Allt om värmesystem på campingsemestern

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Värme i villatält och tältvagnar kan fås genom att ta med sig en gasvärmare. En sådan är effektiv att skapa värme med här och nu. Men var uppmärksam, den får inte komma i beröring med tältduken.

Punktvärme Punktvärmen representerar den billigaste och enklaste formen av värmeanläggning och består av en gasdriven värmare som tänds och regleras manuellt (äldre modeller), eller som är utrustad med batteritändning och termostatstyrning. Den är också utrustad med luftintag under vagnen och skorsten i taket. Det kan finnas äldre anläggningar med annorlunda konstruktioner. Värmaren placeras vanligtvis i nedre delen av en garderob. Viktigt att tala om är att installation av en värmare är ett professionellt åtagande som endast får utföras av auktoriserad montör.Nackdelarna med punktvärme ses främst i större vagnar där den dåliga värmefördelningen ökar risken för kondens. Därmed ökar även risken för fuktskador i vagnens hörn, skåp, magasin eller liknande sämre uppvärmda platser.

Klicka för större bild Blåsvärme De flesta moderna vagnar utrustas idag med gasvärme som går på gastuber. Blåsvärme betyder att värmen blåses runt i vagnen. Det är viktigt att den kan ta sig ända ut i hörnen och upp längs väggarna och in i magasinen och överskåpen så att det inte bildas kalla områden. Man kan montera en extra blåsare om man inte tycker att värmen kommer ut i vagnen ordentligt. Centralvärmesystem Centralvärme i husvagnar eller husbilar påminner om centralvärme i vanliga hus. När vagnarna byggs med vattenburen golvvärme och centralvärmesystem blir temperatur och lufthastighet mer stabil än vid blåsvärme. Centralvärme är en dyrare installation än blåsvärme.

Klicka för större bild Golvvärme Blåsvärme kan med fördel kompletteras med elektrisk golvvärme, vilket ökar komforten väsentligt. Helårscamping Ett bra och välfungerande värmesystem är viktigt att ha året runt, men mest under vintern förstås. En campingtur med rätt värmesystem är ett sant nöje.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket