Housecar

CampingSverige.se

1.5.11

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Allt om värmesystem på campingsemestern

Värme i villatält och tältvagnar kan fås genom att ta med sig en gasvärmare. En sådan är effektiv att skapa värme med här och nu. Men var uppmärksam, den får inte komma i beröring med tältduken.

Punktvärme

Punktvärmen representerar den billigaste och enklaste formen av värmeanläggning och består av en gasdriven värmare som tänds och regleras manuellt (äldre modeller), eller som är utrustad med batteritändning och termostatstyrning. Den är också utrustad med luftintag under vagnen och skorsten i taket. Det kan finnas äldre anläggningar med annorlunda konstruktioner.

Värmaren placeras vanligtvis i nedre delen av en garderob. Viktigt att tala om är att installation av en värmare är ett professionellt åtagande som endast får utföras av auktoriserad montör.

Nackdelarna med punktvärme ses främst i större vagnar där den dåliga värmefördelningen ökar risken för kondens. Därmed ökar även risken för fuktskador i vagnens hörn, skåp, magasin eller liknande sämre uppvärmda platser.

Klicka för större bild


Blåsvärme

De flesta moderna vagnar utrustas idag med gasvärme som går på gastuber. Blåsvärme betyder att värmen blåses runt i vagnen. Det är viktigt att den kan ta sig ända ut i hörnen och upp längs väggarna och in i magasinen och överskåpen så att det inte bildas kalla områden. Man kan montera en extra blåsare om man inte tycker att värmen kommer ut i vagnen ordentligt.

Centralvärmesystem

Centralvärme i husvagnar eller husbilar påminner om centralvärme i vanliga hus. När vagnarna byggs med vattenburen golvvärme och centralvärmesystem blir temperatur och lufthastighet mer stabil än vid blåsvärme. Centralvärme är en dyrare installation än blåsvärme.

Klicka för större bild


Golvvärme

Blåsvärme kan med fördel kompletteras med elektrisk golvvärme, vilket ökar komforten väsentligt.

Helårscamping

Ett bra och välfungerande värmesystem är viktigt att ha året runt, men mest under vintern förstås. En campingtur med rätt värmesystem är ett sant nöje.

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt