Carola och Per Andersson: Stjärnor i slott och husbil

Den nya säsongen av SVT:s populära serie Stjärnorna på slottet spelades in på Bäckaskog slott utanför Kristianstad. Carola och Per Andersson tog husbilen dit, en resa fylld med samtal, sång och skratt. Här berättar Carola om inspelningarna, sitt händelserika år och det kommande 40-årsjubileet.

Du har haft ett hektiskt år med Let’s dance, konserter och många andra uppdrag. Hur mår du idag?
– Tack, jag mår fint till både kropp och själ. Tycker om att hålla flera bollar i luften, men behöver min återhämtningstid med jämna mellanrum. Är både en livsnjutare, men också en extremt hårt arbetande kvinna som sitter på fler stolar än vad som syns utåt. Balans i livet är en konst och ter sig olika ut i olika tider i livet beroende på hur man har det och vad man går igenom.

Du gjorde nyligen två utsålda konserter i Slottsparken och tidigare i somras sändes en konsert på TV4. Hur upplever du spelningarna i Steninge?
– Det som gör konserterna extra speciella är att publiken får upplevelsen av att de får komma hem till mig. De som sett både parken och mitt hus på Instagram upplever det exklusivt att komma så nära inpå och nästan hem till mig! Och konsertplatsen är nästan inpå husknuten. Jag går direkt från mitt hus och går rakt till scenen efter jag gjort mig i ordning hemma. Älskar att jag kan få lite svängrum nu och göra konserter på vackra ställen som passar mina olika sånger med akustisk sättning.

Du är en årets deltagare i Stjärnorna på slottet. Hur gick inspelningarna?
– Jag upplevde det lika starkt som på Gotland med Så mycket bättre, men utan anspänningen kring leverans av musik som man satt och var lite spänd inför. Så för mig var ’Stjärnorna på slottet’ en fin tid med mycket djupa samtal och upptäckter hos och med varandra.

Du åkte husbil dit tillsammans med Per Andersson. Hur var han som resesällskap?
– Vi hade fruktansvärt kul på resan, såklart! Han är till och med roligare privat än på scen. Vi gick loss i alla möjliga samtal och sjöng till musik i husbilen att tiden bara flög förbi. Jag hade tänkt att han också skulle få köra, men han tyckte jag körde så bra. Och på slutet av resan bjöd jag honom på lite kallt bubbel direkt från kylskåpet innan vi kom fram till slottet så då var det ju helt kört för honom att köra. Det var bådas idé att egentligen åka ned någon dag innan inspelningarna och bara göra det som en liten ’pre-semester’ feeling. Dock kom vi inte fram före alla andra som vi hade tänkt oss, men sist och kanske gladast. Vid midnatt rullade vi in till slottet och var redo för första inspelningsdagen med många glada historier i bagaget.

Husbilen var en ny Hymer. Hur upplevde du den?
– Den var jättefin, rymlig och elegant i sina färger och former. Älskade nog allt med den faktiskt.
Kommer inte på något jag hade velat haft annorlunda. Stort bagageutrymme och i duschen kunde vi hänga våra finkläder.

En inte alltför vågad gissning är att du i sann Carola-anda pimpade husbilen lite grann. Stämmer det?
– Haha, ja det stämmer. Lite grann i alla fall. Inte så mkt som jag brukar göra då mitt fokus var på packningen och själva inspelningen och målet med resan. Men jag älskar ju att göra det lilla extra. Jag vill tex alltid ha med mig en egen liten matta som jag rullar ut vid ankomst. Stolar och gulligt bord. Gärna något grönt i form av en snygg stor palm från Ikea. Det gör att allt känns mer ’på riktigt’ och mindre ’plastigt.’ Ett slags glamping. Eller skön hippie glam! Flaggspel i husbilen och egna kuddar och dukar ger också en touch av din egna hemkänsla och stil vilket jag uppskattar. Det krävs bara några få extra varv mellan ditt ordinarie hem och husbilen för att få det så hemtrevligt du önskar på resan.

I år är det många som valde semester hemma i Sverige. Vad skulle du säga till någon som överväger att prova husbil som semesterform?
– Det finns många fler sätt att semestra med en husbil än det man först tänker på! Friheten att kunna stanna till och bara vila, ta en kaffe, en kall dricka, bjuda in vänner eller hälsa på hos vänner men ha ditt eget space och hem med sig! Klockrent.

Du har ju lång erfarenhet av husbil. Vilket är ditt bästa husbilsminne? Och vilket är det värsta?
– Mina starkaste minnen är de vilda och befriande precis vid havet på Gotland med flera andra husbilar uppställda med stor marginal mellan sig och med solnedgången rakt utanför sovrumsfönstret. Min väninna och jag var med våra barn och hade tio meter till morgondoppet. Oförglömligt. Det värsta var väl när jag tankade bensin istället för diesel och den började hosta sig fram i rondellen vid Brommaplan.

Ditt 40-årsjubileum som artist närmar sig. Hur planerar du att fira det?
– 2023 firar jag 40 år sedan genombrottet med Främling och jag har grymt bra och spännande event kring hela det året. Ett pussel som vi lägger just nu och som kommer att sträcka sig över flera år. Jag kan inte avslöja exakta planer. Men det kommer bli något som ingen annan artist gjort förut!

”Säg mig var du står” har blivit en hit igen och sist vi pratade nämnde du att du var sugen på att göra ny popmusik. Kan vi hoppas på något smakprov framöver?
– Ja, jag ska på en låtskrivarhelg i Örebro härnäst. Och jag har flera sessions i Stockholm under höst och vår. Känns fantastiskt härligt! Jag kommer alltid att vara en poptjej även om jag givit ut många andra album. Önskar verkligen hitta flera uppföljare till Säg mig var du står och När löven faller med flera.

Slutligen – vad har du för planer för hösten och vintern?
– Oj, det är ganska många planer faktiskt, men mer i förberedande form för mitt jubileumsår 2023 då jag firar 40 år sedan genombrottet med Främling. Jag skriver på bok, nya poplåtar, egen sång- och artistskola och så mina julkonserter såklart.

Kort om Carola

Född: 1966 i Hägersten

Slog igenom: 1983 med Främling

Mello-vinster: 1991 och 2006

Familj: sonen Amadeus, dottern Zoe

Bor: Steninge, Stockholm

Aktuell: Stjärnorna på slottet på SVT tillsammans med Per Andersson, Marika Carlsson, Grynet Molvig och David Lagercrantz.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket