CampingSverige.se

3.1.13

Av: Hans Duggen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Camping i Kroatien: Sibenik och Krka Nationalpark

Man tror inte att det knastertorra landskapet i Kroatien erbjuder några vattenfyllda upplevelser – bortsett från badstranden längs kusten. Men sanningen är den att precis som i stora delar av Balkan rinner det också genom Kroatien välfyllda floder. De har bildat Nationalparker av betydande värde för upplevelser. En av de mest påtagliga är Krka precis vid nya motorvägen A1.

Världens vackrast belägna kyrkogård?

Världens vackrast belägna kyrkogård?


Sibenik

Från floden Krka (uttalas kyrka) har det bildats ett par större sjöar vid dess mynning i Adriaterhavet.

Det har skapat ett mer fruktsamt klimat samtidigt som det har uppstått något av en skärgårdsnatur med gröna stränder och vatten där solen glimtar bakom vågorna.

Den yttersta bukten på floden har en snävare mynning mot havet och har genom årtusenden utgjort ett skydd till staden Sibenik.

Som andra städer vid den Kroatiska kusten är detta en vacker stad och extravinsten här är att staden ligger på en brant sluttning och har en oförglömlig utsikt över alla röda hustak, den glimmande skärgården och havet.

St Jakobskatedralen ligger mäktigt nere vid kusten och dominerar hela hamnbilden. Det är Kroatiens katolska huvudkyrka och har varit beskyddad av UNESCO´s världsarvskulturlista sedan 2000.

Stadens historia är lång och följer i stora drag de andra kuststädernas historisk ända sedan Romartiden. Det ligger en stor fästning högt över staden och härifrån har man den mest fantastiska utsikten.

Alldeles före fästningen bör man lägga märke till en dörr i de stora murarna. Där innanför ligger stadens kyrkogård, högt över staden.

De flesta gravar är mer eller mindre utsmyckade sarkofager, ”lådor” i muren eller i nedgrävda betonggravar. Kyrkogården är en sevärdhet i sig och berättar mycket om stadens kultur, skillnaden mellan fattig och rik, om krig och epidemier.

Upp till 15 meter höga kaskader störtar vattnet ned från sjön till floden

Upp till 15 meter höga kaskader störtar vattnet ned från sjön till floden


Nationalpark Krka

Man kommer enklast till Krka parken genom att följa A1 och köra av vid avfart nr 22, följa skyltningen mot nationalparken från landsorten Lozovac.

Till nationalparken kör du i egen bil och vid ingången finns en stor parkeringsplats där du löser biljett och stiger ombord på nationalparkens egen buss som tar dig ned till själva parken längs de branta serpentinvägarna.

Härifrån kan du gå till fots genom parken på anlagda stigar, som bitvis kräver friska ben och bra skor.

Naturen är mycket överskådlig och man kan makligt spatsera runt de mest attraktiva delarna, d.v.s. vattenfallen, på ca 3 timmar.

Vattnet störtar ned från sjöns övre del till en lägre där floden flyter fram. En obeskrivligt vacker syn som var år lockar många turister.

En annan syn som du också bör unna dig och din familj är den långa turen till eller från Dalmatiens sydligare delar.

Receptionen

Receptionen


Camping Krka

Man kommer enklast till campingplatsen genom att följa A1 och köra av vid avfart nr 22, Sibenik och följa väg 33 mot nationalparken.

I landsorten Lozovac tar man vänster in på väg 56 och följer skyltningen till campingplatsen Krka. Se till att komma in på rätt plats, det ligger nämligen två campingplatser precis vid sidan av varandra, men det är endast Krka som har bra sanitära förhållanden.

De är helt i topp och städas varje dag. Campingfar uppehåller sig under långa stunder vid vägen och tar emot och tillrättavisar gästerna.

Hans vaktande vid vägen har naturligtvis också den fördelen att han kan förhindra att gäster kommer till ”fel” plats. Campingmamma hittar du i receptionen när hon inte är i köket och lagar mat till gästerna.

Halva platsen ligger i skugga under höga barrträd. Platsen är inte indelad i fasta enheter men alla har tillgång till ström. Då det endast är 8 km till Sibenik är platsen bra som utgångspunkt för att besöka både staden och nationalparken.

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt