Med husbil på Lofoten – Del 3

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Husbilsresan på Lofoten går i dag in på sin tredje del. Detta avsnitt handlar om trevliga vandringsturer, sköna naturupplevelser och goda middagar.

Reportaget är producerat av CampingSverige i samarbete med Autohallen Husbilar Efter några dagars vila vid sjön Storfjord beger vi oss västerut mot kusten på motsatt sida. Målet idag är en liten ort som heter Unstad. Vi börjar med att köra väg E10 mot Svolvaer men tar efter en stund av på väg 28.

Idag går tunneln genom berget men förr fick man gå på slingriga vägar över berget för att komma över till andra sidan.

Idag går tunneln genom berget men förr fick man gå på slingriga vägar över berget för att komma över till andra sidan.Fotograf: Torbjörn Lagerwall Mellan två berg går en tunnelGenom tunnlar och längs med berg kör vi förbi Tangvåg och Saupstad tills vi når fram till den sista tunneln som tar oss till Unstad. För 20 år sedan var detta en avskärmad by, med enbart en väg över berget och den var stängd vintertid. Men så bestämdes det att en tunnel skulle byggas och idag är denna lilla ort himmelriket för campare, vandrare och framför allt surfare.

Vandringsleden tar oss runt berget till Eggum.

Vandringsleden tar oss runt berget till Eggum.Fotograf: Torbjörn Lagerwall Naturreservat åt båda hållVägen delar sig, en bit från havet, i en vänsterdel och en högerdel. Men båda tillhör det stora naturreservatet som kringgärdar området. På högra sidan är parkeringen som vi väljer att övernatta på. Här börjar även en vandringsled som trots att den är utskriven som enkel på vissa ställen är ganska osäker. Men vi träffar på både den ena och den andre som väljer att vända och inte gå hela vägen runt, samtidigt som vi också träffar på flera stycken som gått hela leden.

Det gäller att alltid ha med sig kikaren för när som helst kan man få syn på en havsörn eller andra intressanta fåglar.

Det gäller att alltid ha med sig kikaren för när som helst kan man få syn på en havsörn eller andra intressanta fåglar.Fotograf: Torbjörn Lagerwall Utsikt med vyPå ena bergssidan går den gamla vägen som leder över berget in mot land, här är det enkelt att vandra upp och titta på utsikten. Har man tur kan man dessutom sikta havsörnarna som cirklar över topparna. Andra sidan har inga utstakade vandringsleder men det går alldeles utmärkt att gå upp. Mellan två av bergen hittar man dessutom en naturlig insjö med helt klart vatten. Väl värt att vandra upp för att se.Vi njuter i några dagar av trevliga vandringsturer och goda middagar. Kvällarna spenderar vi tittandes på det stormiga och kraftfulla havet som drar in i den lilla bukten. Nästa stopp blir några fantastiska gårdsbutiker som finns här på Lofoten.

På kvällen lägger sig lugnet över stranden och bergen.

På kvällen lägger sig lugnet över stranden och bergen.Fotograf: Torbjörn Lagerwall

Parkerade med berg bakom och strandängar framför.

Parkerade med berg bakom och strandängar framför.Fotograf: Torbjörn Lagerwall

Välkommen till Unstad.

Välkommen till Unstad.Fotograf: Torbjörn Lagerwall

Utsikt över Unstad med sällskap av de ständigt närvarande fåren.

Utsikt över Unstad med sällskap av de ständigt närvarande fåren.Fotograf: Torbjörn Lagerwall

Lofoten har en total landyta på 1 227 km² och har en folkmängd på 24 500 människor.

Lofoten har en total landyta på 1 227 km² och har en folkmängd på 24 500 människor. Klicka här för att komma till karta över Lofoten!

Klicka för större bild Fakta om husbilen:McLouis Mc4-74G – 2013Längd: 7,40 mVikt: 3 650 kg (uppvägd)Bilen är utrustad med Nordenpaketet, solceller och batteribank 184 Ah, backkamera och cykelställ.Denna modell har höj- och sänkbar drottningsäng vilket ger ett flexibelt lastrum, över sittgruppen en dropdown-säng som rymmer två vuxna.I köket finns gasolspis med tre lågor och 180-liters kylskåp med frys.Bilen är kompletterad med ett bra larm och ett trådlöst nätverk.

Sanna Ohlander och Torbjörn Lagerwall.

Sanna Ohlander och Torbjörn Lagerwall. Missa inte de återstående delarna av ”Med husbil på Lofoten”:Del 4 publiceras den 2 februariDel 5 publiceras den 4 februariText: Sanna OhlanderFoto: Torbjörn LagerwallBåda är entusiastiska husbilsåkare.Här kan du läsa mer om husbilar Här kan du läsa mer om Norge Klicka här för att komma till karta över Lofoten

Nytt avsnitt släpps varje tisdag och fredag hela sommaren.

Se alla avsnitt
© 2022 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket