Kullen har klätt sig i höstens färger

Nedan följer en lista över de förkortningar som producenterna använder sig av, när de skall berätta för oss hur en husvagn är inredd.

Vi har rest till Skånes västligaste punkt där Möllehässle Camping blir vår utgångspunkt för ett par turer i området. Det är sent i oktober men husvagnen har ännu inte ställts undan för vintern. Första stoppet blir vid Krapperup Herrgård.

Sveriges vackraste fyr

Kullens fyr är ett av de mest framträdande sjömärkena på den svenska kusten. Den första ”elden” brann här så långt tillbaks som på 12- och 1300- talet. År 1520 beordrade den dåvarande danske kungen, Frederik II att det skulle sättas upp s.k fyrpannor på Skagen, Anholt och här på Kullen.

Den nuvarande fyren byggdes 1899 och sedan 1937 har den varit elektrisk. Från 1979 har fyren drivits helautomatiskt av Sjöfartsverket. Det är en enastående vacker utsikt från fyren, som ligger på 78,5 meter över havet – särskilt i klart väder. Det får mig att tänka på den mest kända fyrvaktaren genom tiderna på Kullen, astronomen Tyko Brahe, som fann några av sina stjärnbilder just här uppe.

I dag har fyren det kraftigaste skenet av alla fyrtorn i hela Skandinavien. Den lyser cirka 3,5 millioner gånger starkare än en vanlig lampa och kan ses på 4,5 mils avstånd. Imponerande värre. Den ses förstås bäst på kvällen.

De vackra gamla husen som ligger nedanför fyren blir under den här hösten renoverade, och öppnar lagom till nästa vår igen. Då som restaurang och café.

Den välkända kullen

Hela Kullen är ett spektakulärt naturlandskap med hav, klippor och skog. Vi använde en hel efter-middag till att utforska den branta kustlinjen. Det går upp och ner hela tiden och stigarna är smala och ganska svåra att ta sig fram på. Men å andra sidan är det ju det som gör naturupplevelsen mer närvarande.

Området är perfekt för fiske, vandring, klättring och dykning. Men här skall det också utfärdas en varning. Kullen är inte ett helt ofarligt område. Det är lösa sten och många branta klippartier, så håll ett öga på barnen. Det är också mycket stark ström i vattnet,  så dyk bara med instruktör, såvida du inte är väldigt erfaren. Det samma gäller vid klättring.

En hel vecka med förtält

Vi sätter upp vårt förtält eftersom det finns vissa fördelar med det. Det tog cirka 45 minuter från det att stängerna hälldes ut på gräsmattan, tills tältet var helt upprest. Det är lättast att sätta upp ett förtält på en husvagn som står helt plant och om gräset där tältet skall stå är helt slätt. Så var det inte här på just vår plats, men det gick trots allt. Jag brukar alltid lägga ut alla stänger på gräsmattan, så de ligger ungefär så som de skall sitta i tältet.

Sedan hjälps vi åt med att trä på tältet på husvagnen. Ett stort förtält som detta, är alldeles för tungt för en person att sätta upp. När tältet väl sitter fast på husvagnen går det lättare att trä i stängerna, strama upp och till slut knäppa och dra igen överallt.

Det har blivit lite kallare ute, men med ett förtält kan vi ha dörren till husvagnen stående öppen, utan att det blir kallt inne i vagnen. Det är rena lyxen med det extra utrymme det dessutom ger och en solig höstdag kan man sitta i tältet med en temperatur som om det vore sommar. Här planerar vi eftermiddagens cykeltur.

Upp och ner i Kullaberg

Campingplatsens läge är bra som utgångspunkt för flera olika utflykter i området. Vi börjar dagen med att packa en ryggsäck full med mackor, varm choklad, karta och kamera, eftersom det just idag är en sån där höstdag som är alldeles optimal för en tur i skogen.

Vi hyr cyklar på campingplatsen och beger oss ut i det vackra och mycket kuperade naturreservatet, Kullaberg. Träden är i full gång med att byta färg och vi njuter av de vackra höstfärgerna, bränt rött -och olika gula nyanser. En vacker kontrast till den blå himlen.

Vi går upp för Håkull som är den högsta punkten i området, 178 meter över havet. Trots lite dis får vi en mycket vacker utsikt. Mot syd ser vi det kuperade landskapet mellan Mölle och Höganäs. Mot norr, skog och lodräta klippväggar som försvinner rätt ner i havet. Fascinerande och omväxlande.

Lunchen avnjuter vi i en glänta alldeles i närheten av en mosse. Den varma chokladen värmer gott i magen då det ju trots allt är lite kyligt. Vi får ta och sätta lite fart på cyklarna…..

Nimis

Vi trampar vidare mot Himmelstorp, där vi ställer ifrån oss våra cyklar och går ner mot havet. En promenad nedför en brant på cirka en kilometer. Målet är ett ovanligt konstverk med namnet Nimis. Nimis betyder ”för mycket”. Konstverket har också som namnet antyder, varit just ”för mycket” för en del betraktare.

Konstnären Lars Viks började bygga detta stilleben av drivved för över 20 år sedan. Problemet var dock att området där konstverket står är ett naturreservat och får ej bebyggas. Vilket Lars trotsade. Men hans konstverk står fortfarande kvar och efter åtskilliga och långdragna rättegångar och efter att ha utsatts för härverk som brand kan konstverket sägas vara så speciellt att man till och med kan tillåtas le en smula.

Om du på bilden tycker att det ser ut som om det bara liknar en stor vedhög, så är det inte helt fel. Dessutom verkade den mycket stabil att klättra omkring på. Prova själv!

Kvällsstämning i husvagnen, där dagens upplevelser diskuteras medan de ännu är färska.

Massor av plats

Husvagnen (Adria B 562 UK), som har barnrum med kojer i bakänden och en större rund sittgrupp i rummet i framdelen. På planlösningen kan du se hur det till natten kan göras om till sju sovplatser.

Den sjunde platsen görs av ett överskåp som enkelt fälls ut till en kojsäng till en mindre person. Jag vill säga att vagnen är ideell till två vuxna och två till tre barn. Barnen har sitt eget fasta rum med sängar och bordsplats i bakänden av vagnen.

Först överskåp

Och vips en extra kojsäng

Keramik – en vacker syn

Ja, jag måste medge att Peter ”krukmakare” Nilsson, som har sin egen keramiska verkstad, Kullabygdens Keramik, visade mig några av hemligheterna med keramik. Peters motto är att ”egentligen borde alla mina saker vara en centimeter för stora för köksskåpen, så att de alltid måste stå framme”. Skön tankegång, då han samtidigt gör föremålen användbara och inte bara något som skall stå och vara fint. Alla Peters keramiska prylar kan verkligen användas. De är alla mycket praktiska.

För flera år sedan beslutade Peter sig för att producera ett krus med namn på. Han började med 25 flick- och 25 pojknamn. Men det räckte inte. Efterfrågan blev större. Så i dag finns det mer än 1000 olika namn på hans krus. Peters verkstad är öppen dagligen och du är välkommen att titta in och följa en keramikers vardag.

Bara det är nog så spännande. Dessutom är Peter också en härlig kille som tar sig tid att prata. Så är det det man vill gör det ju inte besöket mindre kul.

Campingplatsen

Det är höstlov i Sverige när vi är här så campingen är full av husvagnar och lekande barn. Det ett år gamla hopptornet blev en god investering och har hoppats flitigt i, men Möllehässle har fler planer. Inom en överskådlig framtid skall du kunna hitta ett badland med swimmingpool och ännu fler aktiviteter än de som redan finns.

Man kan nästan säga att campingplatsen tillsammans med Kullen och Kullaberg är en stor lekplats mitt i naturen, för både barn och vuxna. Här kan du läsa mer om camping i Skåne.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket