Vackra Visingsö – det började som en tuva

Visingsö är den största ön i Vättern och enligt sägen var det Jätten Vist som slängde ut en grästuva i sjön Vättern för att hans gumma skulle ha något att kliva på. Idag är Visingsö en välbesökt ö som sommartid myllrar av turister. Njut av historiens vingslag, omväxlande och vacker natur, närproducerade råvaror och mycket mer!

Bilfärjorna går ofta och får lätt plats även med stora husbilar.

Redan ombord på färjan från Gränna till Visingsö ser man den ståtliga och vackert belägna ruinen från slottet Visingsborg. Omgivet av gräsvallar och ekskog tornar den södra längan upp sig och minner om historien som en gång var Sveriges absoluta centrum. Under sin storhetstid var detta en mäktig byggnad ägd av Braheätten. Slottet stod färdigt 1662 och bestod då av en borggård omringad av fyra större byggnader med höga torn. I dag finns enbart en länga kvar, men det är lätt att tänka sig hur det såg ut på den tid det begav sig. Ruinen ligger strax norr om färjeläget på Visingsö och är öppen för allmänheten att besöka dygnet runt. Sommartid anordnas det både teaterföreställningar och tornerspel inne på den gamla borggården.

Restaurang Solbacken har fin utsikt österut mot Gränna.

Precis mellan färjeläget och ställplatsen ligger bland annat Glasshuset som är populärt varma dagar.

Ståtlig ekskog

När man kör eller går av båten i hamnen möts man av gula cyklar, hästars klapper och tutandet från Visingsötåget. Vi parkerar vår husbil på ställplatsen som ligger precis vid hamnen. Bredvid lummig ekskog med utsikt över sjön, Visingsborg och den gamla örtagården. I örtagården finns även ett trädgårdscafé med hembakade kakor, vällagad mat på närproducerade råvaror och goda drycker i glasen. Vi tar cyklarna längs med landsvägen och styr kosan söderut. Först genom den berömda ekskogen som en gång i tiden anlades för att säkra tillgången på bra timmer åt den svenska flottan och som i sin tur spelade en stor betydelse för Sveriges historia. Här planterades ca 300 000 ekar under 1800-talet och många av dessa står fortfarande kvar.

Man kan njuta av fantastiska cykelturer på ön. Har man inte med sig egen cykel finns det gott om hyrcyklar.

Vacker natur och den stora Silvergranen

Det mest sevärda trädet är kungseken som ståtligt lyfter sin krona mitt i området och Stora Silvergranen som med sin nästan 40 meter höga stam är en jätte i skogen. Väl ute ur skogen dyker nästa, lite underliga plantering upp. Det är ett gäng knotiga uråldriga mullbärsträd som planterades i början av 1800-talet i ett försök att odla silkesmaskar på ön. Det var dock svårt att få träden att överleva vilket gjorde att det inte blev en tillräcklig mängd mullbärsblad för att kunna fortsätta med silkesmaskarna. Men än idag står träden kvar i all sin prakt.

Persgården

Nästa stopp på vägen är en fika på Persgården. En liten idyllisk gård som har odlat ekologiskt sedan 60-talet och producerat kravmärkt müsli sedan mitten av 70-talet. Här tar vi en fika medan vi njuter av utsikten och lugnet innan vi far vidare ner mot Näs. Turen går nu via öppna landskap där man nästan kan se sjön på båda sidor av de svajande fälten. Nere på Näs ligger ruinerna från Sveriges äldsta kungliga borg, eller åtminstone är det det historien förtäljer då fyra kungar har levt, bott och dött här. Här finns även en liten parkering för både bilar och husbilar, bryggor för den som vill bada och vackra blomsterängar att njuta av.

Visingsborgs Trädgård drivs idag av mor & dotter, Ann-Sofie & Emma. ”Vår plan med trädgården är att bevara mycket av det som finns men även plantera nytt & förnya”

Hästdroska

På vår väg tillbaka möter vi både hästdroskan Remmalagen och Visingsötåget. Remmalagen har funnits på Visingsö sedan slutet av 1800-talet då ångbåtsrederierna började göra lustresor till Visingsö. Idén sägs komma från ryssarna, som under 1700-talet var krigsfångar på ön. Enligt historien kommer ordet remmalag från att man satte fast passagerarna med remmar för att de inte skulle trilla av vagnen när den körde på de dåliga vägarna. Idag är det i stället ett mycket populärt sätt att på ett behagligt vis få uppleva ön i sakta mak till ljudet av hovars klapper. Alla turer utgår från hamnen och följer båtarnas tider. Under sommaren körs två standardturer, Kumlabyturen som går via öns centrum upp norr mot den gamla Kumlabykyrkan och Skogsturen som går söderut genom den berömda ekskogen.

Remmalaget utgår från hamnen och går med täta turer under dagarna.

Visingsötåget

För den som inte vill cykla men ändå vill se stora delar av ön är en tur med Visingsötåget ett absolut måste. Här sitter man komfortabelt och njuter av öns natur medan lokföraren guidar passagerarna med berättelser och historier.
– Här finns så otroligt många intressanta och roliga historier kring den här ön, berättar Thomas Rosenkvist, en av lokförarna denna sommar.
Och det har han helt rätt i, men den historien som vi fastnar mest för är hur Thomas faktiskt hamnade som lokförare på Visingsö.
– Jo, men vi kom hit med husbilen i våras för att besöka ön. När vi stod här så började vi prata med ägaren av ställplatsen och då vi numera är pensionerade undrade han om vi inte ville komma hit i sommar och hjälpa till med tåget och ställplatsen, berättar Thomas.

Tomas Rosenqvist, stolt lokförare! Turen går till öns södra delar och det finns mycket titta på under åkturen.

Rofyllt

Det hela slutade med att Thomas och hans fru Britt-Marie kom till ön i början av juli för att sedan stanna sommaren ut. Thomas kör tåget tre gånger om dagen medan Britt-Marie hjälper till med skötseln av ställplatsen. När vi frågade om de tänkte komma tillbaka nästa år var svaret mer eller mindre ett rungande ja, så länge de hade någon som kunde titta till trädgården och planteringarna hemma i Skåne. Under våra dagar på ön slogs vi av hur rofyllt och trevligt det var här. Utbudet av restauranger, caféer och besöksmål är stort och även om man nog hinner ta del av allt under en eller två dagar är det inga problem att stanna några dagar till. Vi avslutar sista kvällen med att slå oss ner på stranden vid Rökinge brygga på västra sidan och njuta av solnedgången.

Inköp av lokalproducerat i en av de obemannade gårdsbutikerna.

Visingsö Ställplats ligger bara ett par hundra meter från färjan, och granne till vackra Visingsborg. Här finns plats för husbilar, husvagnar och tält. Det finns också stugor att hyra.

Fakta Visingsö Ställplats

– Full service
– 50 platser, alla med el
– platserna måste bokas i förväg
– Bokning görs på hemsidan, www.visingsostallplats.se

För information om ön, färjetider m.m., se www.visingso.net

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket