Så vinterförvarar du fritidsfordonets batteri

Det finns pengar och energi att spara nu när båten ska tas upp och motorcykeln ställs av för säsongen. Här kan du läsa tips på hur man vinterförvarar och sköter batteriet på bästa sätt .

– Med rätt underhåll och förvaring av batteriet  under vintern kan man spara både tid, kraft och pengar, säger Tor Enlid, marknadschef Exide Technologies Norden.

Underhåll och förvara batteriet rätt under vintern

Varje vår hör kunder av sig till Exide för att batteriet inte längre fungerar i deras båt eller i något annat fritidsfordon som de har. Det visar sig då, i de allra flesta fall, bero på att batteriet inte har fått det underhåll som krävs under en lång förvaringsperiod i vila.

– Därför vill vi dela med oss av kunskapen och ge några användbara råd för att undvika att det strular till sig med batteriet. Vi har även en kostnadsfri sms-tjänst som påminner om när det bör vara dags att ladda batteriet, säger Tor Enlid.

Råd inför vinterförvaring av batterier

  • Koppla bort batteriet från det elektriska systemet vid längre tids förvaring.
  • Håll batteriet rent, torka av batteriet med en torr trasa.
  • Fulladda batteriet inför vinterförvaringen.
  • Förvara batteriet svalt och torrt, utan risk för frost. Ju lägre temperatur, desto mindre självurladdning. Dock ej minusgrader.

Köp en bra laddare och underhållsladda batteriet ett par gånger under förvaringstiden. Tänk då på att använda rätt sorts laddare till just din typ av batteri.

Batterier till MC samt marin/fritids batteri har normalt en livslängd på flera år under förutsättning att batteriet sköts på rätt sätt. Alla batterier självurladdas till viss del, vilket gör att vilospänningen sjunker. Om vilospänningen är under 12,4 V så bör batteriet laddas.

Undvik sulfatering av batteriet i husvagnen eller husbilen

Om ett batteri inte hålls fulladdat så finns det risk att det sulfateras, vilket minskar dess kapacitet. Ett urladdat batteri kan även frysa sönder vid normala vintertemperaturer.

Sulfaterat batteri

Sulfaterat batteri

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket