Markoolio tar ut svängarna

Precis som de flesta artister hade Markoolio haft ett tufft 2020 med inställda konserter och uteblivna inkomster. Men husbilssemestern med barnen räddade sommaren. – Det är som en mobil koja, jättemysigt. Men samtidigt riktigt fräsch, som en lyxvåning, säger Markoolio.

Markoolio hade sett fram emot en spännande sommar med massor av spelningar runt om i landet. Med en över tjugo år lång karriär i ryggen har han upplevt en renässans de senaste åren med bland annat ett bejublat gig på Emmabodafestivalen inför 10 000 energiska besökare. I december förra året fyllde han dessutom Globen med konserten ”Återkomsten”, en stor folkfest som gav mersmak.

– Det var en häftig grej! Vi hade satsat rejält på ljud och ljus för att ge publiken en upplevelse utöver det vanliga. Det blev dyrt, men vi trodde att vi skulle få tillbaka det via fler bokningar. Och nya uppdrag fick vi, hela sommaren var inbokad. Men allt blev inställt, suckar Marko lite uppgivet.

Det enda jobb han har för tillfället är på radiokanalen Rix FM där han medverkar i programmet Morronzoo varannan fredag. Att regeringen förbereder undantag för evenemang med sittande publik som går att genomföra på ett smittsäkert sätt, är inget som hjälper Markoolio.

– Min publik sitter inte, den hoppar! Mina shower bygger på energi och glädje. Jag tror tyvärr att konserter av de slag vi är vana vid får vänta tills det finns ett vaccin. Hoppas det går fort för jag saknar att gigga. Det är så roligt, jag längtar efter min publik.

Hemester med husbil

Ett ljus i pandemimörkret var sommarens familjesemester som i tidens anda tillbringades hemma i Sverige. Marko har erfarenhet av att bo i tält och husvagn, men har på sistone närt en dröm att prova på husbil.

– Tälta är roligare i tanken än i verkligheten. Man sover dåligt och vaknar svettig, det känns allmänt ofräscht. Husbil är däremot något helt annat, den har en standard som tilltalar mig, berättar Marko.

I samarbete med Erwin Hymer Group fick han möjlighet att förverkliga drömmen om en husbilssemester med familjen.

­– Jag var lite nojig när vi hämtade husbilen i Örebro. Den är rätt stor, det kändes som att köra en SL-buss så det gällde att ta ut svängarna.

Redan efter några mil gjorde Marko en intressant upptäckt.

­– Jag undrade varför alla vinkade åt oss, är det nål fel eller. Sen fattade jag att det är tradition att husbilsåkare hälsar på varandra, så då började jag och barnen vinka tillbaka. Först frenetiskt som galningar, sedan lite mer coolt med en lätt handlyftning, skrattar Markoolio.

Markoolio med familjen på husbilssemester.

Markoolio med familjen på husbilssemester.

”En tiopoängare”

Barnen, som är 5, 8 och 10 år gamla, stortrivdes med husbilslivet.

– Vi började med att provsova i bilen här hemma. Kidsen älskade den, de tyckte det var som en liten koja.

Familjen tillbringade sin husbilssemester på västkusten. De ville undvika campingar och ställplatser och ställde sig därför hos en kompis på Lyrön utanför Orust.

Hemester på Lyrön utanför Orust.

Hemester på Lyrön utanför Orust.

Solnedgång på Västkusten.

Solnedgång på Västkusten.

– Vi parkerade nära havet och det var verkligen en tiopoängare. Väldigt mysigt att ha barnen nära sig och bilen var alldeles lagom stor. Det är som en mobil koja, jättemysigt. Men samtidigt riktigt fräsch, som en lyxvåning.

På färjan över till Lyrön började Marko prata med kapten.

– Jag förstod att vägarna på ön är väldigt smala och blev lite nojig över hur det skulle gå att köra den gigantiska husbilen där. Men då sa kapten: Du vet väl att störst kör först? Det kändes lugnande, skrattar Marko.

Husbilen var mer praktisk är Marko hade vågat hoppas på.

– Den har ju allt – toa, dusch, kök och sköna sängar. Allt finns och funkar perfekt! Vi lagade inte mat i köket, middagarna gjorde vi hemma hos min kompis, men frukost var härligt att äta i sittgruppen eller utomhus. En smart grej var att det gick att duscha utanför bilen, det var klockrent i det fina vädret.

– Att tömma avloppstanken var jag lite orolig för, men det var ju bara en kassett. Av någon anledning var barnen väldigt intresserade av att se på, skrattar Markoolio.

Spännande för stora som små.

Spännande för stora som små.

Husbilsturné i framtiden

Markos nästa utomhusäventyr blir tjäderjakt i norrländska vildmarken. Då är det helikopter och tält som gäller. Men att det blir fler husbilsresor är Marko övertygad om.

– Definitivt! Garanterat med barnen igen, de älskade det. Men jag hade gärna också haft husbil som ambulerande loge på en turné i framtiden, avslutar Markoolio.

 

Fakta om Markoolio

Namn: Marko Kristian Lehtosalo
Född: 1975 i Lahtis i Finland
Uppväxt: I Orminge
Bor: På Ingarö
Genombrott: 1998 med första singeln "Sommar och sol" och debutplattan "Sticker hårt"
Största hitsen: Sommar och sol, Vi drar till fjällen, Åka pendeltåg, Mera mål, Rocka på och Ingen sommar utan reggae.
Övriga meriter: Har vunnit Let´s dance, varit programledare för Talang samt deltagit i Körslaget, Smartare än en femteklassare och Melodifestivalen.
Aktuell: Som programledare för Top Gear Sverige på Kanal 5

Fakta om husbilen

Märke: Hymer
Modell: ML-I 570
Typ: Helintegrerad
Sängar: Långbäddar
Chassi: Mercedes
Vikt: 3,5 ton
Motor: 163 hk

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket