CampingSverige.se

1.6.09

Av: Helle Andersen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Camp-let
Dela
 

Camp-let infriar rullstolsburen kvinnas campingdröm

Fram tills lösningen dök upp i form av en specialinrättad Camp-let hade rullstolsburna Eva Gerden nästan gett upp drömmen om att få inviga dottern Kim i campinglivet, något hon själv fick som barn. Nu väntar en semester i södra England.

Klicka för större bild


Eva Gerden har under flera år funderat på hur hon skulle kunna komma till stånd att inviga sin dotter i campinglivet. Nu har den 37-åriga handikappade kvinnans dröm gått i uppfyllelse med en specialinredd dansk- producerad Camp-let.

Eva Gerden bor i Skåne. Hon lider av en medfödd muskelsjukdom och är bunden till sin rullstol. Sex assistenter jobbar skift för att alla praktiska göromål skall hinnas med. Det är därför inte bara dottern Kim på nio år som skall med när Eva skall ut och njuta av naturen och friluftslivet, utan också en av hennes assistenter.

- En vanlig husvagn är uteslutet då det inte finns tillräckligt med plats att komma fram inne i en sådan med en elektrisk rullstol. Då går det bättre med en husbil, men det medför att samtliga sex assistenter måste ha körkort. Det fanns egentligen ingen lösning innan jag läste om en dansk familj som kört till Nordkap med en Camp-let och hur enkelt det var att ha en dotter i rullstol med i tältvagnen, berättar Eva Gerden.

Hon åkte därför på campingmässa i Bella Center efter att hon hade försäkrat sig att Camp-let fanns representerade. Hon föll med detsamma för den danskframställda tältvagnen, där hon liksom andra rullstolsanvändare också enkelt kan använda sig av köket.

- Det fanns dock ett problem. Eva läggs i säng med hjälp av en lift och den kunde inte lyfta in henne i en av sovkabinerna. Vi såg däremot att liften kunde användas i en gästkabin och jag var säker på att vi kunde ändra lite på tält och stänger och skapa den nödvändiga platsen för liften, berättar marknadschef Hans Jørgen Nissen.

Hemma på fabriken var de två direktörerna Henrik och Arne Nissen strax med på idéer och innan någon hade sett sig om hade de tänkt ut ännu en smart lösning. Den ena sovkabinen i Eva Gerdens vagn är nu utrustad med en utdragbar hylla med en specialframställd madrass. Med hjälp av liften lyfts hon över på hyllan och knuffas i säng.

Eva har varit på besök i fabriken i Gram för att se den färdiga lösningen och hon blev imponerad. Det kvarstod dock ett par mindre modifieringar innan vagnen ett par veckor senare stod körklar.

- Jag åkte med mina föräldrar på camping mycket när jag var liten och har önskat att Kim ska kunna få samma upplevelser. Jag är Jehovas Vittne och Camp-let vagnen invigdes under ett stort möte i Göteborg.

- Vi skall på campingsemester till sommaren. Vigör en tur ner över Tyskland och tar båten över till England. Vi skall både till London och sedan campa i södra England. Och jag kan lova dig att både Kim och jag gläder oss riktigt mycket åt att komma iväg, berättar Eva Gerden.

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt