CampingSverige.se

21.8.11

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Kroatien: Fantastisk öluff i Dalmatien och Adriatiska havet (2/2) – Hvar, Brac och Split

En öluff runt öarna i Adriatiska havet kräver först och främst gott om tid, har man det väntar en oförglömlig semester. Ett möte med vacker natur, vänligt folk och spännande kultur. Allt till bra pris.

Hvar är en av de mest besökta öarna i Adriatiska havet

Hvar är en av de mest besökta öarna i Adriatiska havet


Ön och staden Hvar – det moderna Kroatien

Nästa ö vi besöker är Hvar som är en av de mest besökta öarna i adriatiska havet. Den är lätt att ta sig till från fastlandet och ön har ett fantastiskt klimat och massor av vackra stränder. På en höjd över staden, som också heter Hvar ser man tydligt varför detta ställe är så populärt. Belägenheten är fantastisk med utsikt över Pakleni öarna och Adriatiska havet. Den vackra staden ligger gömd inne i en liten vik.
Hvar har också varit under venetianskt styre och gömmer ett otal skatter från den tiden. Hvar var också en av de viktigaste och säkraste hamnarna för flottorna när de vände hem från Orienten. Det har fört enorma rikedomar till staden.

Nu är den nyfångade fisken serverad

Nu är den nyfångade fisken serverad


Kom ihåg att smaka den färska fisken

Rör man sig lite utanför centrum ser man också att staden lever sitt eget liv idag. Fiskarna kommer in med färskfångad fisk och invånarna njuter av sommaren och vattnet. Staden är vacker med välbevarade byggnader och historiska skatter. Hvar har en lång tradition för konst och kultur och en av Europas första teatrar byggdes här.

Torget är mycket intressant med viktiga byggnader på tre sidor. Den fjärde sidan är öppen ut mot havet. På torget hittar man Skt. Stefans katedralen med sitt separata klocktorn från 1600 talet. Man hittar också Hektorovic palatset från 1400 talet och Arsenalen från 1500 talet. På torget finns också massvis med restauranger.

Adriatiska havets mest berömda strand på ön Brac

Adriatiska havets mest berömda strand på ön Brac


Ön Brac och Kroatiens mest berömda strand

Precis utanför Bol ligger Adriatiska havets mest berömda strand. Det är en lång landtunga som går ut i havet och den ändras konstant på grund av tidvattnet. Även om det är september månad besöks stranden av massor av människor. Vädret är perfekt – som en fin svensk sommardag när den är som allra bäst. I juli månad kryllar det av människor här. Stranden är också det närmaste man kommer en sandstrand i detta området, där de flesta stränder består av sten och klippor.

Vattnet är av bästa kvalitet och alldeles klart. Det är barnvänligt och badvänligt. Gillar man vattensport kan man också ägna sig åt det. Ute på vattnet ligger större och mindre båtar på svaj – besättningarna njuter av det vackra vädret. En liten del av stranden är förbehållen nudisterna– något man får uppleva på många platser här i Kroatien.

Det är fina stränder överallt i Kroatien – var dock uppmärksam på att många av dem har avskilda delar för nudister

Det är fina stränder överallt i Kroatien – var dock uppmärksam på att många av dem har avskilda delar för nudister


Brac er den tredje största ön i hela Adriatiska havet

Brac er den tredje största ön i hela Adriatiska havet


Brac är den tredje största ön i hela Adriatiska havet. Den är 40 kilometer lång och 15 km bred.
Ön är speciellt känd för sina kalkstensklippor och stenbrottet har varit känt sedan uråldriga dagar. De vita stenarna efterfrågas fortfarande och är av mycket hög kvalitet. Brac är också en grön oas och turen genom det vackra landskapet är absolut en fin upplevelse. I staden Supertar, på norra sidan av ön, hoppar vi åter igen ombord på färjan för att denna gång resa tillbaka till fastlandet och staden Split.

Split – den största staden på Kroatiens kust

Split – den största staden på Kroatiens kust


Split är största staden längs Kroatiens kust.

Det är alltid en annorlunda upplevelse att komma till en ny stad från vattensidan. Man kan stå på däck och njuta av inseglingen och på det sättet i lugn och ro bilda sig en uppfattning om vad som väntar.

Split är den största staden på Kroatiens kust med ca. 200 000 invånare. Här kan man tillbringa lång tid. Skall man prioritera sin tid skall man först och främst se det imponerande Diokletians Palats, uppkallat efter kejsare Diokletians, som flyttade in i palatset år 305. Palatset var 215 meter långt och 180 meter brett och omgivet av 28 meter höga murar.

Mie och Mathias framför en av alla de broar som finns runt Dioklatians Palats

Mie och Mathias framför en av alla de broar som finns runt Dioklatians Palats


Man går runt i imponerande omgivningar som är från det ursprungliga palatset. Idag finns här massvis av små bodar med specialiteter och hantverk. Det finns självklart också caféer och restauranger.  

Det sägs att ens önskningar går i uppfyllelse om man rör Biskop Grugr Ninskis stortå

Det sägs att ens önskningar går i uppfyllelse om man rör Biskop Grugr Ninskis stortå


Har man mer tid i Split kan man med fördel gå vidare runrt i staden som bjuder på åtskilliga konstskatter i form av kyrkor och katedraler och en trevlig hamn.

Många tar också vägen förbi Silverporten, där jättestatyn av biskop Grugur Ninski står. Han kämpade under 900 talet för det slaviska språket. Genom att röra hans stortå går ens önskningar i uppfyllelse, men det är ofta långa köer.

Ett öhav som överraskar

Det har varit en suverän rundresa och öhoppning i Adriatiska havet. Här är en obeskrivlig och omåttligt vacker natur och ett lugn, samtidigt som maten är i topp och man kan hitta små stränder (sten) som man har helt för sig själv.

En eller annan form av transportmedel bör man dock ha, och har man det är även frihetskänslan på topp. Övernattningsställen som pensionat, hotell och campingplatser ligger som pärlor på en tråd, så det är bara att köra ut på upptäcktsfärd.

Silverporten där jättestatyn av Biskop Grugr Ninski står

Silverporten där jättestatyn av Biskop Grugr Ninski står


Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt