Housecar

CampingSverige.se

19.12.12

Av: Lasse Løndahl Henriksen Fotograf: Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern
Dela
 

Tyskland: Julmarknader i Mecklenburg-Vorpommern

Festligt strålande, härligt doftande och livligt spelande bjuder julmarknaderna på någonting för alla sinnen. Alla kulinariska läckerheter och bodar med lokalt hantverk är det som gör marknaderna i Mecklenburg-Vorpommern i norra Tyskland till något alldeles speciellt.

Julmarknaden i Rostock är symbolen för den klassiska julmarknaden och är också den största i Nordtyskland.

Julmarknaden i Rostock är symbolen för den klassiska julmarknaden och är också den största i Nordtyskland.


Tradition i mer än 350 år

Som besökare erbjuds man allt från Glühwein, Nürnburg Lebkuchen honungshjärtan och mindre söta tyska specialiteter till traditionellt hantverk i trä, läder, glas, silke och keramik.

I mer än 350 år har tyskarna hyllat julen med dessa marknader, vilket man kan se på skickligheten, traditionerna, stämningen och den historiska atmosfär som varje år får tusentals skandinaver att vallfärda hit.

Julmarknad i Rostock betyder klassisk julmarknad och är den största i Nordtyskland.

Marknaden öppnas den 24 november då jultomten kommer åkandes och delar ut den meterlånga jultårtan som presenteras av stadens bagarlärlingar, vilket är en fast tradition.

Bakom rådhuset ligger den historiska julmarknaden med medelålders hantverks- och handelsbodar, medan det för barn och andra barnsliga själar uppförs en äventyrlig teater på äventyrsslottet i skogen vid Kröpeliner Tor.

På renässans slottet Ulrichshusene hålls årligen julmarknad i de vackra salarna.

På renässans slottet Ulrichshusene hålls årligen julmarknad i de vackra salarna.


Jul i historiska omgivningar

På renässans slottet Ulrichhusene kan man kombinera julstämning och romantik under ett uppehälle på slottet.

Som många andra slott i området är Ulrichhusene omgjort till ett historiskt hotell, och de tre första advent helgerna bjuder slottet in till sin egen sofistikerade julmarknad, där de lokala handlarna säljer inbjudande lokala specialiteter.

Den historiska stadskärnan i Stralsund, som finns med på UNESCOS lista över världskulturarv, utgör från den 29 november till den 23 december kulissen för en alldeles särskilt stämningsfull julmarknad.

På platsen framför rådhuset hittar man alla de klassiska julaktiviteterna och ätbara läckerheterna medan marknaden för konsthantverk finns inne under de vita valven i

rådhusets källare. Här har det hållits marknader sedan medeltiden och vid juletid kan man hitta fantasifulla julgåvor från nordtyska, svenska och litauiska konstnärer.

Nästan varje stad i Mecklenburg-Vorpommern har sin egen julmarknad och det är lätt att ta sig dit med till exempelvis tåg eller bil, över Gedser-Rostock.

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt