Svenska Kaffeveckan: Får det vara en kopp kaffe?

I början av maj bjuder Göteborg upp till kaffefest under Svenska Kaffeveckan och SM i Barista och Filterbryggning. Kaffet är i dag en oumbärlig del av den svenska kulturen och doften av nybryggt kaffe skapar hemkänsla och signalerar samhörighet och fika.

Visste du att när kaffet kom till Sverige i slutet av 1600-talet var det som läkemedel mot diverse krämpor? Detta utvecklades sedan till att bli en umgängesdryck för adeln och framåt 1800-talet hade kaffet blivit en populär dryck för gemene man, en dryck man bjöd på både till vardags och vid finbesök. Sedan dess har kaffekonsumtionen bara ökat och idag är Sverige näst störst i världen när det kommer till kaffedrickande.

Filip Åkerblom, ordförande SCA Sweden och rostmästare på Lilla Kafferosteriet i Malmö.

Rotad i folksjälen

Kaffet kommer ursprungligen från sydvästra Etiopien där någon upptäckte att man kunde äta de röda frukterna från den vilda kaffebusken. Numera odlas kaffe på flera ställen runt om i världen, men de största kaffeproducenterna är Brasilien, Vietnam och Colombia. I dag är kaffedrickandet djupt rotad i den svenska folksjälen. Doften av en rykande kopp kaffe inbjuder till allt från rast, umgänge och kanske framförallt det som numera är ett vedertaget uttryck – den svenska fikan. Men kaffe är handlar inte bara om att trycka på knappen på kaffebryggaren. I dag är kaffe också en kultur, en gemenskap och för många ett brinnande intresse.

Kaffet kom till Sverige i slutet av 1600-talet.

Svenska Kaffeveckan

För att lyfta kaffet, dess komplexitet och mångfald skapades Svenska Kaffeveckan, den största sammankomsten för svensk kaffebransch någonsin. Den 4-7 maj kommer Göteborg att tas över av dussintals oberoende evenemang, över hela staden. Det blir workshops, provningar, tävlingar, demos, pop ups, föreläsningar och en fest eller två. Här får alla en chans att smaka, lära sig och uppleva vad specialkaffe handlar om, av några av världens ledare inom kaffe. Samtidigt pågår SM för Baristas och SM i Filterbryggning på Slakthusområdet i Gamlestaden. I tävlingshallen kommer alla åskådare, förutom att se tävlingarna, även få prova kaffe och möta företag från branschen.

Swedish Barista Cup i Malmö 2022 var välbesökt.

Väcka intresse för specialkaffe

Arrangör är SCA – Specialty Coffee Association Sverige som verkar för att stödja specialkaffet till en blomstrande, jämlik och hållbar industri från bonde till konsument.
– Vi ser kaffegemenskapen och människorna i den som det heligaste vi har. Vi brinner för att skapa nya kontakter mellan människor, tillföra energi och vara en plattform för människor att utvecklas. Att lära sig med varandra och att skapa minnen med varandra som lever kvar långt efter att SCA har sagt att eventet är slut. Vi vill föra samman människor och företag som jobbar och rör sig inom branschen och samtidigt bjuda in allmänheten till att lära sig om och väcka ett intresse om specialkaffe, säger Filip Åkerblom, ordförande för SCA Sweden och rostmästare på Lilla Kafferosteriet i Malmö.

Fakta Svenska Kaffeveckan

Datum: 4-7 maj
Plats: Göteborg
Se alla event på: kaffeveckan.se

SM i baristas och filterbryggning
Datum: 5-6 maj
Plats: Slagthusområdet, Gamlestaden, Göteborg
Läs mer på: scasweden.coffee

Tävlingsprogram den 5-6 maj i Göteborg

En gång om året arrangerar SCA svenska mästerskap i olika grenar som symboliserar de kunskapsområden branschen använder dagligen. Vinnarna från varje gren får senare representera Sverige i Världsmästerskapen. Tävlingsgrenarna är följande:
Barista – kunskapen om att brygga och servera espresso baserade drycker
Bryggning – kunskapen om att brygga och servera Singel Bryggning
Rostning – kunskapen om att rosta och blanda kaffe
Koppning – kunskapen om att smaka av kaffe sensoriskt
Latte art – kunskapen om att designa mönster med mjölk i kaffe
Mixologi – kunskapen om att blanda kaffedrinkar med alkohol
Cezve/Ibrik – kunskapen om att brygga och servera Cezve/Ibrik

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket