De 10 bÀsta billekarna för hela familjen

En billek kan vara rĂ€ddaren i nöden nĂ€r du hört frĂ„gan "Är vi framme snart?" för sjuttioelfte gĂ„ngen. HĂ€r har vi samlat vĂ„ra 10 bĂ€sta billekar som hĂ„ller stĂ€mningen i bilen pĂ„ topp (nĂ€stan) hela resan.

Billekarna som rÀddar resan

LÄnga resor med barn med i bilen vara lite av en utmaning. HÀr nedan har vi samlat 10 roliga billekar som passar bÄde smÄ och stora barn (och vuxna).

SÄ ska det lÄta

StĂ€ng av stereon och lĂ„t familjen ta ton istĂ€llet! En person utses till domare och vĂ€ljer ett ord, till exempel ”röd”. Den deltagare som snabbast börjar sjunga en sĂ„ng som innehĂ„ller ordet ”blomma” i texten fĂ„r en poĂ€ng. Den som först fĂ„r fem poĂ€ng vinner.

Norsk karaoke

En annan billek med musiktema Ă€r ”Norsk karaoke” som garanterar en skrattfest i bilen. HĂ€r behövs det en telefon/lĂ€splatta med hörlurar. Deltagaren som ska börja, sĂ€tter pĂ„ sig hörlurarna och vĂ€ljer en lĂ„t (alternativt slumpas musiken fram). Deltagaren med hörlurarna sjunger med till musiken sĂ„ gott det gĂ„r och övriga deltagare ska gissa vilken lĂ„t som spelas.
Om ni vill göra denna billek lite svÄrare, kan reglerna Àndras sÄ att den som sjunger inte fÄr sjunga orden, utan bara nynna melodin.

Vem Àr jag?

Den ena deltagaren tĂ€nker ut en ny identitet Ă„t den andre. Det kan vara en slĂ€kting, kĂ€ndis, seriefigur, musiker eller vem som helst. Deltagaren vet inte sjĂ€lv vem hen Ă€r, men ska ta reda pĂ„ det genom att stĂ€lla frĂ„gor. “Är jag kĂ€nd? Finns jag pĂ„ riktigt?” Det gĂ„r bara att stĂ€lla ja- och nej-frĂ„gor. Om svaret blir ja fĂ„r du stĂ€lla en frĂ„ga till, om det blir nej gĂ„r det över till nĂ€sta deltagare.

Ett skepp kommer lastat…

Innan leken startar kan ni vĂ€lja att komma överens om ett speciell Ă€mne, t ex djur. Den som börjar nĂ€mner ett djur. Den sista bokstaven i ordet bestĂ€mmer första bokstaven i nĂ€sta djur. Det kluriga Ă€r att inget djur fĂ„r nĂ€mnas tvĂ„ gĂ„nger. Du mĂ„ste alltid börja med att sĂ€ga “Ett skepp kommer lastat med
” och sedan vad lasten innehĂ„ller: en giraff – en fĂ„gel – en lemur – en rĂ€v – en varg – en giraff – och DÄR förlorade du! För giraff har redan nĂ€mnts tidigare.

“I spy with my little eye”

Denna billek verkar det inte finnas nĂ„gon kĂ€nd svensk översĂ€ttning av, men leken Ă€r lĂ€tt och dĂ€rför en populĂ€r klassiker i engelsksprĂ„kiga lĂ€nder. En deltagare vĂ€ljer en sak som hen kan se och nĂ€mner sedan högt dess fĂ€rg. Övriga deltagare ska dĂ„ gissa pĂ„ rĂ€tt sak som har den fĂ€rgen. Det kan vara en vattenflaska, mammas örhĂ€nge eller bussen framför. Inga hjĂ€lpmedel behövs, barnen behöver bara gissa sig fram till svaret.

Alfabetsleken

En billek dÀr barnen samtidigt ocksÄ lÀr sig alfabetet. Perfekt! En deltagare börjar med att sÀga ett ord pÄ A, nÀsta deltagare ett ord pÄ B och tredje deltagaren ett ord pÄ C osv.

Den hÀr billeken gÄr att göra pÄ olika svÄra sÀtt. För mindre barn kan det vara roligt att ni tillsammans försöker skapa en berÀttelse med orden.
Exempel: Ankan Borstade Cyklopet, osv.

För lite större barn, kan leken gÄ ut pÄ att man ska sÀga exempelvis stÀder eller lÀnder i alfabetisk ordning. Den som inte kan svara pÄ sin tur Äker ut. Det kan vara bra att bestÀmma innan hur lÄng betÀnketid man ska fÄ, till exempel fem sekunder.
Exempel: Arboga, Boston, Calcutta, Dubrovnik osv.

RĂ€kna bilar

Varje deltagare vÀljer varsitt bilmÀrke eller fÀrg. Den deltagare som först ser 10 bilar av sitt valda mÀrke/fÀrg vinner.

Gissa filmen

Deltagarna turas om att berĂ€tta om en film utan att nĂ€mna namn pĂ„ karaktĂ€rerna. Övriga deltagare ska sedan gissa vilken film det Ă€r. Det gĂ„r Ă€ven utmĂ€rkt att berĂ€tta om en bok.

Sifferleken

Varje deltagare vÀljer varsin siffra mellan 1-9. Den deltagare som lyckas se 10 bilar med rÀtt förstasiffra pÄ registreringsskylten vinner.

Tysta leken

Om ni nu lekt alla billekar ovan sÄ brukar denna lek vara uppskattad av förÀldrarna i bilen vi det hÀr laget. Reglerna Àr enkla; den som Àr tyst lÀngst tid vinner.

Andra billekar och spel för resan

Det finns ett ganska stort utbud av fÀrdiga spel som passar bra att spela under bilresan. Dessa spel passar Àven utmÀrkt att förgylla kvÀllarna med nÀr ni Àntligen kommit fram till er campingplats.

”Vem vet mest junior”

Billek: Vem Vet Mest Junior

Spelet bygger pÄ det populÀra TV-programmet och spelarna fÄr först veta vilket Àmne det gÀller. De ska sedan bestÀmma sig för att svara eller skicka frÄgan vidare till nÀsta spelare. Du fÄr poÀng om du svarar rÀtt, men dina motspelare fÄr poÀng om du svarar fel. Praktisk resestorlek!
Pris: 95 kr hos Spelexperten

”Är vi inte framme snart?”

Billek: Är vi inte framme snart?

Spelarna ska under resans gÄng hitta saker som finns pÄ kort och samla poÀng. Det kan t ex vara en husvagn, en hund i en bil eller en buss. Flest poÀng nÀr spelet Àr slut har vunnit.
Pris: 49 kr hos Spelexperten

Kör försiktigt!

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen Àr byggd av Pixelbruket