CampingSverige.se

25.10.10

Av: Hans Duggen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Camping i Kroatien: Split – Romerska kvarlåtenskaper

Kör man norrut från Dubrovnik längs den långa smala kustvägen kommer man till den gamla sjörövarstaden Omis. Under en kort sträcka kör man genom Bosnien i Hercegovina vid Neum och korsar därefter Neretvas utsträckta delta på väg E65 som går över de knastertorra bergen vid Makarska Rivieran och dess vackra kulörta städer.

Huvudväg 8 längs kusten

Huvudväg 8 längs kusten


E65 i Kroatien går längs kusten och är ganska smal här, en relativt hög bergskedja skiljer också landet från Bosnien i Hercegovina (BiH), som ligger alldeles bakom bergen. Utanför kusten ligger en rad öar, bland annat de mest kända som Hvar och Brac.

Den här delen av resan har man bergen på ena sidan och utsikten över havet på den andra och det är verkligen njutbart. Vägen (huvudväg 8) är i bra skick och det förekommer inga utfordrande stigningar och alla svängar är överskådliga och väl utmärkta.

Cetinas mynning i Omis

Cetinas mynning i Omis


Omis

Tjugo kilometer innan Split, när man kommer söder ifrån, ligger Omis. Den gamla borgen på klippan över staden vittnar om att man här har att göra med en tidigare sjörövarstad. I dag är staden en knutpunkt för turister. En bro leder över floden Cetina och när man står på den kan man beskåda den kraftiga strömmen i floden. Det finns kanotuthyrning i staden så varför inte prova på att färdas den vägen. Emellanåt känns det som om man befinner sig i en vattenrutschkana.

På kvällarna härskar en trevlig atmosfär på bägge sidor om bron, och på den södra stranden föregår en livlig och kulört marknad där allsköns varor erbjuds. Naturligtvis ledsagad av musik från stånden och ganska ofta av levande musik från trottoarmusikanter.

Romerska murar över dagens bostäder och butiker

Romerska murar över dagens bostäder och butiker


Split

Från campingplatsen i Omis kan man ta en buss in till Split. Den går en gång i timmen från stationen i Split och sedan är det endast en kort promenad ner till den praktfulla hamnpromenaden. Hamnpromenaden är anlagd och ligger precis framför det romerska palatset: Diokletians palats som låg ända nere vid vattnet tidigare. I dag kan man slå sig ned på någon av alla de bänkar som finns under de höga dadelpalmerna och skåda bort mot palatsets murar. Särprägeln uppstår genom att invånarna under tidens gång har byggt sina hus på de gamla ärofyllda murarna. Antingen ovanpå eller i murens/palatsets nedre etage. Här dalar temperaturen betydligt och det är en anledning till att ett antal bodar slagit sig ned här för att sälja till turister. Allt från t.- shirts till smycken.

Den fyrkantiga platsen, det gamla romerska forumet vittnar om medelålderns annorlunda byggnadsstil. Här ses allt från venetiansk stil till barock. Splits inre stadsdel finns med på UNESCOs världsarvslista och alla de smala gatorna inbjuder till ett mycket intressant tidsstudium.

Klicka för större bild


Camping Galeb

Camping Galeb erbjuder som en av få campingplatser i Kroatien en riktig sandstrand där man kan njuta av sol och bad utan att frukta för att skada sina tår på vassa stenar och annat.

De sanitära byggnaderna är av senare datum; här finns restaurang, kiosk och en bra reception. Platsens uppställningsplatser är inte så strängt indelade och det kniper därför med säkerhetsavstånden som vi är vana.

Det finns en busshållplats alldeles utanför campingområdet.

Strax utanför campingplatsen går huvudvägen och har man otur blir man placerad precis innanför staketet. Man får då räkna med oväsen från alla förbipasserande bilar.

Det finns en hel del stugor på platsen också och de står i strandlinjens främsta rad.

Klicka för större bild


Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt