Housecar

CampingSverige.se

8.9.12

Av: Lasse Løndahl Henriksen
Dela
 

Elmia Husvagn Husbil 2012: Skatteverket jagar momsfifflare

Ett 90-tal journalister och fotografer samlades på den presskonferens som hölls under branschdagen. Ett av ämnena på agendan var svartimport.
– Det är stora ligor som begår skattebrott och vi försöker störa dem så mycket det bara går, säger Mats Berntsson på Skatteverket som deltog i konferensen.

Ett 90-tal journalister och fotografer samlades på den presskonferens som hölls under branschdagen. Ett av ämnena på agendan var svartimport

Ett 90-tal journalister och fotografer samlades på den presskonferens som hölls under branschdagen. Ett av ämnena på agendan var svartimport


Organiserade ligor

Skatteverket började granska bedrägerier när det gäller husvagnar och husbilar kring 2008. Mellan åren 2008–2011 har de sedan kommit åt flera momsfifflare som tillsammans sålt husvagnar och husbilar för 350 miljoner kronor.

– Det är organiserade ligor som sysslar med den här typen av verksamhet, berättar Mats Berntsson.

Svartimportörerna struntar i att betala moms, vilket gör att de kan sälja bilarna och vagnarna under marknadsmässiga priser, men ändå med god marginal.

– Målet med Skatteverkets verksamhet är som sagt att momsen ska redovisas på rätt sätt. Men minst lika viktigt, om inte ännu viktigare, är att de som försöker göra rätt för sig, ska ha möjlighet att konkurrera. Vi försöker därför störa de oseriösa aktörerna så mycket det går, säger Mats Berntsson.

Skatteverkets arbete har gett effekt

Flera fall har gått till domstol och med fällande domar som resultat.

– Vi hade ett ärende i Jönköping för ett tag sedan, den killen fick 2,5 års fängelse. Snart har vi ett fall i Norrköping som vi hoppas ska ge samma utfall.

Från Elmia Husvagn Husbils sida vill man uppmana alla konsumenter att vara vaksamma när man ska köpa bilar till priser som ligger långt under det normala.

– Ställ dig frågorna; var görs affären, från en försäljningsanläggning eller ute på gatan? Hur funkar det om jag vill få bilen servad och vilka är garantierna? Handlar du från en medlem i Husvagnsbranschens Riksförbund vet du att det är en seriös handlare och slipper obehagliga överraskningar, säger Jörgen Nyström, mässans projektledare.

Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt