Telesystem TS19LS10: Smart-tv för campingfordon

Med en smart-tv i husbilen öppnas massor av valmöjligheter. CampingSverige har testat en ny modell från TELE System med smidiga appar, bred betraktningsvinkel och smart fjärrkontroll.

Idag vill de flesta ha tillgång till samma tv-utbud i sin husvagn eller husbil som de har hemma i sin vanliga bostad. Visst är det trevligt att kunna se morgonnyheterna till frukosten, följa sin favoritserie eller avnjuta en spännande film en regnig dag. Då är en smart-tv ett bra val. Vad är egentligen en smart-tv? En smart tv är enkelt uttryckt en tv-apparat som är ansluten till internet. Det innebär att den får en mängd olika funktioner och innehåll utöver de vanliga direktsända tv-kanalerna. Med tv:n uppkopplad till wifi är det enkelt att streama film och serier. Till skillnad mot en vanlig tv, (dum-tv?) har den smarta tv:n möjlighet att använda appar och tjänster som är tillgängliga via internet. Det finns förinstallerade appar, men man kan också välja att ladda ner andra från olika apptjänster.

19 tum är ett vanligt mått för fritidsfordon.

Behändig 19-tummare

Vi har testat en smart-tv av märket TELE System, en italiensk tillverkare med anor ända tillbaka till 1989. Detta är en av få – om inte just nu den enda – 19-tums smart-tv som går på 12 volt. Via inbyggd transformator i ciggpluggen kan den matas med 12-30 V, vilket är bra för den som har 24 V i sitt system, till exempel lastbilar. Det är också bra då man kopplar sitt fordon till landström och laddspänningen stiger. Modellen finns redan som smart-tv i större storlekar, men storleken 19 tum har länge varit standard för många tv-apparater i både husbilar och husvagnar. Därför är det en eftertraktad storlek när man vill ersätta sin gamla tv.

Telefonen som fjärrkontroll

Installationen av tv:n och anslutning till internet är enkel och utförs genom några guidade steg. Efter installationen få man tillgång till appar som Netflix, Disney +, YouTube och andra som är tillgängliga via Android-appen Store. Med appen Eshare blir det möjligt att styra tv:n via sin telefon eller surfplatta, vilket vi upplevde som väldigt smidigt. Man kan välja att styra med ”mouse”, ”touche” eller ”airmouse” vilket ger olika varianter att styra pekaren på TV-skärmen. Vi föll för varianten ”airmouse” som innebär att man liksom pekar med telefonen i handen för att styra pilen. I appen får man också tillgång till telefonens tangentbord vilket är smidigt när man ska göra sökningar bland filmer, Youtubekanaler eller annat då det behöver skrivas in text.

När man gjort grundinställningarna via den vanliga fjärrkontrollen kan man i fortsättningen använda telefonen och appen eShare för att styra TV:n.

Bred betraktningsvinkel

Tv:n har många ingångar och anslutningar för de olika satellit- och antennsystem som finns på marknaden. Man kan dessutom koppla till en USB-hårddisk eller USB-sticka och enkelt föra över bilder, videor och musik direkt från sin telefon. Rätt kul att kunna göra det i husbilen faktiskt. Ofta händer det att någon av oss står vid köksdelen och den andre är i soffan och vi har hissat fram tv-hållaren framför bodelsdörren vilket gör att vi båda ser tv:n från sidan. Det visar sig funka väldigt bra med den testade tv:n som har bred betraktningsvinkel på 178 grader. Dessutom är bildskärmen matt och är väldigt behaglig att se på jämfört med den lite äldre tv som brukar sitta där.

Även från sidan är bilden tydlig, betraktningsvinkeln är 178 grader.

Sammanfattning

TELE System 19-tum är en smart-tv med en rad olika funktioner och möjligheter för användaren. Med internetanslutning och tillgång till appar och tjänster kan man streama film, serier, lyssna på musik, surfa på internet och mycket mer. Den är med sin 12-volts anslutning särskilt lämplig för användning i husbilar och husvagnar och kan enkelt styras med en smartphone. Vi var inte helt säkra på att vi skulle märka skillnad mellan en vanlig tv och en smart-tv i husbilen men det gjorde vi! Bilden är högklassig med upplösning på 1366 x 768 pixlar och även ljudet är fullt godkänt trots det lilla formatet. Har man frågor kring användning, installation eller appen visar det sig att Fredrik på Nordsats support ständigt verkar vara på hugget och kan svara på det mesta. Sånt uppskattas! Efter att ha testat visar det sig som ett självklart val. Nästa tv i husbilen kommer att bli en smart variant.

Fakta TELE System TS19LS10

Skärmtyp: 18,5″ LED
Upplösning (HxV): HD 1366×768
Diagonal display: 47 cm. – 16:9 Bred
Betraktningsvinkel: 178 ° / 178 ° (H / V)
Ljusstyrka (cd/m 2): 150
Tuner typ: DVB-T2 – DVB-S2 H.265 10bit
Kontrastförhållande: 700:1
Ljudkraft: 5W x2
Flerspråkig OSD-meny: Ja
Sortera kanaler före installation: DTT och SAT (tivùsat-kanalskanning med HOME CHANNEL-funktion)
Text-TV och undertexter: Ja
Av / På Timer Hotellläge: Ja
SCR / DiSEqC / USALS PVR: Ja
Mediaplayerfunktion via USB: AVI / MP4 / MKV (H.265-kompatibel)
Ingångar: HDMI – USB – SCART – YPbPr (adapter medföljer ej) – Koaxial
Hörlursutgång: 3,5 mm jack
CI / CI + kortplats: Ja
TV-signal video: MPEG-2, MPEG-4, H.265 (upp till 2160p @ 60Hz) MP@L4.0 & Main10@L5.1
TV-signal ljud: MPEG-1 lager 1/2, MPEG-2 lager 2 / Dolby AC3 H.265
Standard fjärrkontroll: Ja
Förenklad fjärrkontroll: Ja
Fäste stöd: VESA 75 / M4 * L10
Mått med stöd 440x302x143 mm
Mått utan stöd 440x271x69 mm
Vikt: 1,975 kg
Pris: Just nu kostar tv:n 2595 kronor hos Satvision.se

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket