Premiär för ny serie! Med husbil på Lofoten – Del 1

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

I dag är det premiär på CampingSverige för en artikelserie i fem delar - följ med Sanna Ohlander och Torbjörn Lagerwall på en husbilsresa till norska Lofoten! I sin McLouis husbil besöker de en av världens vackraste ögrupper och bjuder oss på en intressant reseskildring med fantastiska bilder.

Klicka för större bild Reportaget är producerat av CampingSverige i samarbete med Autohallen Husbilar En husbilsresa genom Lofoten, en av världens vackraste platser, i fem delar. I del ett följer du oss med färjan från norska Bodö över till Moskenesöya. Vidare tar del två oss via Flakstadöya till Vestvågöya. Del tre kör vi runt i Austvågöya, del fyra besöker vi några av Lofotens gårdsbutiker och i del fem ser vi oss omkring i Henningsvaer och Svolvaer. Lofoten är utsedd till en av världens vackraste platser och vi kan bara hålla med. Vår resa börjar egentligen redan i Malmö, men i denna artikelserie får du följa oss från det vi kommit fram till Bodö.Klicka här för att komma till karta över Lofoten!

Resan genom de vackra öarna i Lofoten gjordes med en McLouis Mc4-74G.

Resan genom de vackra öarna i Lofoten gjordes med en McLouis Mc4-74G. Fotograf: Torbjörn Lagerwall BodöNio mil norr om polcirkeln ligger Bodö som är en centralort i Nordland fylke. Här finns bland annatvärldens kraftigaste malström, Saltströmmen. En färjetur på fyra timmar med utsikt över helaLofotenväggen tar oss från Bodö till Moskenes.

Sydligaste spetsen på Lofoten, Å.

Sydligaste spetsen på Lofoten, Å. Fotograf: Torbjörn Lagerwall ÅFärjeläget i Moskenes ser inte mycket ut för världen, men bara runt hörnet öppnar sig det fantastiska Lofoten upp för oss. Vi följer väg E10 söderut från färjeläget mot Å. Efter att ha kört på slingriga och smala vägar en stund, fortsätter vi genom en tunnel och kommer slutligen fram till den stora parkeringen. Här möts vi av turistbussar, husbilar, husvagnar och personbilar som samsas om platserna. Men vi får utan problem plats med vår bil.Alldeles i närheten finns turistbyrån och en offentlig toalett, i övrigt inga faciliteter. Promenadstråket tar oss förbi turistbyrån via byns vackra gamla 20-talshus ner till hamnen. Här möts vi av ljudet från skränande måsar som blandas upp av reseledare pratandes franska, tyska, italienska och engelska medan det ligger en doft av nybakade bullar och fiskrens i bakgrunden.  Det är denna blandning som gör att den här lilla fiskebyn fortfarande spirar och lever. Här kan du njuta av nybakade kanelbullar från Lofotens bästa bageri medan du promenerar omkring. Passa på och titta in på fiskelägesmuseet Norsk Fiskevaersmuseum och Lofotens Törrfiskmuseum som berättar om stockfiskindustrins historia.

Rorbuer i Å.

Rorbuer i Å.Fotograf: Torbjörn Lagerwall Fiskeläget ReineEfter en lugn natt beger vi oss mot Reine, en gång utsedd till den vackraste platsen i Norge. Rorbuer i rött och vitt ligger som en fond mot vattnet när vi kör över bron. I hamnen ser vi kajakerna påväg ut mot Reinefjorden. Magnifika berg skjuter ut ur havet och avtecknar sig mot molnen. Här kan man gärna stanna till för en kopp kaffe i hamnen, ta en promenad eller åka med på en båttur längs med fjorden.

Bron över till Hamnöya.

Bron över till Hamnöya.

Fotograf: Torbjörn Lagerwall Hamnöya och Sakrisöya1,5 km nordöst om Reine ligger Hamnöya och Sakrisöya. Mellan smala broar kör man för att komma till och förbi öarna. Här kan man gärna stanna till för lunch eller inköp av kvällens middag. Vi passar på att slinka in på Anitas sjömat för en riktigt god fiskburgare. Vi kör tillbaka till Moskenes och campingen som ligger vid färjeläget. Med utsikt över havet tar vi fram markis, matta, stolar och bord. En lång promenad, middag och ett makrillfiske avslutar dagen.

Solnedgång över Värö och Röst.

Solnedgång över Värö och Röst. Fotograf: Torbjörn Lagerwall

Vy från Moskenes camping.

Vy från Moskenes camping. Fotograf: Torbjörn Lagerwall

Torkade fiskhuvud som skickas till ett hjälpprojekt i Afrika.

Torkade fiskhuvud som skickas till ett hjälpprojekt i Afrika. Fotograf: Torbjörn Lagerwall

Lyckat makrillfiske i Moskenes.

Lyckat makrillfiske i Moskenes.Fotograf: Torbjörn Lagerwall

Hamnen i Reine.

Hamnen i Reine.Fotograf: Torbjörn Lagerwall

Klicka för större bild Fakta om husbilen:McLouis Mc4-74G – 2013Längd: 7,40 mVikt: 3 650 kg (uppvägd)Bilen är utrustad med Nordenpaketet, solceller och batteribank 184 Ah, backkamera och cykelställ. Denna modell har höj- och sänkbar drottningsäng vilket ger ett flexibelt lastrum, över sittgruppen en dropdown-säng som rymmer två vuxna. I köket finns gasolspis med tre lågor och 180-liters kylskåp med frys. Bilen är kompletterad med ett bra larm och ett trådlöst nätverk.

Sanna Ohlander och Torbjörn Lagerwall.

Sanna Ohlander och Torbjörn Lagerwall. Missa inte de återstående delarna av ”Med husbil på Lofoten”:Del 2 publiceras den 29 januariDel 3 publiceras den 31 januariDel 4 publiceras den 2 februariDel 5 publiceras den 4 februariText: Sanna OhlanderFoto: Torbjörn LagerwallBåda är entusiastiska husbilsåkare.Här kan du läsa mer om husbilar Här kan du läsa mer om Norge Klicka här för att komma till karta över Lofoten

Nytt avsnitt släpps varje tisdag och fredag hela sommaren.

Se alla avsnitt
© 2023 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket