En resa i Västsveriges trädgårdsrike

Trädgårdsresan är ett initiativ som göra det möjligt att strosa runt i vackra publika trädgårdar och parker, men också gömda och privata trädgårdar. Upptäck vackra slottsträdgårdar, titta in i grönskande små trädgårdar och besök historiska parker i spännande kulturmiljöer.

Trädgårdsresan är Västsveriges motsvarighet till Englands trädgårdskalender ”Yellow Book” och gör att man som besökare ta del av all trädgårdsprakt på ett enkelt sätt. I trädgårdarna odlas allt från frukter, bär, grönsaker och kryddor till rosor, pioner, sommarblommor, perenner och blommande träd. Hängivna odlare delar med sig av sin kunskap och arrangerar vandringar, visningar, guidningar och upplevelser. Vi har valt ut två trädgårdsturer som passar för den som vill vara på resande fot i två eller tre dagar. I närheten av de olika trädgårdarna finns dessutom trevliga vandringsleder, vackra kulturmiljöer, lokala inredningsbutiker, restauranger och trädgårdskaféer som är enkla att stanna till vid och njuta av.

Mellan Vänern och Vättern

Här får vi ta del av villaträdgårdar, ett arboretum, ett anrikt klosterområde och vackra stadsparker. Resan startar i Falköping där Ove välkomnar in i sin prunkande trädgård. Här är det naturen och bina som har fullt fokus. På en relativt liten yta har Ove skapat en levande trädgård med bärbuskar, fruktträd och andra nektarrika växter som är ett paradis för våra pollinatörer. Här finns också honung och äppelmust till försäljning. En bit från Oves trädgård ligger Tunhems trädgårdar. Odlingen ligger vackert belägen i ett jordbrukslandskap på sluttningen av platåberget Mösseberg i närheten av Hornborgasjön. Här odlas tulpaner hela våren och på sommaren exploderar odlingen av dahlior. Odlingen görs enligt den så kallade Slowflower-metoden, vilket innebär att allt är närodlat med tanke om miljön.

 

Alphem Arboretum
I Floby, en bit från Falköping, ligger Alphem Arboretum. Här finns en av Sveriges största trädsamlingar anlagd av Frans Johan Gegerfeldt. Som besökare vandrar du runt bland träd, buskar och omfattande stenläggningar. Parken är öppen året runt och under sommaren arrangeras underhållning och kaffestugan är öppen. Här går det bra att stå med husbil och övernatta på parkeringen för den som vill det.

Unika pelargoner
På Gustafssons plantskola i Vartofta finns en stor pelargonutställning med över 250 unika sorters pelargoner. Med 80 års historia är detta nog en av Sveriges mest kompletta plantskolor med allt för den trädgårdsintresserade. Förutom sommarblommor finns här också frukt och bär att köpa med sig hem. Norr om Falköping och Floby ligger Varnhem. För den som läst böckerna om Arn, är detta ett måste. Vid foten av Billingen ligger den välbevarade klostermiljön med sin fantastiska örtagård, klosterruin och Varnhems klosterkyrka. Runt hela området går en två kilometer lång vandringsled kallad Rosenstigen, väl värd ett besök för den som vill njuta av rosornas magi.

Från Alingsås till Änglagårdsland

Har du mindre barn i sällskapet är denna tur extra lämplig. Här startar resan med det anrika museitåget som går från stationen Anten. Resan går längs med sjön Anten och på tåget finns lokförare, eldare och tågbefälhavare. Resan är ca 12 kilometer lång och stannar några minuter från Gräfsnäs Slottsruin och park. Här hittar vi härliga grönytor, en magisk slottsruin och en fin badstrand. Perfekt för en fika, picknick, lek och upptäcktsfärd.

Engelsk park
Nästa stopp är Västergården Trädgård. Här njuter man av den vackra visningsträdgården som exploderar av den prakt som rosorna strålar med. Här finns även en grönsaksodling, ett växthus och vår- och sommarblommor i underbara färger. Färden fortsätter till Nolhaga Park, ett stenkast från Alingsås. Den engelska parken är romantisk och slottet är en patriciervilla i italiensk nyrenässansstil. Planteringar med träbroar och ett flertal dammar bjuder in till lek, aktivitet och picknick. Har man ingen egen mat med sig finns ett trevligt café.

Ätbara perenner
Dag två startar en timme från Alingsås vid Grustorps Plantskola. Här lär man sig allt om ätbara perenner samtidigt som man njuter av alla vackra fruktträd i skogsträdgården. Runt omkring på plantskolan kan man även hälsa på höns, ankor och kaniner som bor i trädgården. I gårdsbutiken finns både honung, grönsaker och ägg att köpa med sig hem. Turen fortsätter till Wardins gårdsprodukter som ligger mellan forna Älvsborg och Skaraborg. Wardins jobbar hållbart, ekologiskt och odlar efter permakulturens principer. I visningsträdgården sjuder det av kreativitet och inspiration för alla som kommer hit. Förutom höns, katt och hund finns här även getter att bekanta sig med. Runt kryddväxter och blommor flyger bin och humlor på denna gård där man odlar med kärlek till naturen – ”Från frö till burk och med en skopa kärlek”. För den som vill stanna över natten finns det ställplatser för husbil och plats för tält på gräsmattan.

Änglagårdsland ligger mellan sjöarna Jogen och Vållern.

Änglagårdsland
Mellan sjöarna Jogen och Vållern i östra delen av Ulricehamns kommun hittar man det som kallas Änglagårdsland och Årås säteri. Säteriet har anor från 1400-talet och var under drygt 200 år i ätten Gyllenstiernas ägo. Tack vare bygdegårdsföreningen har platsen restaurerats och tagits omhand så att man idag kan komma hit och besöka den vackra herrgårdsmiljön och den imponerande trädgården. Här finns även vandrarhem, handelsbod och sommarkafé. Namnet på platsen kommer från att regissören Colin Nutley blev inspirerad av den vackra naturen till de populära Änglagårdsfilmerna.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket