Sverige: Vackra Gotland

Sveriges två största öar bjuder på det mesta, antingen du är rojalist och hoppas få en glimt av kungafamiljen på Öland, eller du vill veta mer om historien på Gotland.

Läs mer campingsemester i Sydsverige här Medeltiden är viktigHistoriens vingslag berör och medeltiden är viktig och intressant. Runt hela Östersjön finns flera medeltida städer som lockar turister. En plats som hela tiden blir mer och mer populär är Gotland. Med 90 medeltida kyrkor och ett otal av andra ärofulla byggnader från medeltiden påminns man hela tiden att ön har en historia som hela tiden lockar turister till sig. Under hela sin visit på Gotland påminns man om medeltiden och varje år under vecka 32 arrangeras den stora medeltida festivalen, medeltidsveckan med historiska spel, medeltida musik och dräktparader. Medeltidsveckan lockar varje år tiotusentals intresserade åskådare från hela världen.

Hovedstaden Visby på Gotland står på Unescos verdensarvliste.

Hovedstaden Visby på Gotland står på Unescos verdensarvliste.Fotograf: Mats Jansson Lockar författareGotland har en historia under både danskt och svenskt styre, men också perioder med självständighet. Om det är historien, mystiken, naturen eller den speciella stämningen som drar skrivglada konstnärer till ön skall vara osagt, men flertalet svenska författare har sökt sig till Gotland och grannön Öland.Den mest kända är Håkan Nesser, som byggde sig hus på ön bredvid det internationellt erkända designhotellet Fabriken på Furillen. Längst nordöst ut på Gotland har han funnit sin dröm som i framtiden skall komma att inspirera till flera böcker om van Veeteren, Gunnar Barbarotti och de andra karaktärerna han har sålt miljoner av. Om Gotland har också författarna Mari Jungstedt och Anna Jansson valt att skriva sina kriminaldeckare och läsare av dessa författare tas runt på den innehållsrika ön i böckerna. Norska Linn Ullmann bor också på ön tillsammans med sin familj.

På Öland har den svenska kungafamiljen sitt sommarparadis på slottet Soliden. Här firar kronprinsessan Victoria alltid sina födelsedagar den 14 juli. Den grandiosa slottsparken är öppen för allmänheten mellan 15 maj och 15 september.Kriminalförfattaren Johan Theorin har stor kärlek till Öland. Han har tillbringat i stort sett alla sina somrar på ön och debutboken har Öland som arena, även om vissa namn och platser har förändrats i förhållande till verkligheten. Det speciella slättlandskapet Alvaret omnämns och det är ett stäppliknande landskap som täcker en fjärdedel av ön. I likhet med hansastaden Visby på Gotland finns Alvaret med på Unescos världsarvlista. För var smakSveriges två största öar har mycket att bjuda på och de flesta sommarturister reser oftast till både Öland och Gotland för att uppleva en mix av avkoppling vid de vackra stränderna och besök, uppehälle och liv och rörelse i alla de pittoreska samhällena på de två öarna.Vad skiljer då öarna åt? Öland är lång och smal, något som gör att oavsett var du befinner dig har du cykelavstånd till havet. Den unika blandningen av natur och kultur är ett av de viktigaste försäljningsargumenten för turistnäringen. Gotland är större, över dubbelt så stort, både mätt i areal och befolkning. Havet, stränderna och klipporna präglar också denna ö som har hela 800 kilometers kustlinje. Men också i inlandet finns det vackra landskap som på många sätt känns lite osvenska.

Under Medeltidsveckan foregår det arrangementer hele tiden.

Under Medeltidsveckan foregår det arrangementer hele tiden.Fotograf: Olle Hoffman ResfaktaPå Gotland finns ett 20 tal campingplatser av olika standard. Önskar man stanna länge på ön är det bra att beställa plats i god tid i förväg om man har sett ut sin favoritcamping.På Gotland är det faktiskt möjligt att hyra sig en husvagn eller en husbil om man önskar att färdas som campare. Till Öland är det enklast att ta den sex kilometer långa bron från fastlandet. Ölandsbron öppnades 1972 och är ett viktigt landmärke i Sverige. Öland är ett campingeldorado och den smala ön erbjuder hela 25 campingplatser. Läs mer campingsemester i Sydsverige här

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2023 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket