Knaus Sun I 900 LEG: Lyxig premiumbil

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Knaus steppar upp ett steg på skalan och tar sig nu in i det absoluta premiumsegmentet med sin nya helintegrerade modell Knaus Sun I 900. Vi fick en exklusiv förhandsvisning av denna ”top-of-the-line”-bil från den anrika tyska tillverkaren.

Den nästan nio meter långa Sun I 900 på tandemaxel imponerar på flera sätt.

Den nästan nio meter långa Sun I 900 på tandemaxel imponerar på flera sätt. Garagemodellen Sun I 900 LEG är en imponerande syn med dubbelaxel, längd på nästan nio meter och en totalvikt på 5,5 ton. Invändigt utstrålar modellen lyx och flärd med läderklädsel, högblanka luckor och en utrustningsnivå som är en bra bit över det vanliga. Just denna bil är för övrigt extrautrustad för totalt 249 000 kronor (se faktaruta) som förstås bidrar till det intrycket.Det var i samband med att det första exemplaret av denna modell testades i Aldes köldkammare i Sverige som vi fick möjlighet att prova den. Enligt uppgift klarade provbilen köldtestet bra. Bilen är som ni då kanske förstår utrustad med Aldes vattenburna värmesystem som även ger en behaglig golvvärme.

Smakfull och lyxig interiör. Notera ljussättningen, en av de mest imponerande vi sett i en husbil.

Smakfull och lyxig interiör. Notera ljussättningen, en av de mest imponerande vi sett i en husbil. Inredning som sticker utOm Sun I 900 ser ut som en större integrerad bil i mängden så sticker dels inredningen ut, dels vissa detaljer/finesser, dels tekniken. Eller vad sägs om en utvändig TV som dras fram ur en specialbyggd lastlucka? Fiffigt eller onödig extrautrustning? Ja, det kan mässbesökarna själva avgöra. Nästan 50 000 extra kostar det, vilket ju är ganska mycket för en TV trots att den kanske gör grannarna på ställplatsen avundsjuka.Även invändigt finns en större TV som elektriskt hissas upp ur ryggstödet i soffgruppen men det är knappast den som imponerar. Nej, interiört är det helhetsintrycket som ger avtryck. De två träslagen matchar varandra och blankfinishen på den mörka varianten ger hela inredningen ett vackert lyster. Detta förstärks av ljussättningen som är en de mest magnifika vi upplevt i ett fritidsfordon.Det är förstås LED-tekniken som skapat denna möjlighet till ett närmast otal ljuskällor och som framhäver varenda liten snygg detalj. För snygg är verkligen Sun I 900 invändigt. Enda nackdelen med alla dessa ljus/lampor är att det förmodligen tar lite tid att lära sig var alla knappar och reglage sitter.

Den separata duschkabinen med sitt klarglas kanske inte är något för den blyge… Men det finns en dörr att stänga till den bakre delen av bodelen.

Den separata duschkabinen med sitt klarglas kanske inte är något för den blyge… Men det finns en dörr att stänga till den bakre delen av bodelen. Öppet badrumPlanlösningen är traditionell med sittgrupp fram, vinkelkök i mitten och sovrum bak. Men det finns också en del som skiljer. Badrummet är ”öppet” med handfat och en glasad duschkabin närmast sängarna samt ett toarum på motsatt sida. Den rejäla dörren till toan fyller två funktioner. Öppnar man den så blir det nämligen en dörr in till sovrummet. Förefaller smart men då är det öppet till toarummet, vilket kan innebära kemlukt (och annan lukt…) i sovrummet från toan.Då faller vi mer för bäddlösningen i sovrummet. Mot huvudändan går madrasserna ihop och skapar en bred säng samtidigt som de är avskurna vid fotändan, vilket gör det enkelt att ta sig i och ur. Trots att sängarna är upphöjda är det gott om utrymme upp till tak och med kallskumsmadrasser på ribbotten lär man sova gott.

De stora och djupa lådorna i köket ger gott om plats för husgeråd och matvaror även om den översta luckan bara är till för att dölja gaskranar mm. Plus sätter vi även för att lådorna låses automatiskt när de skjuts in.

De stora och djupa lådorna i köket ger gott om plats för husgeråd och matvaror även om den översta luckan bara är till för att dölja gaskranar mm. Plus sätter vi även för att lådorna låses automatiskt när de skjuts in. Smidig och tystVi tar bilen ut på en provtur och för fotografering. Trots sin storlek är den lättmanövrerad och på tandemaxeln rullar den behagligt och komfortabelt. Backkamera och gps är inbyggt i panelen fram, liksom handsfree för telefonen. Ovanligt tyst går den också men då får man ha i åtanke att bilen är ny och olastad.Vilka är det då främst som Knaus ska utmana med denna modell? Ja, kanske inte i första hand de största Concorde- och Morelobilarna men strax under dessa i såväl storlek som pris finns en större säljpotential. Gissningsvis kommer Sun I 900 att sälja bra i Tyskland och den svenska generalagenten, Bergholm, har stora förhoppningar om att Scandinavian Edition av denna modell ska tilltala dem som är ute efter det lite extravaganta.Slutligen: Många tycker det är kul med ny teknik, inte minst jag, men ibland kan det också bli för mycket av den varan. Med all extrautrustning som var på denna bil, varav en del styrdes av fyra olika fjärrkontroller (!), så tar det nog sin tid att lära sig alla funktioner. Eller, som en servicetekniker uttryckte det: ”kanske köparna skulle behöva gå på kurs först”.

En utdrag- och uppfällbar TV på utsidan tillhör nymodigheterna. Men smakar det så kostar det. För 49 000 kronor behöver man dock inte störa grannarna eftersom de två trådlösa hörlurarna ingår.

En utdrag- och uppfällbar TV på utsidan tillhör nymodigheterna. Men smakar det så kostar det. För 49 000 kronor behöver man dock inte störa grannarna eftersom de två trådlösa hörlurarna ingår.

En större TV döljs i ryggstödet och hissas upp och ned elektriskt.

En större TV döljs i ryggstödet och hissas upp och ned elektriskt.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket