna som vi på Kabe har, har vi blivit uppmärksammade på ett litet problem som denna optimerade ventilation har medfört: Under vissa väderförhållanden har det bildats kondens på insidan av fönstren, och har man inte öppnat ett fönster eller en taklucka – och därmed släppt ut en hel del värme – så har det tagit lång tid innan kondensen försvunnit.Kabe Vario Vent består i sin genialiska enkelhet av en extra, lätt stängbar, ventilationsöppning i anslutning till säkerhetsventilationens ordinarie golvöppningar. Enkel att sköta– Men medan varje säkerhetsventilationsöppning mäter 28 cm² så ger Kabe Vario Vent ett tillskott på hela 100 cm² per öppning, förklarar Bosse. Och detta ger ju en enorm ökning av ventilationen! För camparen är Kabe Vario Vent mycket enkel att sköta: med ett reglage bakom ryggstödet öppnar eller stänger man lätt spjället över den extra ventilationsöppningen.– Det är viktigt att komma ihåg att stänga spjället när man inte behöver den extra ventilationen, påpekar Bosse. För med Kabe Vario Vent i öppet läge klarar man ”bara” 12 minusgrader med 2 kW elpatron, mot normala 25! För att minimera risken för kondens på fönstrens insida har Kabe dessutom låtit utveckla ett helt nytt fönster, där gummilisten tätar mot dubbelglas i stället för – som hos övriga husvagns- och husbilsfabrikat – mot kanten där rutan ju är enkel.– Bara denna lilla förändring sänkte den så kallade daggpunken höst avsevärt, avslutar Bosse Madenteg. Mer information hittar du på www.kabe.se

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket