Skön avkoppling med dressincykling

Att cykla dressin genom det natursköna landskapet mellan Tomelilla och Fyledalen - på en gammal järnväg som en gång korsat Skåne från Simrishamn till Malmö - ger känslan av att man verkligen är mitt i naturen.

Dressinerna i Tomelilla är kopior av 20-50 talets dressiner.

Dressinerna i Tomelilla är kopior av 20-50 talets dressiner. Stephan Ewaldz bodde som ung vid järnvägen. Det var 1970-tal och allt fler hade råd med bil och slutade åka tåg. 1979 skedde dödsstöten för den järnvägssnutt som gick förbi honom och gick mellan Malmö och Simrishamn som hade gått där sedan 1893.I början av 1980-talet fick Stephan kontakt med en gammal signalmekaniker vid järnvägen. Mannen hade en dressin som han efter mycket om och men fick köpa. Då såddes första fröet till idéen om dressincyklingen till Fyledalen. 1987 köpte Tomelilla kommun järnvägen av SJ. Efter att ha stått oanvänd i ett antal år började järnvägen nu växa igen.– Det var mest en kul grej för mig. Min far hjälpte mig att renovera dressinen och vi åkte sen iväg olovandes på en tur längs den nedlagda järnvägen. Folk började fråga om inte de kunde få låna den. Jag började tänka tanken att man borde kunna hyra ut dressiner.

Stephan och Josefin driver tillsammans dressincyklingen i Fyledalen.

Stephan och Josefin driver tillsammans dressincyklingen i Fyledalen. Fotograf: Lina Arvidsson Röjer ständigtDe kom överens med Tomelilla kommun att få arrendera den nedlagda järnvägen i befintligt skick, och fick tag på några dressiner till. På sensommaren 1989 var järnvägen röjd från buskar och sly. Nu gick det att cykla dressin hela vägen från Tomelilla till Sjöbo kommungräns i den vackra Fyledalen.– Idag har jag och min dotter Josefin varit ute och röjt på spåret, det är ett ständigt arbete mot ogräs och snår.Nu har han ett tjugotal dressiner och säsongen ligger mellan maj och oktober. Fast i år gör de ett experiment och kör sportlovsveckan också, huvudsaken är att det inte finns någon snö.– Det nya är att vi har rullstolsanpassade dressiner. Och hundanpassade, så nu känner vi verkligen att vi vänder oss till en bred målgrupp.     18 kmStephan berättar att en tur med hans dressincyklar startar i Tomelilla och går till Fyledalen som till stor del blev naturreservat i maj 2015. – Vid kommungränsen Tomelilla/Sjöbo mitt ute i naturen tar spåret slut och du cyklar samma väg tillbaka. Utmed banan har vi tre fina rastplatser för våra dressinörer, varav den ena, Banvaktens äng, är försedd med grillplats. Sträckan är nästan arton kilometer tur och retur. Närmare två timmar går till cyklingen men det finns även tid avsatt för rast. Fakta DressinCykeldressinen uppfanns på 1840-talet av tysken Karl Drais och användes av bl.a. banvakterna vid deras dagliga inspektionsturer längs linjen. Dressinen användes också vid underhåll och reparationer av banan. Numera är de flesta cykeldressinerna skrotade, men några finns kvar. Dressinerna i Tomelilla är kopior av 20-50 talets dressiner, dock med en del förbättringar för att passa som färdmedel för nöjes skull istället för det arbetsfordon som den var ursprungligen. På gammal järnvägarsslang kallas cykeldressinen för ”Hjuling”. Fler dressiner i SkåneBroby – Glimminge. 12 km tur och retur Tar cirka 2,5 timme och går genom omväxlande natur med skog, åkermark och vattendrag längs rälsen. I Glimminge kan man avnjuta sin picknick på den vackra stenbron.Romeleåsens Dressincykling. 6 km enkelGår mellan byarna Björnstorp och Veberöd. Järnvägsturen tar ca 1,5-2 timmar och går genom grönskande skogar och över öppna fält. Sankt Olof – Gyllebosjön. 14 km tur och retur Den här turen går genom ett vackert jordbrukslandskap med stengärdsgårdar, åkrar och betesmark med kor och hästar. Turen tar ca 2 timmar Klippan – Ljungbyhed. 13 km Tar ca 1,5 timmar och löper genom ett vackert skogslandskap med lummiga ekar och bokträd. Omgivningarna är historiska – det var här snapphanarna förde sitt gerillakrig.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket