Väger ditt körkort för lätt? Så här får du C1-behörighet

Intresset för att köra husbilar tyngre än 3500 kilo är stort. Men tog du ditt B-körkort efter första juli 1996 behöver du skaffa behörighet C1. Vi vände oss till Hymer Center för att höra hur det går till.

Med ett vanligt B-körkort får du köra husbilar som väger upp till 3500 kilo. Om B-kortet togs före juli 1996 får du köra hur tung husbil som helst. Togs det däremot efter den första juli 1996 krävs extra behörighet.
– Ett körkort med behörigheten C1 ger rätt att köra en så kallad medeltung lastbil. Det innebär att lastbilens totalvikt inte får överstiga 7500 kg, säger Daniel Lindlöf, säljare på Hymer Center i Ängelholm.
Till husbilen får du då också lov att koppla ett släp med en totalvikt på max 750 kg.

Daniel Lindlöf, säljare på Hymer Center i Ängelholm, märker ett ökat intresse för C1-körkort.

Befintligt B-kort krävs

Om du vill skaffa behörighet C1 måste du ha fyllt 18 år och sedan tidigare ha ett B-körkort. Därefter behöver du göra ett teoriprov och ett körprov. Teorin består av trafikregler, vägmärken och viss specialkunskap som behövs för att köra trafiksäkert. Teorin kan pluggas in via olika appar genom att läsa, lyssna, göra övningar och tester. För att vara väl förberedd inför körprovet kan det vara en god idé att ta några lektioner på en trafikskola.

Ökat intresse

På Hymer Center märker man kundernas ökande intresse för att skaffa C1-kort.
– Dels har vi en växande yngre kundkrets och dels ökar ju andelen personer som berörs med tiden. Dessutom vill en del kunder göra en uppvägning av sina 3,5-tons-bilar för att öka lastkapaciteten, säger Daniel.
Han tog själv sitt C1-körkort i juni 2022 och i år har fyra av hans kollegor gjort detsamma.
– Det är inte särskilt svårt. Ungefär 75 procent av teorin är samma som för ett B-kort, så mycket är välbekant. Det gäller bara att ta sig tid att plugga och göra övningarna noggrant. Tänk på att använda en aktuell app med korrekta övningsfrågor, säger Daniel.
Inte heller uppkörningen bör vålla några större problem, menar han.
– Har man kört husbil tidigare är det inga konstigheter. Det är viktigt att hålla sig lugn, planera sin körning och inte försätta sig i knepiga situationer.

David guidar tittarna i Hymer Centers film om hur du tar C1-körkort.

Priser varierar

Hur lång tid det tar och vad det kostar att skaffa ett C1-kort varierar naturligtvis. Räkna med 2-3 månader och mellan 2500 kronor upp till 7500 kr.
– Kostnader för kunskapsprov, förarprov och körkortstillverkning är fasta och uppgår till totalt 1275 kronor. Syn- och läkarundersökning varierar i pris, precis som körlektioner, olika appar eller annat studiematerial, säger Daniel.
Han vill slutligen framhålla att om man av någon anledning föredrar sitt B-körkort så det finns många husbilar upp till 3,5 ton som är rymliga och har god lastkapacitet.
– Som exempel kan du lasta över 500 kilo i en helintegrerad Hymer B-Klass ModernComfort I 550.
Den har lättviktskonstruktion samt SLC-chassi och kan alltså köras med B-kort.

Hymer B-Klass ModernComfort I 550 går bra att köra på vanligt B-körkort.

Se Hymer Centers guide för C1-körkort!

 

Guide för C1-körkort till husbil

Steg 1 – Körkortstillstånd
Att ansöka om körkortstillstånd är kostnadsfritt och görs på Transportstyrelsens hemsida. Logga in med mobilt bankID, fyll i telefonnummer, e-postadress och välj Grupp 2 som behörighet.

Steg 2 – Läkarkontroll
Läkarkontroll är obligatoriskt. Vårdgivare och priser varierar på olika platser i landet. Det görs bland annat syntester samt kontroll mot till exempel diabetes. Diagnoser som ADHD behöver inte innebära ett avslag, men kräver utlåtande från behandlade läkare. Läkaren skickar oftast in intyget digitalt till Transportstyrelsen och körkortstillståndet kommer på posten några dagar senare.

Steg 3 – Plugga teori
Provet för C1-körkort består till 75 procent av vanliga B-körkortsfrågor. Så plugga på dem först. Enklast är med en betalapp i telefonen. Plugga sedan lastsäkringsteori samt lastbilsfrågor. Förslag på appar är iKörkort och Körkortsfrågor.

Steg 4 – Kunskapsprov
Boka tid på Trafikverkets hemsida. Det är inte hela världen om man misslyckas första gången, var inte för hård mot dig själv. Kostnad 325 kr. Foto för körkortet kostar 80 kr och görs innan teoriprovet i en fotostation.

Steg 5 – Lastsäkring till uppkörning
Då husbilars lastutrymmen inte ser ut lika som på en lastbil och ofta inte får lastas med så mycket vikt som reglerna kräver (halva maximilasten) godkänner Trafikverket en annan fördelning av lasten. Lasta lastutrymmet och visa prov på att du förstår lastsäkring med spännband. Fyll vattentankarna till max så att du kan påvisa att fordonet är rejält lastat.

Steg 6 – Säkerhetskontroll
I videon visas en säkerhetskontroll som är lätt att komma ihåg. Men du får ta med dig en checklista till provtillfället. Kom också ihåg att även om du kuggar säkerhetskontrollen, så kan fortfarande kör-delen bli godkänd. Då kan du göra om bara säkerhetskontrollen vid ett annat tillfälle. Se bara till att inte ta med checklistan som heter Övning till uppkörningen, den är för detaljerad.

Steg 7 – Körprov
Tänk på att fordonet skall vara påställt, skattat och försäkrat. Ta med det blåa registreringsbeviset då kontrollanten kan fråga vad de olika vikterna betyder. Alternativt kan du skriva ut dem och ta med. Kör lugnt och ekonomiskt och försök planera din körning i god tid för att minska onödiga stopp och inbromsningar. Körningen pågår i minst 45 minuter i både tätort och landsväg. Ett vanligt moment är att backa runt ett hörn. Tänk på att säkerhet går före allt. Det är bättre att avbryta en backning om det kommer trafik än att chansa. Kostnad 800 kr.

Källa: Hymer Center

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket