Nio kulturhistoriska besöksmål i Dalarna

Dalarna har en rik kulturhistoria med många intressanta besöksmål. Med Kulturpasset är det enkelt att uppleva nio spännande platser som på olika sätt spelat stor roll för hela Sveriges historia.

Vill du uppleva nya besöksmål inom konst och kultur i sommar? Då finns det ett redan färdigt förslag förberett för att du ska kunna uppleva det mesta av Dalarnas kulturhistoria på bara några dagar. Nio kulturhistoriska platser som på olika sätt spelat stor roll för hela Sveriges historia finns samlat i Kulturpasset. Samla stämplar på besöksmålen, få erbjudanden och vid resans slut kvitterar du ut en specialdesignad dalahäst. Passa på att äta gott längs vägen, fyll på med lokalproducerade läckerheter och njut av natursköna ställplatser och campingar utmed resvägen.

Dalahästar har tillverkats sedan 1700-talet.

Konstnärshem

Med Kulturpasset får du bland annat bekanta dig med några av våra mest älskade konstnärshem. Besök Carl Larsson-gården eller lär känna Anders Zorn genom hans gård och verk. Eller vad sägs om ett besök till Verket & Avesta art – den gamla järnbrukshyttan där idag modern konst och magisk historia möts? I vilken ordning du väljer att göra din resa är helt fritt – från norr till söder – från söder till norr eller kanske kors och tvärs.
– Botanisera bland besöksmålen och sätt samman din egen kulturresa, från kulturhistoriska klassiker, via småskaliga matproducenter till gallerier med modernare uttryck. Köp Kulturpasset vid ditt första stopp, sen har du två år på dig innan du ska ha samlat alla stämplar för att hämta ut din dalahäst, säger Elin Alsiok på Visit Dalarna.

Carl och Karin Larssons gård i Sundborn.

Avesta Art ligger i den gamla järnbrukshyttan.

Avesta art

Om du kommer söderifrån kan det kanske vara av värde att göra första stoppet vid de ståtliga gamla järnverksbyggnaderna Verket/Avesta art. Vid detta museum och mäktiga kulturarena så visas i sommar även den nya utställningen med internationell samtidskonst på temat ”Spår av tid, spår av liv” som pågår 13 maj till 17 september. På din resa vidare genom Dalaskogarna föreslås nästa stopp att vara Ornässtugan. Kanske är det här Sveriges mest kända timmerbyggnad, den uppfördes redan på 1500-talet och en välkänd besökare är Gustaf Vasa – som dessutom rymde genom dasset. På den vackert belägna udden ligger byggnaden, passa på att gå en guidad visning och njut av det välbesökta caféets läckra bakverk.

Ornastugen är kanske landets mest kända timmerbyggnad.

Falu Gruva

Från Ornässtugan tar det sen bara tio minuter att köra vidare till Världsarvet Falun och stoppet Falu Gruva. Gå ner i gruvan för att samla en stämpel till ditt pass och lär om den plats som omnämnts som ”rikets största skattkammare”. Här kan både gammal och ung uppleva, njuta och förundras. Det går lätt att fördriva en hel dag vid gruvan, upplevelserna är många både ovan och under jord. Alldeles intill gruvan finns ställplatser. Härifrån utgår även cykelleder ut i världsarvet för den som lyckats stuva in cykeln i bagaget.

Falu gruva erbjuder många upplevelser, intill finns ställplatser för husbilar.

Dalarnas museum

I passet behövs också en stämpel från Carl Larsson-gården, dit kan du ta dig antingen med cykel från gruvan eller så kör du de cirka två milen genom vackert landskap. När du landar i det världsberömda konstnärsparets hem finns möjlighet att uppleva huset inifrån via en guidad visning eller så kan du gå och kika i den välskötta trädgården på egen hand. Innan du drar vidare till Mora och Zorngården, glöm inte att smita in på Dalarnas museum. Om du har med dig Kulturpasset så får du kvittera ut en gratis goodiebag om du uppvisar ditt pass och samtidigt får din stämpel. I sommar öppnas museets nya dräktutställning, en pärla bland museets andra fantastiska permanenta utställningar. Du kan parkera mitt inne i Falun alldeles intill museet som ligger vid Faluån.

I sommar kan du se dräktutställning på Dalarnas museum.

Zorn

När du väl har anlänt Mora så finns guider redo att ta emot dig för en guidad visning av gården och du kan uppleva museet på egen hand. Glöm inte att förboka dina turer på samtliga besöksmål innan du anländer. Även om du besökt Zorns hem tidigare så finns här alltid något nytt att uppleva, berättelserna, tingen och anekdoterna är många! I sommar visas en ny utställning som heter Zorn under ytan – via röntgenbilder av konstverken har man bland annat kunnat följa hur det gick till i flera steg när morasonen skapade sina verk som gjorde honom till världsartist. På tal om världskändis så är även Nils Olsson Dalahästtillverkning ett av stoppen i passet – du passerar Nusnäs på väg till Mora. Här får du följa alla steg i tillverkningen av vår nationalsymbol dalahästen. Lär om historien, spatsera runt bland hantverkarna och köp med dig ett set så du på kvällen kan sätta dig utomhus och börja tälja din alldeles egna dalahäst. Det är mindfullness på äkta dalavis!

Café Zorn Mora.

Hildasholm

Kring sjön Siljan finns mycket att uppleva. På Kulturresan finns även ett inplanerat stopp på Munthes Hildasholm i Leksand. I år firar Hildasholm 25 år som besöksmål. Huset från 1910 är läkaren och författaren Axel Munthes bröllopsgåva till sin fru Hilda. Förutom huset är trädgården vida känd och när man öppnar grindarna för säsongen – i början av maj – brukar den första grönskan göra sig påmind i de många fantasifulla trädgårdsrummen. Vandra på egen hand i trädgårdarna, följ med på en guidad visning i huset eller njut av afternoon tea i trädgården. I sommar ställer fem skulptörer ut sina verk i parken. Här i närheten finns många natursköna ställplatser och campingar. Passera gärna genom Tällberg och njut av den vidunderliga utsikten över Siljan.

På Hildasholm på grönskan som vackrast i början på maj.

Hildasholms trädgård kan du uppleva själv eller med guidning.

I sommar ställer fem skulptörer ut i parken på Hildasholm.

Kulturpasset

Kulturpasset kan köpas på något av de nio besöksmålen eller på Visit Dalarnas hemsida. Mer information om vilka de nio besöksmålen är och hur du kan lägga upp din egen resa hittar du inne på www.visitdalarna.se. Här finns också Taste of Dalarna presenterat – det är din guide till de allra läckraste stoppen om du vill njuta av goda smaker på din väg genom Dalarna.

Kulturpasset ger olika rabatter och förmåner.

Här övernattar du i Dalarna

Det finns många trevliga platser att övernatta på när du besöker Dalarna. Här kommer några tips på campingar och ställplatser i närheten av de platser där Kulturpasset gäller.

Avesta
Erik Larsgårdens ställplats
Falkudden camping
Dalahästens camping

Borlänge
First Camp Mellsta
Dalarna Älvcamping
Torsångs Ställplatser
Sahlins Struts Ställplats

Falun
First Camp Lugnet
Smesnäset camping
Sjösidan ställplats Falun
Gullnäsgården ställplats

Leksand
Leksand strand camping
Västanviksbadets Camping
Rönnäs Dalälven

Orsa
Kättingens ställplats
Orsa Camping
Kinda kanal ställplats
Trollforsarna ställplats

Mora
Tingsnäsbadet ställplats
Mora camping
Mora GK ställplats
Åmåsängsgårdens camping
Vildmarksfisket i Mora, ställplats
Hedemora Folkets Park, ställplats
Venjans camping

Älvdalen
Älvdalens camping
Kringelfjorden, ställplats
Lokarakan, ställplats
Hedarfjorden, ställplats

Besöksmålen som ingår i Kulturpasset

Avesta Art, Zornmuseet, Carl Larsson-gården, Falu Gruva, Hildasholm, Ornässtugan, Porfyrmuseet, Dalarnas museum och Nils Olsson Dalahästar.

Om passet:
Kulturpasset säljs även på respektive besöksmål och i passet finns det för varje stopp ett erbjudande. När varje erbjudande används får innehavaren av passet en stämpel. När alla nio kulturresemål besökts erhålls en specialutgåva av Kulturresans dalahäst. Varje erbjudande i passet gäller för en person vid ett tillfälle med startdatum för dagen då passet införskaffas. Passet är giltigt i två år från inköpsdatum.

Vad ingår i kulturpasset?
Avesta Art: 50% rabatt på entrén
Carl Larsson-gården: 20% rabatt i butiken
Dalarnas museum: ”goodie bag” med souvenirer
Falu Gruva: 20% rabatt* på entrén (*gäller ej på familjebiljett)
Ornässtugan: 50% rabatt på entrén
Hildasholm: 50% rabatt på guidad visning i stora huset
Nils Olsson: Dalahästar fri textning på köpt produkt
Zornmuseet: 50% rabatt* på entrén till Zornmuseet (*gäller ej på kombibiljett)
Porfyrmuseet: 50% rabatt på entrén

Giltighetstiden på passet är 2 år.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket