Test: Kraftfull router ger fiberhastighet

Snabbt och stabilt bredband är idag en självklarhet även på resa med husbil eller husvagn. Husvagn på Väg har testat den helt nya routern Wifi Performance 5G med tillhörande 5G-antenn. Resultaten är imponerande.

Wifi.se har tagit fram en ny 5G-router med tillhörande takantenn. Den nya routern heter Wifi Performance 5G och är tillverkad av Teltonika, men modifierad av Wifi.se för att erbjuda bästa prestanda. Antennen är IP68-certifierad, vilket betyder att den är vattentålig och specialanpassad för denna router. Routern har totalt sex kablar, fyra 5G-kablar och två wifi-kablar. Tillgången till 5G-nät är begränsad, men utbyggnaden ökar snabbt och de kommande åren kan vi förvänta oss ännu snabbare överföringar.

Torbjörn Lagerwall är fotograf och en av Husvagn på Vägs frilansmedarbetare. Han och hans fru Sanna Ohlander är också flitiga husbilsåkare och använder delvis husbilen som ett rullande kontor. Båda har stort behov av en stabil uppkoppling och var därför väl lämpade att testa den nya routern.

”Vi är många som på ett eller annat sätt är beroende av en bra uppkoppling och wifi i våra fritidsfordon. Många jobbar från sin husbil eller husvagn och behöver delta i digitala möten utan att det laggar. Åker man utomlands är det dessutom dyrt som stryk och snålt med datamängd att röra sig på. Nu öppnas dörren till 5G-tekniken allt mera och vi har fått möjligheten att testa en fullmatad 5G-utrustning. Låt det vara sagt redan nu – vi är imponerade!

Här följer Torbjörns rapport från testet:

Bredbandsleverantören Wifi.se har tagit fram ett nytt paket med 5G-router, 5G-simkort och en yttre 5G-antenn. Jag och Sanna fick frågan om vi kunde testa det nya produktpaketet. Vi var just på väg med husbilen på jobbresa så det passade utmärkt. Arbetsuppgifterna vi hade skulle lämpa sig väl för att hårdtesta utrustningen.

Högre krav på bandbredd
Behovet av bandbredd har ökat över tid som vi vant oss att utnyttja fler och fler digitala tjänster. Många olika enheter är tillkopplade: datorer, paddor, läsplattor, telefoner och kanske en smart-TV osv. Allt oftare kanske man har möjligheten att jobba från husbilen eller husvagnen och att under arbetsdagen vara uppkopplad på företagets nät eller delta i digitala möten. Detta ställer allt högre krav på en stabil uppkoppling.

Routern har flera ingångar och plats för 2 SIM-kort.

För vem är detta?

Detta är för den som av olika anledningar vill ha eller behöver en riktigt snabb wifi-lösning när man är i husbilen, husvagnen, båten eller liknande. ”Surfa som hemma, i hela Europa” säger företaget wifi.se och vi är benägna att hålla med. Under testet har vi oftast fiberhastighet i husbilen.

Så här gjorde vi testet

Vi mätte via bredbandskollen.se flera gånger varje dag, både under färd och stillastående. I storstäder som Göteborg och Stockholm och i glesbygden. Vi hade flera enheter tillkopplade (dator, surfplattor och telefoner), överförde tunga filer via WeTransfer och Dropbox. Vi var också uppkopplade till videomöte. Vanligtvis har vi en standard 4G-router med simkort från bredbandsleverantören 3. Vi hade denna inkopplad parallellt och kunde enkelt jämföra mätresultaten.

Eftersom vi inte kunde göra en permanent takinstallation hivade vi ut antennen genom takluckan för att få rätt effekt.

Hur gick testet?

Det är så här det ska vara att ha en bra uppkoppling även när man är på resa! Fiberhastighet nästan hela tiden och dessutom ett kraftfullt wifi som räckte långt utanför bilen. Vid några enstaka tillfällen var uppkopplingen lite långsammare och då var den som när vårt befintliga bredband är som bäst.

Under de tio dagar som vi mätte var vårt testade 5G bredband ungefär 10-15 gånger snabbare (och som minst två gånger) snabbare än vår egen uppkoppling. I stället för att det tar en halvtimme att tanka hem en tung fil kan det gå på några få minuter.

Utrustningen känns väldigt gedigen med hög finish och kvalitetskänsla. Routern ser ut som en liten stridsvagn och antennen känns robust med ett kraftfullt kablage. Det finns många fördelar med att ha en snabbt och stark uppkoppling. Detta är för den som vill ha något av det vassaste på marknaden och en utrustning för professionellt bruk.

Inom kort lanseras även en app som hanterar routern via mobilen. Det går att manuellt välja mobiloperatör när man är i roaming samt logga in på lokala nätverk, t ex på en campingplats. Appen kommer även fungera för 4G-routrar. Det här 5G-paketet kostar ca 10 000 kr, vilket högre än de flesta konkurrenterna. Vårt intryck är dock att det är en bra investering för de som använder mobilt bredband dagligen och är i behov av pålitliga komponenter, inte minst yrkesfolk.”

Fakta Wifi Performance 5G

Paketet vi testade innehåller: 5G router, 5G takantenn, strömkablar för batteriet, cigguttaget och för 230 Volt, dubbla SIM-kortplatser. Systemet är tillverkat av Teltonica i Europa. Routern utan sim-kort kostar 7500 kronor och antennen 2500 kronor.

Kort om wifi.se

– Egen mobiloperatör i Sverige
– Filialer i Sverige och Spanien
– Utveckling och tillverkning av egna produkter för 12 volt
– Ny 5G-lösning för både Sverige och Europa
– Har just lanserat ett nytt unikt SIM-kort med 300 GB roaming i månaden, i princip fri surf i Europa

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket