Housecar

CampingSverige.se

20.5.13

Av: Poul Hedemann Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Poul Hedemann
Dela
 

Sköna campingupplevelser väntar i Nordösttyskland

Du behöver inte åka särskilt långt för att hitta intressanta utländska turistmål. Ett ganska så underskattat område i närheten av Sverige är nordöstra Tyskland.

I Darwinium får du en spännande upplevelse om evolutionen.

I Darwinium får du en spännande upplevelse om evolutionen.


Jordens uppkomst

Ett område som man normalt sett bara susar förbi på motorvägen, mot mål som Berlin, men lite längre söder ut hittar man Rostock, Schwerin och Potsdam.

Det är synd att missa alla de möjligheter till upplevelser, för både barn och vuxna, som finns här. Går resan söderut med bil kan du ta någon av Scandlines färjor från Själland till Gedser-Rostock, som tar cirka två timmar.

Första punkten på dagsprogrammet skulle kunna vara ett besök på Rostock Zoo´s Darwineum. Ett besök här kommer helt säkert att fånga intresset hos både barn och vuxna.

Om du är intresserad av Jorden och människans uppkomst, och dess historia, är Rostock Zoo Darwineum ett fantastiskt ställe att införskaffa bättre förståelse på, och det lönar sig att avsätta ett par timmar här.

Idén med hela arrangemanget är att ge besökaren möjlighet att följa i Darwins fotspår.

I Zoo Parkens stora Cirkelhus presenteras evolutionens historia i en historisk tidsserie. Man promenerar från det ena imponerande akvariet till det andra. Här finns koraller, sjöhästar, maneter m.m.

Från rum till rum får man följa tidsförloppet i evolutionen, se var i utvecklingen universum blev till, och hur och när Jorden uppkom. Allt är mycket snyggt gjort.

I den 4000 m2 stora tropikhallen bor gorillor, orangutanger och många mindre apor i något som liknar deras naturliga tropiska miljö. Man vandrar, så att säga, igenom den varma och fuktiga djungeln. Det är kul att iaktta aporna, speciellt här, när bara en glasvägg skiljer oss ifrån de stora djuren.

Slottet i Schwerin är ett vackert byggnadsverk som är värt ett besök.

Slottet i Schwerin är ett vackert byggnadsverk som är värt ett besök.


Schwerin och slottet

Från Zoo i Rostock till Schwerin är det cirka en timmes körning Det finns mycket att se i Schwerin. Både museum, kyrkor och annat, men finns det bara tid för ett enda besök så rekommenderas att se stadens slott, Schloss Schwerin.

Slottet ligger i en vacker park på en liten ö i Schweriner See, mitt i staden.

Det fungerar inte längre som bostad för medlemmar av den tyska adeln, men sedan 1990 har Mecklenburg – Vorpommerns Landdag haft sitt säte här.

Slottets förnäma café/restaurang är också värd ett besök.

Det är mycket att uppleva i filmparken.

Det är mycket att uppleva i filmparken.


Filmstaden i Potsdam

Ett par timmars körning från Schwerin mot Berlin ligger Potsdam, och lite i utkanten av Potsdam hittar man den stora och historiska filmstaden – Filmpark Babelsberg, som är en del av Media City Babelsberg – en av världens äldsta filmstudios.

Här medverkade Asta Nielsen för omkring 100 år sedan i studions första film, och här spelade hon senare in många filmer. Detsamma gjorde en gång i tiden Marlene Dietrich och Heinz Rühmann m.fl.

I modern tid är det namn som Natalie Portman och Quentin Tarantino som arbetar här, och många filmer spelas fortfarande in här. En av de senaste filmproduktionerna från 2013 är George Clooney´s film ”The Monuments Men”.

Filmparken Babelsberg kan - i mindre mått – påminna om Universal Studios i Los Angeles, och filmparken är väl värd ett besök.

Här får man en inblick i filmens värld. Det finns stuntshower, 4D- biografer, tv-shower mm., och i restaurang Prins Valiant kan man sitta ner och äta vid det bord som var med i filmen om Prins Valiant

Gillar du film och filmhistoria är detta förslag ett måste, och det kan rekommenderas att avsätta ungefär 3-4 timmar till besöket.

På slottet Cecilienhof möttes Stalin, Truman och Churchill 1945, för att avsluta kriget.

På slottet Cecilienhof möttes Stalin, Truman och Churchill 1945, för att avsluta kriget.


Avslutningen av Andra Världskriget i Potsdam

Potsdam spelade en central roll vid avslutningen av Andra Världskriget. Det gäller inte minst slottet Cecilienhof, som uppfördes av kejsar Wilhelm II 1917 till hans son Kronprins Wilhelm och dennes hustru Cecilie von Mecklenburg – Schwerin (syster till drottning Alexandrine av Danmark).

Här möttes omedelbart efter avslutningen av Andra Världskriget ledarna av tre av de krigsförande nationerna för en konferens. Sovjetunionens Josef Stalin, Amerikas president Harry Truman och Englands Winston Churchill. Konferensen pågick mellan den 17 juli och den 2 augusti 1945.

Föremålet för konferensen var att fastlägga närmare riktlinjer för den politik som skulle föras under de allierade besättningarna av Tyskland, och fastlägga principerna för återuppbyggnad av Tyskland efter kriget.

Utöver det utfärdades en krigsförklaring som omfattade en varning till Japan om komplett övergivelse eller total ödeläggelse.

Det blev ett dramatiskt möte på Cecilienhof, Stalin led som alltid av förföljelsemani, som bland annat visade sig genom att han inte ville gå in genom samma dörrar som de övriga konferensdeltagarna.

Winston Churchill fick mitt under konferensen dra sig tillbaka som brittisk premiärminister eftersom han förlorade valet i England. Han löstes således av på konferensen av efterföljaren, Labour ledaren Clement Attle.

Skorstenen på Cecilienhof är av speciell design.

Skorstenen på Cecilienhof är av speciell design.


Vackra parker omger slottet

Du kan idag besöka slottet och de rum, konferenssalar och arbetsrum där förhandlingarna pågick under Potsdamkonferensen. Parken runt slottet är också mycket trevlig att göra en promenad i, eller eventuellt en cykeltur.

För den historieintresserade är detta ställe ett måste.

Cecilienhof ligger vid Jungfernsee, och blir man törstig efter slottsbesöket kan det rekommenderas att gå ned till sjön där det ligger ett litet hak med eget bryggeri – och fantastisk öl.

På andra sidan sjön ser man gamla Västtyskland. Berlinmuren gick precis här. Man kan också korsa över till gamla öst, via Glienickerbrücke, som speciellt är berömt för de spionutväxlingar som skedde här.

Runt slottet ligger det ett fint bostadskvarter. Här inkvarterades de allierade toppolitikerna och de generaler som var med under förhandlingarna efter kriget.

Senare då Sovjetunionen ockuperade Östtyskland, blev ägarna av husen i de vackra kvarteren utslängda, och det en gång så vackra kvarteret inhägnades och byggdes om till bostäder för militärer och poliser (Stasi).

Sanssouci slottet är Tysklands svar på Versailles, och en av de större upplevelserna i området.

Sanssouci slottet är Tysklands svar på Versailles, och en av de större upplevelserna i området.


Sommarslottet Sanssouci

I Potsdam får man inte missa att besöka slottet Sanssouci och parken runt det.

Slottet var Fredrik den Stores sommarpalats och det är det närmaste man kommer en tysk utgåva av Versailles, även om det långt ifrån är lika stort och överdådigt.

Parken runt slottet är vacker med sina många tempel och det kinesiska tehuset.

Sanssouci slottet uppfördes under 1700-talet med anledning av att ge Fredrik den Store ett privat ställe att dra sig tillbaka till, bort från hovet i Berlin. Sanssouci betyder sorglös eller sorgfri, och det var här som han skulle koppla av utan att ha några bekymmer.

Han var en kul figur, Frederik den Store. På Sanssouci omgav han sig med massor av hundar, men frånbad sig kvinnor, härunder till och med sin egen fru. Han dog överviktig och mätt en augustidag 1786.

Sanssouci och de omkringliggande trädgårdarna finns med på UNESCOS Världsarvs lista.

Slottet skadades inte under kriget och konstskatter i slottet bevarades – dock inte mer säkert än att ryssarna lyckades föra en del av skatterna till Ryssland.

Efter återföreningen blev Fredrik den Stores önskan uppfylld då han blev förflyttad till slottet, till en ny grav med utsikt över trädgården.

Upplev en annorlunda form av camping i Huettenpalats, utanför Berlin.

Upplev en annorlunda form av camping i Huettenpalats, utanför Berlin.


Campingplatser i området

Det finns en del campingplatser i norra Tyskland.

I Potsdam hittar man, inte långt från Sanssouci, campingplatsen Campingpark Sanssouci. En mycket trevlig plats där det bland annat är möjligt att hyra cyklar till en trevlig tur i det cykelvänliga området.

Vill man istället prova på något speciellt skall man i Neuköln övernatta på campinghotellet Huettenpalats, som är ett inomhus campinghotell, där en massa husvagnar har samlats i en hall.

Du kan hitta fler campingplatser i området, i CampingSverige´s stora platsdatabas.

Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt