Borgvik - från bruksort till vacker kulturmiljö

Borgvik kallas för Värmlands vagga och är en av landskapets mest välbevarade bruksmiljöer. Idag flödar kulturen med minnesmärken, konst och god mat.

Den gamla bruksorten ligger vackert vid en av Vänerns innersta vikar. Mellan de stora gröna träden slingrar sig vattnet som en gång i tiden gav den här bygden sin rikedom. Den gamla hyttruinen med sin masugn, bågar, bagarstuga och kvarnen är några av de gamla byggnader som minner om den tid som var. Idag lockar den vackra miljön i Borgvik till utflyktsmål, naturupplevelser och god mat.

Kungkvarnens restaurang ligger på en Ö i Borgvikeälven. Här bjuds det på hembakat, hemlagat och närproducerat hela sommaren.

Niclas och Anki Lundsten driver sedan 20 år tillbaka Kungskvarnens hotell och restaurang. Restaurangen serverar närproducerat från familjens lantbruk, Ingersbyns gård, och på somrarna kan man hälsa på lammen och tackorna som då betar i hagarna runt hotellet.

Järnbruk

De första människorna kom hit via Vänerns stränder redan under bronsåldern. För dem var platsen mellan sjöarna Vänern och Värmeln idealisk då forsen gav dem tillgång till öppet vatten även vintertid. Redan på 1300-talet bedrevs här kvarnverksamhet och från 1627 till 1924 producerades järn på Borgviks bruk. Borgviks hytta stod färdig 1865. Den blåstes på den 14 december och var sedan i drift oavbrutet i 2110 dygn, den längsta blåsningstid som förekommit i en träkolsmasugn i Sverige. År 1870 var masugnen den mest produktiva i Värmland. Tillverkningen avslutades den 3 oktober 1922. Som mest producerades 4 000 ton per år och det levererades en del järn till Eiffeltornet i Paris.

Borgviks nytillskott bland restauranger är Matbruket som tillhör Borgviks gård.

Mat och konst

Idag bor här runt 350 personer, men orten besöks av tusentals året runt. Högtiden är sommarhalvåret som lockar med kanotpaddling, cykling längs vänerleden, vandring i den vackra skogen eller fiske i sjön. När hungern slår till finns här allt från Kungskvarnens café till gourmetkrogen Sliperiet och nyöppnade Matbruket på Borgviks Gård. I Sliperiet finns också konstutställningar med ofta välrenommerade konstnärer. Den gamla smedjan, handelsboden, antikaffären och kajakbutiken kan också vara värt ett besök.

Man kan boka in sig på en härlig och god hotellfrukost i restaurangen på Kungskvarnen med underbar utsikt över älven.

Skans 113

På promenad i Borgvik kan man inte undvika att se de stora fundamenten som går genom hela Borgvik. Detta är resterna av Skans 113, en försvarsanläggning som ingick i den södra delen av den Inre försvarslinjen under andra världskriget. Skans 113 Borgvik ingick i det sista låset för försvarslinje tre i södra delen av Värmland. Hade tyskarna nått så här långt in i landet, så var detta ännu en möjlighet att stoppa dem. Skansen är delvis belägen inom Borgviks gamla bruksområde som idag är utpekat som ett riksintresse för kulturmiljövården. Delar av skansen är idag restaurerad och utgör ett bra exempel på en beredskapsanläggning som bevarats i anslutning till bebyggelse. Restaurerade befästningsobjekt har försetts med informationsskyltar för att underlätta ett besök på egen hand. Guidad visning kan även anordnas sommartid.

Fakta Borgviks Gästhamn

I Borgviks gästhamn finns möjligheter att övernatta med husbil, husvagn och tält. Här finns fullservice, toaletter och ett sommaröppet glasscafé. För den som är sugen på att avnjuta en god frukost är man välkommen att boka in sig på Kungskvarnens hotellfrukost. Från sommaren 2023 finns det även ett antal ställplatser vid Kungskvarnens hotell.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket