Pizza: Enkelt och gott

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Pizza är enkelt, gott och inte minst en favorit bland de yngsta. Även om det tar lite tid är det enkelt att baka pizza och smaksätta den med det du önskar.

Klicka för större bild Pizzan kommer ursprungligen ifrån Italien och har tunn botten, men har vidareutvecklats i USA med en tjockare botten och mer fyllning och har därifrån spridit sig till resten av världen.De flesta pizzakedjor här i landet serverar den amerikanska versionen och det är ofta den som bakas när vi bakar pizza hemma.I den italienska pizzatraditionen använder man en tunn bröddeg och pizzan gräddas på kort tid (cirka 2 min) i hög temperatur (450 grader), något som ger en spröd skorpa. Traditionellt använde man det man hade i huset till att ha på pizzan, till exempel en tomat, någon oliv och lite ost. Italienarna som flyttade till USA införde rätten där, men gjorde också några ändringar. Pizzabotten blev tjockare och mjukare och de ökade möngden fyllning och antalet ingredienser i fyllningen. I stället för att ha osten under resten av fyllningen blev det vanligt med ett tjockt lager ost över resten. Medan den italienska pizzan bör ätas färsk kan man frysa ned amerikanska pizzor för att senare värma upp dem i igen.När du bakar pizza hemma eller på resan gör du den oftast med tjock botten och mycket fyllning, t.ex. köttfärs, skinka eller korv som huvudingrediens. Men det finns inga regler för vad man kan ha på en pizza och du behöver faktiskt inte ens göra degen själv.Perfekt för vagnen eller husbilen. PizzadegDet är otroligt enkelt att göra sin egen pizzadeg.Detta behöver du:3 dl ljummet vatten, 1 pkt jäst, 2 msk olja, 1 tsk salt, ca 7 dl vetemjölSå här gör du:Rör ut jästen i vattnet och tillsätt olja, mjöl och salt. Knåda degen ordentligt och låt den jäsa till dubbel storlek.

Pizza med köttbullar, snabbt och enkelt.

Pizza med köttbullar, snabbt och enkelt.Fotograf: Morten Brun, upplysningskontoret för kött Pizza med köttbullarDenna pizza kan du laga superenkelt, eller så kan du lägga ner lite mer jobb i den och göra pizzadegen och köttbullarna själv.Detta behöver du:I glas pizzasås, 1 tsk färdig pizzabotten eller egen deg, 1 pkt köttbullat eller hemgjorda sådana (recept nedan), 4 dl riven ostSå här gör du:Kavla ut degen på skärbrädan och fördela tomatsåsen över. Du kan gärna göra små portionspizzor. Då får du 6-8 pizzor av en deg. Strö över den rivna osten och lägg på köttbullarna och fyllning på toppen. Här har vi använt majs, paprika och färsk basilika.Sätt ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.

Pizza gjord på baguette, Pariserpizza.

Pizza gjord på baguette, Pariserpizza.Fotograf: Morten Brun, upplysningskontoret för kött PariserpizzaDetta är snabbvarianten av alla pizzor. Enkelt rätt och slätt. Allt du behöver är en baguett, köttfärs och lite ost. In i ugnen och pizzan är färdig.Detta behöver du:200 gram köttförs, 1 msk olja, 1 liten röd paprika i bitar, 1 glas pastasås, 4 st baguetter, 2 tomater, 4 dl riven ost, 2 tsk torkad oregano.Så här gör du: Rensa och hacka paprikan, bryn köttfärsen i stekpannan, sänk sedan värmen och häll i såsen och paprikan i stekpannan. Låt köttfärssåsen småkka i fem minuter. Dela baguetten på längden och bred ut fyllningen. Lägg på tunna skivor tomat och strö över osten. Bakas i ugnen i 225 grader i 10-15 minuter.

Pizza med polarbröd eller pitabröd.

Pizza med polarbröd eller pitabröd.Fotograf: Astrid Hals, upplysningskontoret för kött. Polarpizza Här använder vi Polarbröd som pizzabotten. Endast fantasin kan sätta gränser för vad man kan ha för fyllning. Lämplig för matsäcken.Detta behöver du:6 grill, wiener- eller ostkorvar, 12 Polarbröd, 1 glas pizzasås, 1 pkt riven mozarella, ingredienser efter eget val, ex. oliver, paprika, majs, tomat, blåmögelost, championer, lök, oregano, jalapeno, chili, ruccola.Så här gör du:Lägg Polarbröden på en plåt med smörpapper.Bred ut cirka 1 msk pizzasås på varje bröd, strö över ost. Välg korv och tillbehör efter eget önskemål. Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter eller tills osten har smält.Lämpligt för matsäcken.Ps! Pitabröd kan också användas som pizzabotten.Med lite färsk mozzarella och ett par oliver till korv, blir det en spännande vuxenpizza.

Pizza är populärt bland de yngsta.

Pizza är populärt bland de yngsta.Fotograf: Astrid Hals, upplysningskontoret för kött. Tomat- och mozzarellapizzaBarn älskar pizza. Hemlagad pizza är lätt och trevligt att laga tillsammans med barnen. Du kan ha på precis de råvaror du önskar. Hemlagad pizza är sundare än den man köper i affären.Detta behöver du:Tomatsås: 1 burk hackade tomater, 1 klyfta finhackad vitlök, 1 msk olja, 1 tsk salt, ½ tsk peppar.Fyllning: 400 gram köttfärs, 2 msk margarin eller olja till stekning, 4 st skivade tomater, 125 g mozzarella, 4 msk hackad färsk basilika, 1 tsk salt.Så här gör du:Gör degen enligt receptet. Gör tomatsåsen genom att ha tomater, olja och finhackad vitlök i en gryta på medelstark värme. Låt koka upp och småkoka tills vätskan har kokt in till hälften. Smaka av med salt och peppar. Stek köttfärsen tillsammans med margarin och olja i en stekpanna på hög värme. Förvärm ugnen till 220 grader. Dela degen i fyra delar. Kavla ut så tunt som möjligt, lägg på plåt och ha på tomatsås, färs, mozzarella, tomater och hackad basilika. Grädda 8-10 minuter tills botten är gyllenbrun.

Pizzasnurror, enkelt att ha med på tur.

Pizzasnurror, enkelt att ha med på tur.Fotograf: Astrid Hals, upplysningskontoret för kött. Pizza för turen: PizzasnurrorEn sundare variant av kanelbullen – en slags rulle-pizza. Inte precis en hel middagsrätt men en supergod lunch och matsäcksmat. Gör en stor portion när du ändå håller på och lägg hälften i frysen.Detta behövs:4 personer400 gram köttfärs, 4 msk olja, 1 tsk hackad lök, 2 klyftor finhackad vitlök, 1 burk hackade tomater, 2 msk tomatpure, peppar, 1 tsk salt, 1 msk färsk basilika, ca. 1 dl vatten, 5 dl riven mozzarella eller jarlsberg.Så gör du: Gör pizzadegen, Gör köttfärssåsen: bryn färsen i oljan på stark värme i två omgångar. Blanda all köttfärs i pannan igen, tillsätt sedan lök, vitlök, tomater, tomatpuré, salt, peppar och vatten. Låt såsen småkoka i cirka 10 minuter tils den blir extra tjock. Strö över basilika. Kavla ut degen till en rektangel på en skärbräda, ca 30×50 cm. Bred ut köttfärsen och rulla samman degen till en rulle. Skär den i cirka 1,5 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakpapper.Strö över ost och eventuellt lite extra fyllning, t.ex. paprika och ananas. Grädda på 225 grader i ca 15 minuter.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket