Campingböcker ur barnens perspektiv

"Tage på camping" är en serie med lättlästa böcker som riktar sig främst till barn som just knäckt läskoden. – Jag brinner för språket och hoppas att jag kan väcka läslusten både hos barn och unga vuxna, säger författaren Ann-Charlotte Ekensten.

Ann-Charlotte Ekensten har hittills gett ut fem böcker om Tage. Än så länge är Ann-Charlott Ekensten näst intill nybakad som författare men har trots det redan fyllt ett tomrum i campingvärlden; ur barnens perspektiv.

Sedan debuten för ett år sedan har hon, tillsammans med illustratör Catharina Nygård, släppt fem lättlästa böcker i serien ”Tage på camping”.  Varje sommar fylls campingplatserna runt om i landet av folk i olika åldrar och nationaliteter. Somliga kommer bara över natten för att sedan dra vidare med sin vagn medan andra stannar en hel säsong. Inte sällan är de familjer med barn som träffar nya vänner att upptäcka med eller så hittar de på äventyr för sig själva. Ett sådant barn är Tage som lever husvagnsliv med mamma, pappa och en lillasyster.

– Det är klart att det finns vissa likheter mellan Tages och min egen familj och våra campingäventyr. Jag inspireras också av det brokiga liv man möter på en campingplats med folk av olika åldrar och nationaliteter, säger Ann-Charlotte Ekensten.

– Vi campar i vart fall tre veckor varje sommar och dessutom några långhelger på vår och höst.

Bytte båt mot husvagn

Ändå är det inte så länge sedan familjen Ekensten inledde sitt husvagnsliv. Det började först när barnen John och Malin, nu 11 respektive 8 år, kom till världen.

– Jag är uppväxt i Kungsbacka, vid kusten, och har seglat hela livet. Men att semestra med barnen på båt kände jag mig inte alls bekväm med. Så vi beslöt oss för att satsa på något annat och det blev husvagn.

På en campingplats kan precis hur mycket som helst hända en äventyrslysten kille som Tage. De fem titlar om Tage på camping som hittills getts ut har underrubrikerna Minigolftävlingen, Hoppborgen, Guldtian, Branden och Fisketuren.

Författare på deltid

Numer arbetar hon deltid på Göteborg Energi där hon ansvarar för kundtidningen, för att även kunna ägna sig åt sitt författarskap. Att hon på så kort tid kunnat producera så många böcker har hon en självklar förklaring till:

– Jag har lagrat idéer länge nog, det var helt enkelt dags att blomma ut. Dessutom är jag både snabb och intensiv under mina skrivperioder.

Serien om Tage på camping är lättlästa och riktar sig främst till barn som just knäckt läskoden. Hon har också skrivit ett par böcker om Emma, en tjej på 20 år som flyttar hemifrån. Emma är, liksom den grupp böckerna riktar sig till, en ung vuxen med intellektuell funktionsnedsättning.

Vill väcka läslust

– Jag brinner för språket och hoppas att jag kan väcka läslusten både hos barn och unga vuxna. Jag vill skriva varma och vardagsnära berättelser som lockar till skratt och frågor. Min ledstjärna är läsglädje för alla, oavsett ålder och förutsättningar.

Just nu jobbar Ann-Charlotte Ekensten med en helt ny serie med lättlästa berättelser, om en kille som heter Linus, och hon har också fler idéer till Tage på campingäventyr. Böckerna om Tage, som alla campande barn kan känna igen sig i, finns i bokhandeln, på adlibris.se, bokus.se, cdon.com och ginza.se.

Fakta

Namn Ann-Charlotte Ekensten
Född Kungsbacka för 45 år sedan
Familj Maken Matti samt barnen John och Malin 
Bor I villa i Vallda i Kungsbacka kommun
Yrke Kommunikatör och författare

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket