Ett aktivt liv med hund och husbil

Norska fjäll, belgiska hundar och en slovensk husbil. För Ewa Jonsson från Falun är det en perfekt kombination. – Vi lever ett aktivt liv och älskar friheten med husbilslivet.

Djur är en stor del av Ewas liv. Till vardags arbetar hon på AniCura, en stor veterinärkedja där hon har en ledande roll inom marknadsföring. Ewa är i grunden legitimerad djursjukskötare.
– Jag har alltid haft ett stort intresse för djur och har haft hundar i hela mitt liv. Det är samspelet mellan människa och hund som tilltalar mig, hunden är alltid din bästa vän.
Tillsammans med sambon Marcus har hon i dag två belgiska vallhundar av rasen malinois. Chiefen är tre år och Ässo fyra och ett halvt.
– Det är en livlig ras som trivs bäst i aktiva familjer, vilket är precis vad vi är, säger Ewa.

Fjällvandringar i Nordnorge är det bästa Ewa, Chiefen och Ässo vet.

Husbilen möjliggör

En viktig del i deras liv är husbilen. Det är den som möjliggör och underlättar deras friluftsaktiviteter, allt från hundläger och tävlingar till fjällvandringar och semestrar. Första husbilen köptes för fem år sedan. År 2020 bytte de till en plåtis – Adria Twin Supreme 640 SGX – som bättre passar till deras behov.
– Vi ville ha mer frihet helt enkelt. Att kunna köra, stanna och övernatta var vi vill. För oss är det fricamping som gäller, campingplatser checkar vi bara in på i nödfall om vi behöver använda servicehus, säger Ewa.
De använder husbilen från tidig vår till sen höst. Nordnorge är det vanligaste resmålet, det är fjällvandringarna som lockar.
– Det är fantastiskt vackert där! Varangerhalvöya och Seiland är två favoritställen, men vi brukar utforska olika ställen varje gång.

Smart packning

I somras blev det sammanlagt drygt 60 övernattningar och runt 500 mil med husbilen.
– Som mest var vi ute fem veckor i sträck. Då gäller det att packa smart, säger Ewa.
Husbilen är registrerad med en totalvikt på 4500 kilo. Det ger gott om lastkapacitet vilket behövs med två hundar på vars 30 kilo, två stora vandringsryggsäckar och mat till både två- och fyrbenta familjemedlemmar. Ryggsäckarna är färdigpackade vid avfärd och är så stora att de fått egna platser runt dinetten.
– De väger uppåt 25 kilo styck och är laddade med mat, tält och andra förnödenheter. Vi har tagit bort dynorna i soffan och bältar fast ryggsäckarna.
När de hittat ett lämpligt ställe att slå läger med husbilen tar de sina ryggsäckar och sitt tält och ger sig ut på expeditioner till fots.
– Då är vi ute i flera dagar, ibland upp till en vecka. Det blir vandringar på en mil om dagen ungefär, säger Ewa.

Husbilen gör att vi kan vara väldigt flexibla. För oss som gillar ett aktivt liv med djur och natur är det helt perfekt.

Tävlar i elitklass

Ewa och Chiefen är aktiva i Brukshundsklubben och tävlar i grenarna Spår, Sök och Skydd. Spår går ut på att hunden följer en markbunden vittring av en människa. Träpinnar är utlagda i spåret som hunden ska markera eller ta upp och lämna till föraren.
– I Sök ska hunden hitta och markera människor som ligger mer eller mindre dolda i terrängen. Skydd handlar om att hunden ska stoppa en flyende person och avvärja kraftiga hot mot föraren, förklarar Ewa.

I grenarna Spår och Sök har hon och Chiefen gjort så bra ifrån sig att de flyttats upp till högsta tävlingsklass – elitklassen.
– Att tävla är väldigt roligt och givande för oss båda. Vissa tävlingar kan ligga tjugo mil bort, men med husbilen är det enkelt att ta sig dit och det är praktiskt att vara på plats vid samlingen på morgonen, säger Ewa.
Hon är även hundbefäl på insatskompaniet Dalabataljonen och har med tidigare hundar också ägnat sig åt sök av vapen och ammunition hos Försvarsmakten.

Vi ville ha mer frihet helt enkelt. Att kunna köra, stanna och övernatta var vi vill.

Specialbyggd hundbur

Det finns flera anledningar till att valet föll på en Adria Twin Supreme 640 SGX. En är att den smidig att köra på mindre vägar i skogsterräng.
– Ibland hamnar vi på sämre vägar än vi räknat med, som till exempel den gången vid Treriksröset då vi mötte en bandvagn från norska försvaret. Tack vare den kompakta storleken så kunde vi ta oss fram till utgångspunkten, men det var på vippen, skrattar Ewa.

Under den höj- och sänkbara sängen längst bak har de konstruerat en säker plats åt hundarna.
– Vi har byggt en specialanpassad hundbur på golvet som är både praktisk och trafiksäker. Sängen går inte att hissa ända ner, men tillräckligt för att vi ska ha en bekväm sovplats som är lätt att kliva upp och ner ifrån.
Ibland besöker de vänner som inte har något extrarum, har pälsallergi eller inte är så förtjusta i hundar. Då fungerar husbilen även som en gäststuga.
– Husbilen gör att vi kan vara väldigt flexibla. För oss som gillar ett aktivt liv med djur och natur är det helt perfekt, avslutar Ewa Jonsson.

Fakta Adria Twin Supreme 640 SGX

Längd: 636 cm
Bredd: 205 cm
Höjd: 260 cm
Tjänstevikt: 3037 kg
Sovplatser: 2+1
Åkplatser: 4
Chassi: Fiat Euro 6
Motor: 160 hk
Växellåda: automat
Drivmedel: diesel

Kort om belgisk vallhund malinois

En hundras som länge funnits som vallhund och vakthund, ursprungligen på lantgårdar i Belgien. Den förväxlas ofta med tysk schäfer, men är lättare och har en mer kvadratisk profil. Rasen är känd för sin intelligens, uthållighet och arbetskapacitet och används ofta inom polisväsendet. Belgisk vallhund finns i fyra olika varianter; groenendael, laekenois, malinois och tervueren. Malinois, som är döpt efter den belgiska staden Malines, är den mest populära och är släthårig med färgen röd fawn. De har ofta en mankhöjd på 58–62 cm och väger 20–30 kilo.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket