Provkörning Hymer B-MC I 550: En kort Hymer drar längsta strået

Helintegrerade husbilar under sju meter är lätträknade. Letar du dessutom efter en rymlig planlösning, hög körkomfort, många sängplatser och snygg design blir urvalet ännu mindre. En modell som står kvar vid en sådan gallring är Hymer B-MC I 550.

Det är fem år sedan Hymer introducerade den helintegrerade ModernComfort-versionen av sin B-Klass. Modellen är den första byggd på Mercedes Sprinter som är under sju meter lång och kvalificerad för 3500 kg-klassen. Hemligheten bakom detta ligger i Hymers eget SLC-chassi (Super Light Chassi) som även möjliggör att alla bilar i ModernComfort-serien har plana dubbelgolv (36 cm tjockt) som gömmer det mesta av fordonets nödvändiga funktioner, som t ex en 180 liters färskvattentank och en 150 liter stor spillvattenstank.

Samarbetet mellan Hymer och Mercedes resulterat i en mängd utmärkelser och priser för ModernComfort, bland annat Red Dot Award, German Design Award och European Innovation Award. Idag finns ModernComfort i fem helintegrerade modeller och vi har tittat närmare på den minsta; B-MC I 550 i specialutförandet Whiteline.

Ljust och rymligt trots kompakta innermått. Sittgruppen kan omvandlas till en sängplats.

Personbilskänsla

Redan när vi svänger ut från Ängelholm i riktning mot Skälderviken slås vi av den höga åkkomforten. Bilen är tyst, lättmanövrerad och förvånansvärt pigg i accelerationen. Motorns 177 hästar har bra vridmoment och i kombination med den nioväxlade automatlådan är husbilen synnerligen bekväm att framföra. Instrumentpanelen är överskådlig och hela förarmiljön har en påtaglig personbilskänsla. Körupplevelsen förbättras ytterligare av Mercedes tekniska innovationer som till exempel sidvindsresistens, aktiv bromshjälp, vägmärkesläsning, filbytesvarning och ESP.

Fem sovplatser

Exteriört är B-MC I 550 elegant med ett sportigt och ungdomligt anslag. Inget som direkt sticker ut, bilen är helt enkelt bara snygg och smakfull och lever mer än väl upp till sin Mercedes-stjärna på motorhuven. De svarta fälgarna bryter av snyggt mot det ljusa Whiteline-utförandet. Även invändigt känns bilen ljus och luftig med svart soffskinn som kontrasterar den ljusa trädekoren. Längst bak hittar vi en tvärställd dubbelsäng med 15 centimeter tjock bäddmadrass och tallriksfjädrar. Att sängen är tvärställd frigör utrymme som gör att bodelen känns rymlig med ordentligt sittgrupp och till och med ett vinkelkök. Det finns dessutom tre sängplatser till – dels den nedfällbara dubbelsängen ovanför förarhytten och sedan kan även sittgruppen bäddas om till en sovplats.

Genomtänkt design

Vinkelköket är försett med 3-lågig spis, stor diskho, rejäla utdragslådor med soft-close och en Slim Tower-kyl på 142 liter och 15 liter frysfack. Bredvid kylen finns en stor garderob med invändig belysning och en takventil. Generellt finns det gott om skåp, hyllor och förvaringsmöjligheter. Garaget är placerat under dubbelsängen och är nåbart från båda sidor via stora dörrar på utsidan. Lastkapaciteten är 350 kilo. Ett plus för genomtänkt belysning, både direkt och indirekt, vilket skapar såväl trevnad som en god arbetsmiljö. Dessutom är det gott om el-uttag och usb-kontakter.

Den tvärställda dubbelsängen är anledningen till att både vinkelkök och rymlig sittgrupp får plats.

Imponerade komfort

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att B-MC I 550 är en osedvanligt lyckad modell i den helintegrerade klassen. Att Hymer har lyckats få plats med så här mycket husbilskomfort på bara 699 centimeter är imponerade. Prislappen kan verka avskräckande, men det förefaller som att modellen har täckning för varje krona. Det är välgjort, genomtänkt, funktionellt – och snyggt.

Förarmiljön med Mercedes instrumentering är förnämlig och dessutom försedd med allra senaste tekniken, som multimediasystemet MBUX med backkamera.

Nedfällbar säng som integrerats snyggt i taket.

Fakta Hymer B-MC I 550 Whiteline

Årsmodell: 2022
Kaross: Helintegrerad
Chassi: Mercedes Sprinter + Hymer SLC
Motor: 170 hk, 2.0 liter
Färdplatser: 4 st
Sovplatser: 5 st
Totalvikt: 4500 kg
Tjänstevikt: 3299 kg
Längd: 699 cm
Bredd: 229 cm
Utrustningspaket: WhiteLine
Pris: från 1 695 000 kronor, detta ex 1 871 000 kronor

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket