Tema Sälen: Äventyrlig fjälltur med hundspann

Ett spännande sätt att uppleva fjällvärlden är att åka hundspann. Vi bokade in oss hos Fjälläventyr för en slädtur till Storfjällsgraven.

Det är 22 minusgrader i Sälen by när vi åker upp till restaurang Appetito där vi parkerar husbilen och beger oss mot hundarna och slädarna som står parkerade invid Fjällvägen. På fjället är det ”bara” 16 minus. Solen lyser, men värmer inget. Vi har klätt på oss ordentligt, men det känns ändå kallt när man står still.

Dagliga turer till Storfjällsgraven

Fjälläventyr är ett företag som arrangerat aktiviteter i Sälen sedan 1976. Det ägs och drivs av Ludwig Lind och hans hustru Ida Thomstad som bland annat erbjuder hundspann- och skoterturer, klättring på klippa och is, mountainbike, vandring, forsränning och paddling. Vi har valt att boka en fjälltur med hundspann. Tre gånger dagligen görs turer till Storfjällsgraven i en vacker vintermiljö. Slädturen tar cirka 1,5 timme, men man kan också välja en längre tur på 2,5 timme, en halvdag, en heldag, en 2- eller 3-dagarstur eller till och med en 5-dagarstur som då körs vid Fulufjället. På flerdagarsturerna kan man välja om man vill vintercampa ”på riktigt” i tält eller bo i stuga.

Hundarna är ivriga

Vi är på plats tidigt, hellre det än att komma för sent. Vi ser två vita transportbilar för hundar invid Fjällvägen. Hundarna sitter två och två och vi ser ett antal nosar och hundögon som sticker ut, klart att de håller koll på oss! Våra guider för dagen är Christian, Ida och Axel. Man väntar med att ta ut hundarna som är ivriga att ge sig i väg. Man börjar med att sela på hundarna. Vi får instruktioner om hur man kör pulkorna. En sitter i pulkan och den andra styr pulkan. För allas säkerhet är det viktigt att ge akt på tecken från vår guide.

Magisk omgivning

Det är tre ekipage och en skoter som slår följe uppför backarna från restaurang Appetito. Spåret slingrar sig uppför fjället och det är alldeles magiskt. Träden är tyngda av snö och bildar vackra formationer. Kylan biter i kinder, händer och fötter. Vi passerar den välkända apotekarstugan på vår vänstra sida och når så småningom toppen innan vi åker ner mot Storfjällsgraven. Det är en lite annan vinkel än när vi åker skidor hit. Restaurangen har inte öppnat och vi bjuds i stället på varm choklad, kaffe och te vid skotern. Efter lite fotografering och fika är det dags att vända åter. Ljuset är fantastiskt när vi närmar oss startpunkten för vår tur med hundspann. Lite kalla och stela i kroppen är vi, men vilken upplevelse vi varit med om.

Fakta 1,5-timmesturer med hundspann

Startar dagligen kl 10, 12 och 14, december till april.
Var på plats senast 15 minuter för avfärd.
Startplats är vid restaurang Appetito i riktning mot Högfjällsshotellet.
Upp till 13 vuxna och 12 barn kan åka samtidigt.
Varje släde lastar upp till 210 kilo.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket