Vinden mot ansiktet, grus som knastrar under hjulen och pedalernas rytmiska trampande. Från cykelsadeln får du direkt kontakt med landskapet, inte minst med omgivningens alla dofter – nyslaget hö, blommande syrener, kanske varm asfalt. Du är i rörelse och tar dig fram relativt snabbt, samtidigt finns möjlighet att göra stopp och utflykter när något intressant dyker upp.
– Cyklister är ett rysligt trevligt folk, de påminner om vandrarna, vill bo och äta bra, men också komma nära naturen, vara fysiskt aktiva och använda sinnena, säger Lina Jönsson, projektledare vid Region Skåne som arbetar med att utveckla cykel- och vandringsleder i Skåne.
Intresset för cykling har ökat kraftigt på senare år, parallellt har det skapats allt fler cykelturismleder i Sverige – nationella, regionala och lokala.
– Det handlar både om folkhälsa och miljö, men också att gynna besöksnäringen längs lederna. Satsningarna kan få någon att upptäcka hur härligt det är att cykla, och kanske i bästa fall även inspirera till cykelpendling i vardagen, fortsätter hon.
Det finns i dagsläget sju nationella cykelleder i Sverige, den första invigdes 2015 och den sjunde nu i sommar – du känner igen dem på deras vinröda skyltning. De tre första – Kattegattleden, Sydkustleden och Sydostleden – passerar alla längs Skånes kuster och knyts norrut ihop med Göteborg respektive Växjö. Trafikverket har satt upp åtta kriterier för de nationella och regionala cykellederna – de ska ha en viss längd, vara trafiksäkra, gå nära attraktiva naturmiljöer och besöksmål, ha bra skyltning och tydlig ledbeskrivning.
– Lederna är uppdelade i etapper som är cirka tre till fem mil långa, de är också lagda så att du som cyklist passerar samhällen och byar med service som till exempel livsmedelsbutiker, B&B, kaféer och tågstationer.
I Skåne ligger sevärdheterna tätt och cykellederna passerar nära så skilda utflyktsmål som naturum Vattenriket, Åhus medeltida gator, Kivik Art Center, Stenshuvud, Österlens hällristningar, Ale stenar, Wallanders Ystad och Sveriges sydligaste udde. En bit bort från leden ligger till exempel Bäckaskogs slott, tranparadiset Pulken och Fabriken i Bästekille.
I väster väntar stränderna vid Skanör-Falsterbo, Fotevikens vikingastad, Turning Torso i Malmö, långa bryggan i Bjärred, Citadellet i Landskrona, Kärnan i Helsingborg, Höganäs gruvmuseum, Krapperups slott, Kullabergshalvön, Hovs hallar, Birgit Nilsson-museet, Båstads kallbadhus och mycket mer. Från leden finns möjlighet att göra avstickare till Uniformsmuseet i Klagstorp, ljuvliga ön Ven med färja från Landskrona, eller Grevie backar.
– Sedan de nationella lederna invigdes har responsen varit väldigt positiv, med ett stadigt ökande intresse för varje år. Det märker vi från entreprenörer som cykeluthyrare, cykelverkstäder, boenden och restauranger.
I juni in vigdes den regionala Cykelleden Skåne som rör sig på tvärs över landskapet. Den består av tre delleder – Kristianstad-Ängelholm, Ystad-Båstad samt Lomma-Kristianstad och knyts ihop med de nationella cykellederna på fyra ställen i Skåne.
– När den tredje nationella cykelleden Sydkustleden kom på plats 2019 hängde de nationella lederna jättefint ihop, samtidigt såg det väldigt tomt ut på cykelleder i de centrala delarna av Skåne. Vi fick igång ett projekt på tre år, nu har 17 skånska kommuner del i leden och de 57 mil som det landade i till slut.
Cykelleden Skåne går på befintliga vägar, ibland på grus, ibland på asfalt, ibland på cykelbana och ibland i blandtrafik, det vill säga delar vägbana med bilar. Leden består av tre delleder som går kors och tvärs över landskapet – Kristianstad-Ängelholm, Ystad-Båstad och Lomma-Kristianstad.
– Dellederna slingrar sig verkligen, det är alltså inte pendlingssträckor utan rena nöjescyklingsstråk. De är till för rekreation och turism, det ska vara härligt att ta sig fram.
Från den regionala cykelleden i Skåne kan du bland annat utforska Wanås slott, Tykarpsgrottan, Hovdala vandringsleder och slott, Järnvägens museum i Ängelholm, Snogeholms slott, Piratenmuseet i Vollsjö, Skånes djurpark, Söderåsens nationalpark, Flyinge kungsgård, Lunds domkyrka och utgrävningarna vid Uppåkra.
Cykelleden Skåne är hopknuten med de nationella cykellederna – Sydostleden i Kristianstad, Sydkustleden i Ystad och Lomma samt Kattegattleden i Ängelholm och Båstad. Det går att navigera från led till led utan problem, och man behöver inte cykla en hel led i taget utan kan göra dagsturer och kombinera med kollektivtrafiken.
Hemsidorna till cykellederna är innehållsrika och berättar bland annat var det finns boenden, cykelverkstäder, pump och toalett.
– Det roligaste med att arbeta med lederna har varit att känna att de blir till nytta, att cykling är ett både hållbart, hälsosamt och charmigt sätt att upptäcka landskapet. Och även det faktum att de blir till nytta för de företag och den näring som finns längs lederna, att de kan anpassa sin verksamhet efter cyklistens behov och önskemål. De är ett sätt att knyta ihop stad och landsbygd, att sudda ut gränsen däremellan, avslutar Lina Jönsson.
Kattegattleden: 1 Helsingborg-Göteborg, 395 km, åtta etapper.
Sydkustleden: 2 Simrishamn-Helsingborg, 260 km, sex etapper.
Sydostleden: 3 Växjö-Simrishamn, 274 km, sju etapper.
Cykelleden Skåne: 101 Kristianstad-Ängelholm, 176 km, åtta etapper. 102 Ystad-Båstad, 251 km, sju etapper. 103 Lomma-Kristianstad, 143 km, sju etapper.
Leden anknyter till Sydostleden i Kristianstad, Sydkustleden i Ystad och Lomma samt Kattegattleden i Ängelholm och Båstad.
Nationella cykelleder
Det finns i dagsläget sju nationella cykelleder i Sverige som är godkända av Trafikverket: Kattegattleden (2015), Sydostleden (2016), Sydkustleden (2019), Unionsleden (2021), Ätradalsleden (2022), Vänerleden (2022) och Göta kanalleden (2023).
Bra att tänka på:
• ger du dig ut under en dag kommer du 3-5 mil i lagom takt
• skaffa gärna cykelbyxor, en dags trampande nöter på rumpan
• det går att kombinera cyklandet med övernattning, men också göra dagsutflykter
• du kan ta med cykeln på Pågatågen och Öresundstågen i mån av plats, undvik rusningstrafik – åk helst sen förmiddag eller tidig eftermiddag
• kolla gärna vindriktningen så att du cyklar åt rätt håll i öppna landskap
• läs på om allemansrätten
• cykellederna har olika sorters underlag, när det står blandtrafik delar du väg med bilister
• du kan ladda ner gpx-filer, skaffa karta eller guidebok över lederna
• se till att ha ordentligt med vatten med dig
• Skåne är inte så platt som man kan tro, var beredd på tuffa stigningar här och var
• blir du akut nödig har lantliga kyrkogårdar ofta toaletter – passa på att besöka sommaröppna kyrkor med kalkmålningar och spännande historia – annars finns WC utsatta på ledernas officiella kartor
• ge din cykel lite kärlek innan du ger dig iväg – tvätta den, smörj kedja och bromsar, se till däck och lyktor
• glöm inte cykelhjälmen!
Länkar:
www.sydostleden-sydkustleden.se
www.kattegattleden.se
www.cykelledenskane.se
www.cykelfrämjandet.se
www.swedenbybike.se
www.bedandbike.se