Skåne: Tre utflyktsmål i Vallåkra

Lilla Vallåkra i nordvästra Skåne är ett underbart litet utflyktsmål. På en och samma väg finns härliga tomater, kryddor, hembakat bröd, inredning och kläder.

Det första som möter en när man svänger av mot Vallåkra är de stora växthusen vid Tomatens Hus. Det har odlats tomater på Aspavägen i Vallåkra sedan mitten av femtiotalet. År 2005 öppnades portarna till Tomatens Hus, Café och Tomatbutik. I december 2017 tog familjen Andersson och familjen Hjalmarsson över verksamheten. Här finns över 60 olika sorters tomater – vad sägs om röda, gula, randiga och mörkt röda med namn som bland annat Karamell och Oxhjärta.

Köp med något gott hem.

Egna produkter

Det är en lycka att stiga in genom dörrarna till Tomatens Hus. Här dignar det av all den skörd som kommer från odlingarna runt huset och det är bara att välja och vraka bland alla vackra tomater. Här hittar du även ett flertal olika chilisorter, gurkor, paprikor och mängder av färska, väldoftande kryddor. För den flitige odlaren finns här även ett stort utbud av tomatplantor att välja mellan. Tomatens Hus är inte bara tomater och grönsaker. Här kan du köpa med dig husets egna förädlade produkter gjorda på råvaror från odlingen. Eller vad sägs om hemgjord ketchup, pesto, marmelad och smakrika såser! Dessutom ser bageriet till att det varje dag finns nybakat kalljäst stenugnsbakat bröd, småkakor och gudomligt goda bakverk.

Väldoftande kryddor.

Miss Alice

Mer mat väntar rakt över vägen på krogen Miss Alice. Här serveras den berömda tomatpajen, veckans husman, sallad och pasta. Glöm inte deras egen glass, jordgubbspaj och franska chokladtårta, allt lagat med kärlek och på lokala råvaror så långt det går. I anslutning till krogen finns en delikatessbutik med egenförädlade produkter samt produkter från lokala leverantörer. Under höst- och vintersäsong kokas deras välkända marmelad som finns till salu i butiken.

Miss Alice.

Heddas Hus

Ett stenkast bort finns Heddas Hus, en butik fylld med inredning, kläder och accessoarer. Allt utvalt av ägaren Sofia med lång erfarenhet som butikschef och inredare. Med näsa för det annorlunda och lite speciella, men samtidigt otroligt vackra och användbara delar Sofia med sig av sin kunskap till oss som besöker henne.

Heddas Hus.

Fakta Tomatens Hus

Alla som säljs i Tomatens Hus odlas i egna växthus. Odlingen är ca 8000 kvm stor och värms med träpellets. Tomatplantorna sås i december. Efter två veckor flyttar plantorna ut i planthuset där de planteras om och får de extra ljus. Fem veckor gamla flyttar tomatplantorna ut i det växthuset där de växer i spannar med pimpsten. Nu växa de ordentligt, mellan 20 och 25 cm i veckan. Vatten och näring tillsätts kontinuerligt och allt överskottsvatten tas tillvara. Växthusen värms upp med träpellets. All bekämpning av skadedjur sker på biologisk väg.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket