Wild Logde i Skånes Djurpark: Äventyr med safarikänsla

Två något äldre med både fötterna och rötterna i asfaltsdjungeln tog tillfället att prova en äventyrshelg på Skånes Djurpark. Som en god anledning, nämligen den största och bästa, packade vi med oss barnbarnet Alice, snart 5 år.

Med övrig packning bestående av bland annat regnställ, nyinköpta gummistövlar, t-shirt och varm tröja gav vi oss iväg mot Skånes och vår mittpunkt under en helg, nämligen Skånes Djurpark strax utanför Höör. År 2021, mitt under pandemin, tog Skånes djurpark det djärva beslutet att öppna upp för övernattningar i parken med äventyrskonceptet Wild Lodge.

Ett koncept med boende i tältstuga med utsikt från balkongerna ut över ”den skånska savannen” och flera sorters betande djur. En stor del av upplevelsen vid övernattning i parken är de unika matningsexpeditionerna och kvällsvandringarna.

Tältstuga med utsikt från balkongerna.

Vi blev hjärtligt bemötta i baslägret, en reception med äventyrskänsla, och en taggad Alice fick en namnskylt, info vad som väntade, en äventyrskarta och inte minst en kikare som skulle visa sig komma väl till pass. En kärra fylldes med förnödenheter och en kortare promenad tog oss till vårt boende – en tältstuga med två sovrum, allrum med kök, högklassigt badrum och inte minst en minibar som till Alice stora förtjusning var fylld med glass och till mormor och morfars förtjusning utan debitering på slutnotan.

Björnar på lekhumör.

Björnar på spexhumör

Ytterligare praktisk information av värden Thea gjorde att vi kände oss både som hemma och bekväma med hur allt var upplagt. Därefter dags för uppackning och bädda sängarna. Föga förvånande valde Alice överslafen. Efter att ha gjort oss hemmastadda och Alice ätit en glass, så klart, tog vi oss en liten tur i parken och området mer inriktat på lek. Vi hälsade på fåret Shaun och hans kompisar, åkte traktorbanan och gick på barnens bondgård med alla smådjuren.

Därefter blev det mat. Grillbuffé med korv, hamburgare, grillad majs och en massa andra godsaker. Allt intogs ute förstås i sann äventyrsanda. Nu närmade sig kvällens höjdpunkt, en drygt två timmar lång kvällsvandring med bland annat matning av djuren, allt under ledning av den pålästa och trevliga guiden Emma.

Första anhalt blev björnarna som visade sig vara både pigga, hungriga och på spexhumör. Dessutom fick vi lära oss en hel del om björnarnas bakgrund och hur de hamnat i just Skånes Djurpark. En kul uppgift enligt en amerikansk studie är att en björn äta upp till nästan 200 000 blåbär om dagen. Vi nöjde oss med att spana i kikaren.

Skånskt vildmarksliv inpå knuten.

Ylande vargar

Efter en stund hos björnarna gav vi oss vidare runt i parken och fick se lodjur, vildsvin, fjällrävar och inte minst mata såväl tvättbjörnar som renar samtidigt som kvällen sakta men säkert blev mörkare och mörkare. Med intressant och lärorik information om djurens liv både i parken och utanför strosade vi så sakta genom parken hemåt mot lodgen efter en härlig upplevelse för både små och stora.

Åter i tältstugan var det dags att göra sig i ordning för kvällen, äta ännu en glass och inte minst fick vi helt plötsligt uppleva hur vargarna ylade i sitt hägn så det hördes över hela parken. Både lite kusligt och häftig.

Morgongympa med fåret Shaun.

Morgongympa med Shaun

Dag två vaknade vi till en solig, varm söndag och en nypackad frukostkorg som avlämnats utanför tältdörren. Den innehöll inte bara massor med gott till oss utan även en påse med mat till kronhjortarna precis i anslutning till vårt boende. Starten på dag två innehöll även morgongympa med fåret Shaun, till barnens stora förtjusning och de vuxnas kommande träningsvärk.

Efter det fortsatte vi sedan med ännu några timmar bland djur och aktiviteter. Efter nästan exakt 24 timmar frivilligt inlåsta i en djurpark sa vi tack, hej, på återseende och vände hemåt igen, en upplevelse rikare, till traditionell stadsmiljö.

Fakta Wild Lodge-paket:

– En övernattning i egen tältstuga för fyra personer.

– Tvådagarsbiljett till parken och dess alla aktiviteter.

– Kvällsmat och frukost.

– Guidad matningsexpedition hos djuren.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket