Campout

CampingSverige.se

22.6.11

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Christina Lund Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Italien Runt: Sexten (5/5)

CampingSverige.se körde 2006 Italien runt med en Hobby efter bilen.

Klicka för större bild


Vi har stannat på 1 000 meters höjd och har sovit på en liten campingplats i närheten av staden Belluno i Dolomiterna. Då vi anlände igår kväll hängde molnen precis ovanför våra huvuden, men denna morgon har de lättat igen och solen skiner, så vi kan äta frukost utanför våra bilar. Vi har alla sovit otroligt bra med fönstren öppna och direkt tillgång till den friska luften. Jo, man sover gott i bergen. I dag ska vi köra till det sista stoppet på den långa resan. Sexten – ett par kilometer från den österrikiska gränsen. Det blir en vacker tur.

Klicka för större bild


Bergskörning

Om motorn är tillräckligt stark ska du inte var rädd för att köra i bergen. Det är ofta så vackert, att det största problemet är att hålla ögonen på vägen. Bergskörning kräver en smula teknik både när man ska upp och ner. På CampingSverige.se har vi samlat alla goda råd. Klicka här för att läsa dem.
www.campingsverige.se
Denna tur från Belluno till Sexten över Cortina kan vi varmt rekommendera.

Klicka för större bild


Sen ankomst

Vi ankommer sent och hittar snabbt våra platser – sida vid sida. Barnen sover redan i bilen, så vi bär in dem och lägger dem i sina sängar. Vi tar ett glas vin i Britta och Oles husbil innan vi själva kryper till kojs.

Vi stiger upp till en ny härlig dag, som är den sista på hela vår långa resa, vilken startade för ca tre veckor sedan. Vi har kört ”hela” Italien runt och det har varit fantastiskt. Så i dag ska vi bara avsluta resan med att slå på stort. Vi är på en av Europas bästa campingplatser, där det finns en förnäm restaurang. Här äter vi dagens första måltid. Ett frukostbord med allt man kan tänka sig. Vi njuter av maten och går från bordet med mycket fulla magar.

Klicka för större bild


Imponerande läge

Campingplatsen Caravanpark Sexten ligger vid foten av Dolomiterna och Alperna på en gång. Det är mycket stor skillnad på de två bergskedjorna och det ger ett fantastiskt läge, som dessutom ligger på 1 500 meters höjd. Det är lätt att köra hit och det är bara en förhållandevis liten stigning de sista 2 km. Vi har packat ryggsäckarna och ger oss ut på fotvandring i denna imponerande omgivning. Parco Naturale Dolomiti di Sesto är den nationalpark, som ligger några få km från campingplatsen. Ett rent eldorado för fotvandring – även för nybörjare eller de som inte är så väl förberedda. Det passar oss bra, för barnen är med. Mie (1½ år) har jag i en bärstol på ryggen, vilket betyder ca 20 kg extra och motsvarar en fullpackad ryggsäck. Mathias (4 år) går själv och är duktig, men det finns gränser.

Klicka för större bild


Nödvändiga pauser

Med två små barn som en del av bagaget, måste man göra pauser och Mie ska också ut och sträcka på ryggen. Det härliga är emellertid, att så snart vi gör oss klara för att gå vidare, kommer hon springande och vill upp igen. Ryggsäcken är genial, för vi kan prata medan vi går och vi kommer fram överallt. Enda nackdelen är ju är hon väger en del. Pauser ger oss många möjligheter att njuta av den dramatiska naturen.

Klicka för större bild


Inga stigningar

De första timmarna kan man gå utan några stora stigningar. Det mesta av rutten går längs en uttorkad flodbädd. Även om det är i maj månad är smältvattnet nästan borta. På båda sidor finns det träd, så flodbädden gör att vi har utsikt över bergen omkring oss. Det är fantastiskt vackert här.

Klicka för större bild


Frisk luft

Åter tillbaka på campingplatsen har det blivit tid för ett glas vin framför våra bilar. Britta och jag ska på tjejutflykt i campingplatsens wellnesscenter. Vi ska faktiskt skämma bort oss med massage och ansiktsbehandling. Då vi kommer in i lokalen blir vi något överraskade av det som möter. Öj, vad det är flott och genomtänkt. Campingplatsen ligger fint, restaurangen är trevlig och har klass. Facilitetsbyggnaderna är fullständigt överdrivet luxuösa och så kommer vi in i denna harmoniska värld av välbefinnande. Vi startar med att bli uppvärmda i ett skönt vattenbad med örter. Efter det massage och ansiktsbehandling. Alltihop tar 3 timmar. Naturligtvis kostar det också, men det är värt alla pengarna.

Klicka för större bild


Pricken över i

Som om dagen inte redan har varit fullständigt suverän, avslutar vi med en tre rätters meny i restaurangen – naturligtvis med olika italienska specialiteter. Det är ju det vår resa handlat om, för vi är alla av den uppfattningen att det italienska köket är ett av världens bästa. Det får vi också bekräftat den här kvällen.

Klicka för större bild


Perfekt avslutning

Vi avslutar denna vidunderliga dag som så många gånger förr. Nämligen framför våra bilar. Barnen somnar och vi kan sitta och njuta av ett sista glas vin under en stjärnklar himmel. Månen lyser fint, så vi kan skönja de höga bergstopparna runt omkring oss. I morgon kör vi hem, men vi har en oförglömlig resa bakom oss. Och kom inte och säg att camping inte är något för alla.

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt