Ny eller begagnad husvagn – vad skall jag välja?

Av: Anne-Vibeke Isaksen • Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Har man fallit för camping i husvagn, uppstår den stora frågan. Skall man köpa nytt eller begagnat? Flera saker spelar förstås in och talar för eller emot den ena eller den andra lösningen. Hur mycket kommer man att campa, och vad tillåter ekonomin?

Är man nybörjare och inte så van vid semesterformen är det god ide att börja med att låna eller hyra, det ger nämligen erfarenheter att värdera utifrån. Under den första campingturen kan det rekommenderas att resa tillsammans med andra som kan ge dig råd. Besök flera olika försäljare och titta närmare på det stora urval som finns innan några beslut tas. Under höstarna hålls flera mässor både ute i Europa och i Sverige, där man kan se allt det nya som kommer inför säsongen. Mässor ger dig möjligheten att se mycket, men det är också en risk att du bli förvirrad. Flera svenska campingförsäljare håller öppet hus under hösten och då finns ofta bra erbjudanden att hitta.

Begagnade husvagnar kan fås till helt andra priser än nya

Begagnade husvagnar kan fås till helt andra priser än nya Skriv ned alltSkriv ned allt. Börja med de första frågorna och önskningarna du har inför inköpet. Skriv ned alla erfarenheter du får under vägen – och alla nya frågor som dyker upp. Allt eftersom både frågor och svar faller på plats närmar sig köptillfället. Var uppmärksam på att det finns en mycket stor begagnatmarknad som gör det attraktivt för köpare. Det finns mycket att välja på och priserna är pressade. När det gäller begagnade vagnar är det dessutom möjligt att få en hel del extrautrustning med i priset. Fördelar och nackdelar med ny modell Alla husvagnar, som är nya, har den stora fördelen att ingen annan har bott i dem. Men liksom bilar mister de en stor del av sitt värde redan inom det första året. En del nya, billigare märken har kommit till Sverige vilket betyder att man vid vissa tillfällen kommer att kunna få en ny husvagn till samma pris som en begagnad. Var också uppmärksam på att många märken kör med kampanjmodeller där man får mycket extrautrustning med i priset. Nya husvagnar kan dock ha flera månaders leveranstid, så var ute i god tid. Fördelar och nackdelar med begagnat Begagnade husvagnar kan fås till helt andra priser än nya. Investeringen i en begagnad husvagn är ofta mer överkomlig och knappast så riskabel om man skulle ångra köpet. Man kan alltid köpa en större och bättre vagn senare. Nackdelen är dock att begagnade vagnar kan ha gömda fel som kan vara svåra att upptäcka. Var uppmärksam på och försök att skilja på skönhetsfläckar och direkta fel. Känner man sig inte tillräckligt erfaren att själv värdera en begagnad vagn, så ta med någon sakkunnig som kan ge dig råd. Det finns många begagnade husvagnar till salu i Sverige så möjligheten att göra ett bra köp är stor. Viktiga frågor inför köpetHur mycket får bilen dra?Hur många sovplatser finns det behov för?Hur ofta skall husvagnen användas? Hela året?Hur mycket får den kosta?

Nyere brugte campingvogne har en tæthedsgaranti – ofte fem til seks år

Nyere brugte campingvogne har en tæthedsgaranti – ofte fem til seks år Fallgropar, när man köper begagnatDet är viktigt att hålla kosmetiska skador separerade från grövre skador. Kosmetiska skador är sådant som smuts, gröna alger eller gummirester och som kan få vagnen att se mycket gammal och sliten ut, samtidigt som det kan fås bort med en grundlig rengöring. Köper man hos en auktoriserad försäljare rengörs alla begagnade vagnar grundligt både utanpå och inuti före leverans. Tätningsmassor som runnit ut lite i kanerna ser inte så fint ut, men det är en fördel, då det visar att vagnen är tät på det stället. Kom ihåg att se efter hela vägen runt. Nyare begagnade husvagnar har en täthetsgaranti – ofta på fem till sex år. Produktgarantin gäller så länge vagnen kontrolleras en gång om året. Om tidigare ägare har skött detta framgår av vagnens servicebok.Galvaniserat chassi håller som regel längre än själva husvagnen och är därför att föredra.Kolla om reservhjul medföljer. Det är en fördel om det finns stabilisator på draget då det ger säkrare körning. Kontrollera husvagnen för nya installationer. Det ses tillexempel genom att det kan vara uppsatt flera spotlights som är av annat märke än dem husvagnen är utrustade med från början. Det är viktigt att undersöka om det är en gör det själv person eller en auktoriserad verkstad som har gjort installationerna. Det behöver inte vara något problem, men det måste vara riktigt utfört. Kolla sidor, front och tak för eventuella reparationer, bulor och andra skador, där det kan vara hål hela vägen igenom. En bula där det inte är hål rakt igenom, är inte en allvarlig skada utan mest kosmetisk. Om det är hål är det viktigt att skadan bättras på så fort som möjligt. Kom ihåg att undersöka att det inte är en gammal skada som kanske har utvecklat sig till en fuktskada eftersom den inte har reparerats. Gamla skador skall lagas på rätt sätt. En verkstad kan snabbt konstatera vad det rör sig om. Kolla om det finns några tecken på att den tidigare ägaren inte har tagit ordentligt hand om utrustningen. Om påsen med förtältet till exempel luktar surt eller om tältpinnarna är mycket smutsiga kan det tyda på att den tidigare ägaren inte har tagit hand om utrustningen ordentligt. Kontrollera också kylskåp och frysbox om de är rengjorda. Läs mer om semester i husvagn här

Relaterade artiklar

Black Weekend på Camping.se

SCR Svensk camping: Stor ökning av utländska campare i september

Campingbio tillbaka sommaren 2022

Nytt vin från Laika

Cj Tält & Fritid: Friluftstrend lyfter tältexpert

Smart lösning för hundar i husbil

© 2021 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket