Knaus Südwind 650 PXB: Rymlig boogivagn för matglada

Südwind är ett av husvagnsvärldens mest klassiska modellnamn med över 60 år på nacken. Nya 650 PXB övertygar framför allt med stort frontkök och rejäl sittgrupp.

När CampingSverige spelade in den nya säsongen av Campingköket passade vi på att titta närmare på husvagnen som figurerar i alla avsnitten, nämligen en Knaus Südwind 650 PXB. Att just den valdes ut är inte svårt att förstå. Det är naturligtvis det stora frontköket som gör modellen lämpad för matlagnings-tv. Arbetsmiljön i köket är rymlig och det stora takfönstret släpper in mycket ljus. Den 3-lågiga gasolspisen har elektrisk tändning och till vänster finns en rund diskho med blandare i rostfri design. Det finns gott om avlastningsytor och förvaringsutrymmen, bland annat ett stort skafferi till höger om spisen. Till vänster hittar vi ett 177 liters kylskåp från Dometic som går att öppna från båda hållen. Som tillval finns ugn och mikro att beställa.

Pelle Bring under inspelningen av sommarens Campingköket.

Rymlig sittgrupp

Südwind 650 PXB har en rymlig sittgrupp i anslutning till frontköket. Det är praktiskt att duka fram till middagarna med såväl kylskåp som köksskåp inom nära räckhåll. Miljön känns hemtrevlig med ljus färgskala. Träinredningen kallas för Modern oak och den ljusgråa klädseln heter Casual Silver. Tv-fästet är placerat så att det går fint att titta både från soffan och från sängen. Sängen är en queenbed, 150 centimeter bred och med garderober på varsin sida. Under sängen finns ett stort utrymme för förvaring. Ovanför sängar finns förvaringsskåp och en hylla för till exempel böcker och mindre prylar. Längst bak finns ett tvärställt badrum med separat duschkabin och gott om förvaringsskåp. Med vattenburen Alde-värme och golvvärme är vagnen väl rustad för året-runt-bruk.

Härligt frontkök med ljusinsläpp från stora fönster.

Belysningspunkterna är många och ger både direkt och indirekt ljus.

Under queenbedsängen finns ett stort utrymme för förvaring.

Stabil på vägen

Südwind fick ett rejält ansiktslyft härom året, såväl interiört som exteriört. Den här vagnen är en jubileumsmodell som förutom ett ”60 years”-emblem försetts med en rejäl svart kantlist som ramar in långsidorna utvändigt. Färgen på sidorna kallar Knaus för Campovolo Grey. Entrédörren är av så kallad premium-version och 70 centimeter bred. Vagnen mäter 865 centimeter och visst känns det ute på vägarna att det är ett stort ekipage. Vagnen har 1854 kilos tjänstevikt och det räcker inte med vanligt B-körkort för att få framföra den. Trots storleken och vikten är den förhållandevis lättkörd och känns stabil på vägen, mycket tack vare Al-ko-chassi med dubbla axlar. Aluminiumfälgarna är 17 tum stora och ljuslyktorna baktill är i Knaus karakteristiska Cat eye-utförande.

Planlösning Knaus Südwind 650 PXB.

Fakta Knaus Südwind 650 PXB 60 Years Celebration

Totalvikt: 2500 kg
Tjänstevikt: 1854 kg
Årsskatt: 360 kr
Längd: 8,65 m
Bredd 2,50 m
Höjd: 2,57 m
Fabriksgaranti: 2 år
Täthetsgaranti: 10 år
Uppvärmning: Alde vattenburen centralvärme & golvvärme
Grundpris: 570 600 kr

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket