Kama Fritid

CampingSverige.se

1.3.11

Av: Juliette Jensen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Holland.com
Dela
 

Holland: Cykelsemester i Amsterdam

Storstadssemestrar kan betyda mycket annat än restaurangbesök och taxiåkande. Med en cykel i Amsterdam blir din semester både sundare och mer aktiv – och du bestämmer själv tempot. Ta en av alla de billiga resorna till Hollands huvudstad och upplev staden på bästa sätt: Från cykelsadeln.

Klicka för större bild


Det är inte bara bra för hälsan, och billigare än bil och kommunala transportmedel, det är också mycket lättare. I Amsterdam är det cyklisterna som är kungar i trafiken, därefter kommer spårvagnarna och fotgängarna. Bilisterna kommer sist, så låt oss därför gå direkt på sak: Har du tagit bilen till Amsterdam så är det första du bör göra att parkera den och sedan inte röra den förrän du skall resa hem igen. Det är inte endast långsammare att transportera sig med bil mitt i city, det är tidvis också besvärligt och frustrerande när man inte är van stadens trafik och alla kanaler.

Det finns massor av möjligheter att hyra cyklar i Amsterdam och på de flesta ställen kan man också få barnsits och hjälm. Trafikreglerna är i stort de samma som i Sverige, men ett viktigt undantag är spårvagnarna. Håll ett öga på dem – och på spåren! Det finns 400 km cykelväg i staden så det finns gott om plats att trampa runt på.

Klicka för större bild


Om du hellre vill lite utanför stadens trafik och uppleva den holländska naturen finns det flera attraktioner på cykelavstånd från centrum. Bland annat vattenborgen Muiderslot som är Hollands mest besökta borg. Den uppfördes 1280 av greve Floris V, som senare blev fängslad på samma ställe. Dess äventyrliga utseende är en kategori för sig och gör också utflykten till en hit för barnen som kanske kan vara svåra att locka med till ett medeltida museum.

I motsatt riktning, 19 km nordväst om centrum ligger Zaanse Schans, ett frilandsmuseum som ställer ut hus och de karakteristiska holländska väderkvarnarna från 18 och 1900- talet. Här hittar du också verkstäder och det finns möjlighet att köpa hantverk gjort på gammaldags vis.

Äntligen kan du, om du har benkrafter till det, cykla 28 km sydväst ut och uppleva Keukenhof, de imponerande köksträdgårdarna och blomstermarkerna där inte minst nationalblomman tulpanen är framträdande. Ännu en vacker tur i Amsterdam, som upplevs bäst från cykel.

Se också...

Holland: Blomsterparaden 2017

Den årliga blomsterparaden Bloemencorso är 40 km lång och går från Noordwijk till Haarlem. Kortegen består av mer än fyrtio blomstersmyckade ekipage i alla tänkbara färgnyanser.

2017-05-03

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt