CampingSverige.se

13.3.11

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Christina Lund Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Italien Runt: Siena (2/5)

Siena är kanske inte den första stad man väljer om man åker till Toscana, men det kan man lugnt göra, för den här staden har otroligt många små mysiga gator, som gömmer finurliga hemligheter och goda specialiteter.

Klicka för större bild


Vi hittar en campingplats ett par kilometer från Sienas centrum. Utsikten är hel perfekt, därför att vi genom pinjeträden kan se stadens gamla medeltidstorn. Hela campingplatsen är indelad i terrasser och vi väljer en plats ända uppe på toppen. Platsen har de faciliteter man behöver och standarden är medel. Men det finns inte så mycket plats. Uppställningsplatserna är små och vägarna här är smala. Platsen som ligger på en bergssluttning, har en mycket brant tillfartsväg (ca 8 %).

Klicka för större bild


Till fots

Tremetersregeln känner man heller inte till, så från den ena sidan på vår husvagn till grannens husbil är det ca 50 cm. Mitt bästa tips: kolla platsen till fots innan du kör in. Inte bara här, utan generellt i Italien. Platsen är uteslutande vald utifrån dess läge. Vi får fin service på engelska av lägerchefen, som också rekommenderar oss att ta bussen till centrum, därför att det är fotboll på gång. Men vi är morgonpigga – det är man när man har små barn med sig på semester - så vi tar chansen i egen bil. Vi hittar lätt en parkeringsplats precis utanför den gamla stadsmuren, och därifrån är det endast ett par minuters promenad till centrum.

Hela den gamla stadsdelen är i stort sett bilfri. Endast folk som bor där får ta bilen med sig in bakom murarna.

Klicka för större bild


Vackra Siena

Sienas historia är en riktig rysare. Historien startade 1125, då Siena blev en stadsstat. 1147 tog befolkningen makten från kyrkan och på 1200- och 1300-talet var det en blomstrande handelsstad. 1348 höll allt på att ta slut, därför att en 1/3 av stadens 80 000 invånare dog av pest. Siena är i dag en av Europas bäst bevarade medeltidsstäder. Imponerande gotiska kyrkor och harmoniska palats, som öppnar sig mellan de smala gatorna, vilka är fulla med hemligheter och som naturligtvis bäst ses till fots. Mie som vi har med i bärstol, ser allt ur vuxenperspektiv. Mathias är duktig på att gå långt, men får ibland avlastning på fars axlar. Man kan spendera många timmar på detta sätt.

Klicka för större bild


Pizza del Campo

Siena ligger på tre kullar, så det är ganska imponerande hur man har kunnat bygga dessa vackra byggnader i det kuperade terrängen. Sienas rådhus på Pizza del Campo gav i sin tid arkitekt Martin Nyrop inspiration till rådhuset i Köpenhamn. Det märks. Rådhusplatsen är absolut Sienas pulserande hjärta. Här samsas lokalbefolkningen och turister på bästa sätt. Antingen släntrar de runt eller njuter av atmosfären på någon av alla trottoarserveringar. Fonte Gaia som också ligger på rådhusplatsen, är förutom att den är otroligt vacker, även en plats där man får sina önskningar uppfyllda. Ta chansen – kanske går önskningarna i uppfyllelse?

Varginnan som ammar tvillingbröderna Romulus och Remus kan vi se överallt. Det är en av Sienas alla legender. Det var Romulus som enligt sägnen grundlade Rom på 700-talet f. Kr.

Klicka för större bild


Lunch mitt i folkvimlet

Det finns ingen anledning att behöva gå runt och leta och leta efter någon lunchrestaurang på Sienas gator. Det är mer en fråga om att välja ett ställe man gillar. En möjlighet är att hitta en plats för sig själv, där man i lugn och ro kan smälta alla intryck. En annan möjlighet är mitt på rådhusplatsen, där det är liv och rörelse och god stämning. Vi väljer det sista alternativet. Utöver att få en utsökt pizza (det kan italienarna bara) finns där gatumusikanter och gycklare som underhåller. Det är härligt.

Sienas alla gator är ett eldorado av små butiker med specialiteter från både Siena och resten av Toscana, som ju har ett av de bästa köken i världen. Ska du köpa något speciellt från Siena bör du prova panforte, som är en kompakt och hård kaka tillverkad av de bästa råvarorna. Smakar riktigt bra, men var rädd om tänderna… var inte rädd för att köpa något du inte känner till.

Chanserna för att det smakar bra är nästan 100 %. Vi förser oss i flera butiker innan vi åker tillbaka till campingplatsen.

Klicka för större bild


Suverän middag

Då vi kommer tillbaka till campingplatsen behöver vi bara vila benen och få något gott att äta. Lyckligtvis har vi provianterat i en av Sienas alla specialbutiker. Maten är inte billig, men otroligt god och vi sitter vid bordet i många timmar, medan Mie och Mathias leker runt omkring oss. Det är bara så trevligt och så otroligt avslappnande. Även om vi själva ska laga maten och diska efter oss, passar detta mig mycket bättre än att sitta på ett hotell med två energiska småbarn. Och så är det inte så långt till sängen, om ett extra glas gott rödvin skulle slinka ner…

Klicka för större bild


Campingplats

Vi bodde på Camping Siena Colleverde. Platsen är nu nedlagd, därför hänvisar vi till Luxor Camping www.luxorcamping.com

Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt