CampingSverige.se

30.6.09

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Christina Lundh Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Doften av grillad mat – ett recept på svensk sommar

Vi tänker inte på mat från grillbaren. Inte för att vi vill säga något negativt om denna, men doften av riktig grillmat är ett av de bästa medlen när man vill väcka aptiten. Man har provat det så många gånger. Gå förbi en trädgård, en campingplats eller någon annanstans, där man håller på att grilla och man blir så påverkad att man säger: - Ska vi inte grilla kväll?

Klicka för större bild


Vilken grill ska man välja

Många avslutar en härlig sommardag genom tända grillen, äta en god middag med familj och vänner, allt medan man njuter av den ljumma och ljusa sommarkvällen. Men många har säkert också provat att ligga vid sidan av en ”grillande” familj, där det inte gått så bra med tillagningen av middagen.

I dag finns det grillar med många olika egenskaper. Det är viktigt att tänka på, hur många man ska göra mat till och om man vill tillreda all mat på grillen. Det sistnämnda alternativet är lättare ju färre man är. Står valet mellan en gasgrill och en grill med kol, är det flera saker man bör tänka igenom.

Gasgrillen är bra därför att man kan använda den med det samma och det är lätt att reglera värmen medan man tillreder maten. Men man får långt ifrån samma grillsmak på maten, som när man grillar med kol. Tänk också på att grillen ska kunna packas ihop till i stort sett ingenting och ska väga minimalt. Det är en stor fördel när man campar.

Många campingplatser har också grillområden, där man bara behöver ta med sig egen mat.

Klicka för större bild


En lyckad grillkväll

Den första förutsättningen för en lyckad grillkväll är först och främst torrt kol. Är briketterna våta eller bara en aning fuktiga, är det för det första mycket svårt att tända grillen utan överdriven användning av illaluktande tändvätska, men det gör också att det utvecklas en massa rök som inte är trevligt, varken för en själv eller grannarna.

När grillen är igång har nog många inte tålamod att vänta tills rätt grilltidpunkt. Ofta händer det att när man är färdig med att grilla, märker man att det är först nu som grillen har en helt perfekt temperatur. När värmen är som högst startar de flesta med att lägga på korvar och annat kött, men faktum är att värmen oftast är så kraftig att köttet bränns.

Vänta en kvart till en halv timme extra beroende på hur mycket kol du har i grillen, då är temperaturen helt perfekt. Märker man att grillen mister sin värmeeffekt, är det enkelt att lägga på ett par briketter.

Ta gott om tid på er

Precis som det tar tid att uppnå optimal grilltemperatur, är det också viktigt att ha god tid på sig till det som allt handlar om. Nämligen att äta, umgås, att njuta och vara tillsammans. Grillen har en viktig social funktion, därför att det är den vi samlas kring. Och det ska det finnas tid till. En grillkväll med vänner och familj ska också vara en kontrast till vardagens vedermödor, då kvällsmaten för de flesta bara handlar om att bli mätt.

Läs mer om grill och recept här på CampingSverige.se.

Se också...
Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt