Fyrtiotvå grader i Châteauneuf-du-Pape

Carina Lundholm brukar köra uppåt 1200 mil med husvagn varje år och inser att det är lika viktigt med ett bra inomhusklimat på sommaren som i smällkalla vintern. Här berättar hon om en het Europa-resa för några år sedan.

Härom året rullade vi söderut mot Frankrike och förstod snart att det skulle bli en ovanligt varm och solig semester. Varje gång vi lämnade bilen för en paus slog hettan emot oss som en vägg. När vi närmade oss vårt första delmål i Alsace var det 38 grader och totalt vindstilla.

Chateauneuf-du-Papes omtalade vinodlingar.

Chateauneuf-du-Papes omtalade vinodlingar.

Behaglig Kabevagn

Vi upplevde ändå att det var ett förvånansvärt behagligt klimat inne i vår Kabevagn. Vi hade alla luckor och mörkläggningsgardiner stängda under körning och öppnade bara för lite genomdrag när vi stannade för att fika och äta. Det var tydligt att karossens isolering hindrade mycket av värmen från att ta sig in.

Carina på cykeltur i Chateauneuf-du-Pape.

Carina på cykeltur i Chateauneuf-du-Pape.

Efter några slöa dagar i lilla charmiga Turckheim, med medeltidsbebyggelse och storkbon på varenda skorsten, gav vi oss ut på vägarna igen. Det var fortfarande väldigt varmt och vi längtade till havet. När vi passerade Lyon var det 40 grader och rejält blåsigt. Förhoppningsvis skulle vinden kunna föra med sig lite svalka inför kvällen och vår sista övernattning innan vi nådde Medelhavet, tänkte vi.

I Lyon steg temperaturen till över 40 grader.

I Lyon steg temperaturen till över 40 grader.

Medeltidsbebyggelse i charmiga Turckheim.

Medeltidsbebyggelse i charmiga Turckheim.

Prasslande vinrankor

Vi bestämde oss för att göra en avstickare till Châteauneuf-du-Pape och kanske hinna köpa lite av ortens omtalade vin. Strax utanför staden hittade vi en camping som låg inbäddad bland skuggande höga träd.

Trots att det närmade sig kväll hade temperaturen nu stigit till 42 grader och vindarna kändes som de kom från en hårfön. Inne i husvagnen kunde vi tacksamt konstatera att husvagnen fortsatte göra ett bra jobb.

Vi fyllde vattenflaskorna och gav oss ut på en liten cykeltur bland vinodlingarna. Den röda jorden såg törstig ut och det prasslade i de berömda vinrankorna. Det var nästan mörkt när vi kom tillbaks till campingen och slog oss ner utanför husvagnen med ett glas vin. Värmen omslöt oss och vi undrade hur natten skulle bli.

AC i nattläge

Visst, det blev en varm natt. Men med AC:n i nattläge och alla fönster och takluckor stängda kunde vi ändå sova gott. Nästa morgon åkte vi vidare till Camargue där vi fick en skön vecka med sol och härliga bad.

Numera framhåller vi värdet av goda sommaregenskaper när vi pratar husvagns- och husbilsliv med våra vänner. För precis som när det gäller vintercamping har vi insett att det är grundläggande saker som isolering och ventilation som avgör hur inomhusklimatet blir.

Carina i förtältet.

Carina i förtältet.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket