Campout

CampingSverige.se

24.10.18

Av: Sandra Irengård
Dela
 

First Camp vill satsa i Härnösand och Höga Kusten

First Camp, en av Sveriges största campingkedjor, får chansen att bygga Höga Kustens nya friluftsdestination med camping och aktiviteter vid Smitingens havsbad.
– First Camps planer stämmer väldigt väl överens med vår vision för Smitingen, säger Uno Jonsson, tillväxtchef i Härnösands kommun.

- Vi tror verkligen på detta! För våra gäster från Sverige, Norge, Danmark och Tyskland kommer Smitingen bli en ny favorit, säger Unni Åström, vd för First Camp.

- Vi tror verkligen på detta! För våra gäster från Sverige, Norge, Danmark och Tyskland kommer Smitingen bli en ny favorit, säger Unni Åström, vd för First Camp.
Fotograf: Julia Erixon


First Camp har 15 stora campingar från Danmark i söder till Luleå i norr, bland annat Mölle och Torekov i Skåne, Tylösand i Halmstad, Kolmården utanför Norrköping och Nydala i Umeå. Nu planerar företaget för en camping på Smitingen med modernt boende, spännande aktiviteter och fantastiska naturupplevelser.

– Vi har spanat på Härnösand och Höga Kusten en längre tid och äntligen har vi hittat hem på Höga Kusten och befäster därmed vår position som Norrlandskustens främsta campingaktör. Att bygga en helt ny destination kräver stora investeringar, och vi tror verkligen på detta! För våra gäster från Sverige, Norge, Danmark och Tyskland kommer detta bli en ny favorit, säger Unni Åström, vd för First Camp.

-Smitingen är en orörd pärla som vi självklart kommer att förädla med stor omtanke, säger Unni Åström.

-Smitingen är en orörd pärla som vi självklart kommer att förädla med stor omtanke, säger Unni Åström.
Fotograf: Julia Erixon


En orörd pärla

Det var i maj som Härnösands kommun gick ut och sökte aktörer för att bygga och driva en camping på Smitingen. Flera intresseanmälningar kom in och bland dem valdes First Camp ut. Företaget föreslås nu få en så kallad markanvisning som innebär ensamrätt i två års tid att utreda förutsättningarna för en ny campinganläggning.
Och det ska bli en hållbar satsning. Alla First Camps destinationer är certifierade eller genomgår certifiering för miljömärkningen Green Key.

– Alla våra lägen kräver att vi vårdar och tar hänsyn till platsen, eftersom vi faktiskt alltid verkar i naturen. Vi månar alltid om att bevara det vi fått till låns, så att det finns kvar för kommande generationer. Smitingen är en orörd pärla som vi självklart kommer att förädla med stor omtanke. Att vi får möjlighet att ge fler tillgång till en av Sveriges vackraste naturmiljöer är en ynnest, säger Unni Åström.

– En camping på Smitingen har alla förutsättningar att lyckas, säger Härnösands tillväxtchef Uno Jonsson.

– En camping på Smitingen har alla förutsättningar att lyckas, säger Härnösands tillväxtchef Uno Jonsson.
Fotograf: First Camp/Diakrit


En viktig pusselbit

Den nya campingen blir en viktig pusselbit i satsningen på att stärka destination Höga Kusten att locka fler besökare från både Sverige och utlandet.
– Hela Höga Kusten är i stort behov av fler anläggningar av den här typen. Vi är jätteglada och positiva till satsningen, säger Peter Holmqvist, vd på Höga Kusten Destinationsutveckling.
Även Smitingens samfällighet, som organiserar stugägarna i närheten, är positiv till projektet.

– Vi som bor här älskar Smitingen och omgivningarna runt omkring. En camping här ute skulle göra att fler får ta del av det här fantastiska området. Vi har haft en första dialog med First Camp och det känns som att de är helt rätt för att utveckla vårt smultronställe med respekt, säger Leena Zarowiecki som är ordförande i samfälligheten.

– En camping på Smitingen har alla förutsättningar att lyckas, säger Härnösands tillväxtchef Uno Jonsson. Här finns precis det som campingturister efterfrågar, direkt närhet till fantastisk natur och också nära till det övriga utbudet i Höga Kusten med till exempel Högakustenbron, Ulvön, Hemsö fästning, Hernö gin och High Coast Whiskey. Dessutom finns det bra handel i närheten med både Härnösands stadskärna och köpcentret i Birsta.

Fakta

Härnösand/Höga Kusten:
Härnösand har drygt 25 000 invånare och ligger mycket vackert med Höga Kustens storslagna och dramatiska natur in på knuten. Staden grundades 1585 och är en av Norrlands äldsta städer.
Bebyggelsen i centrum är välbevarad och ger en stadskänsla som sällan finns i mindre städer. Större delen av stadskärnan ligger på Härnön och hela kommunen präglas av vatten och hav. Här kan du segla genom stan och stanna till vid någon av våra gästhamnar.

First Camp:
First Camp är Sveriges ledande campingkedja med 14 destinationer från Malmö i söder till Luleå i norr - plus en härlig destination på den danska ön Rømø nära gränsen mot Tyskland. First Camp har årligen över en miljon gästnätter fördelade på cirka 850 stugor och mer än 5 500 campingtomter.

Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt