Julfirande i skidbacken en tradition som håller

Av: Sandra Irengård
Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Totalt 400 000 svenskar väntas fira jul eller nyår i någon av de svenska skidanläggningarna. Bokningsläget är mycket starkt och fler skidanläggningar har öppet i år än motsvarande period förra året.

– Önskan om en vit jul och att åka skidor i fjällen är en tradition med djup förankring i vårt land, säger Titti Rodling, vd för SLAO.

– Önskan om en vit jul och att åka skidor i fjällen är en tradition med djup förankring i vårt land, säger Titti Rodling, vd för SLAO.Fotograf: Nisse Schmidt – Önskan om en vit jul och att åka skidor i fjällen är en tradition med djup förankring i vårt land. Men traditionen omfattar även alla som passar på att åka i sin hemmabacke, säger Titti Rodling, vd för Svenska Skidanläggningars Organisation (SLAO).Redan nu har ett 60-tal skidanläggningar öppnat. Från 12mannabacken i Östergötland och norrut. Till jul öppnar bland annat Isaberg i Småland, Bjursås och Säfsen i Dalarna och under mellandagarna beräknar även fler backar i södra Sverige att öppna, t.ex. Alebacken i Göteborg och Mullsjö Alpin.

Titti Rodling, vd för Svenska Skidanläggningars Organisation (SLAO).

Titti Rodling, vd för Svenska Skidanläggningars Organisation (SLAO).Fotograf: SLAO Aktiv livsstilJämfört med förra året har ett stort antal skidanläggningar en tydlig positiv utveckling för bokningsläget under jullovet. Den största ökningen rapporterar Kungsberget, som har 50 procent fler bokningar jämfört med julhelgen 2016. De har ökat sin boendekapacitet och kan ta emot fler gäster.– Suget efter en aktiv livsstil, nyheter hos flera anläggningar, den tidiga snön och en bra kalenderjul bedömer vi är faktorer till att så många svenskar väljer att åka skidor på jullovet, säger Titti Rodling.Totalt investerade svenska skidanläggningar över 400 miljoner kronor i liftar och nedfarter under 2016. Skipassförsäljningen slog rekord förra året med 1,5 miljarder kronor. Några av de mindre, tätortsnära anläggningarna hade fin utveckling, t.ex. Bollebacken i Hälsingland och Vångabacken i Skåne.– De mindre skidanläggningarna är viktiga eftersom många barn gör sina första skidåk där och kan komma i kontakt med ett intresse som kan bli livslångt, säger Titti Rodling. Fakta SLAOSLAO – Svenska Skidanläggningars Organisation – har drygt 300 medlemmar som är verksamma inom liftverksamhet, uthyrning av skidutrustning och professionell skidskola. SLAO verkar för att Sveriges skidanläggningar ska vara säkra och attraktiva samt erbjuder medlemmarna kontinuerlig kompetensutveckling.Här kan du läsa mer om vintercamping

Relaterade artiklar

Smaka på camping: Bergholm arrangerar ny mässa på Elmia

Dometic: Coola kylboxar som tål hårda tag

Ny vd för Husbilslandet

Sponsrad artikel

Tre visningshelger – se alla 2022-nyheterna hos Tumbo!

Hultsfred Strandcamping – TripAdvisor Traveller’s Choice 2021

Diggiloo ger sig ut på vägarna igen

© 2021 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket